Στο σφυρί αναγκάζονται να βγάλουν πολλοί ξενοδόχοι τις τουριστικές τους επιχειρήσεις καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ενόψει μιας σεζόν όπου ο κλάδος αναμένεται να καταγράψει μεγάλες απώλειες. Περισσότερα από 400 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και πολλά στη Κρήτη πωλούνται...
μέσω αγγελιών σε sites και μεσιτικά γραφεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, όμως το ενδιαφέρον υποψηφίων αγοραστών είναι ακόμα χαμηλό, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το μειωμένο ενδιαφέρον οφείλεται στις υψηλές τιμές πώλησης.
Η Κρήτη στον ...αστερισμό της κρίσης
Η κρίση έχει χτυπήσει άσχημα τα ξενοδοχεία και ιδιαίτερα τα πεντάστερα. «Του χρόνου θα είναι χειρότερα. Περιμένουμε ότι θα κλείσουν πολλά ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην Κρήτη πολλά θα είναι τα ξενοδοχεία που θα κατεβάσουν ρολά και μάλιστα 4 και 5 αστέρων».
Κάπως έτσι μεταφέρεται το κλίμα από έμπειρους τουριστικούς παράγοντες της Κρήτης.
Τα ακριβά ξενοδοχεία, είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πολλοί παραδοσιακοί πελάτες εγκατέλειψαν τις ακριβές μονάδες της Ελούντας και άλλων περιοχών της Κρήτης, και έδωσαν τη θέση τους σε πιο μαζικό τουρισμό, ενώ οι πιέσεις των tour operators έχουν ρίξει κατά πολύ τις τιμές.
Η Κρήτη φέτος «xτυπήθηκε» άσχημα από την κρίση. Οι αφίξεις είναι σημαντικά μειωμένες ενώ ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στο κομμάτι των εσόδων. Υπολογίζεται ότι το τουριστικό έσοδο υποχωρεί κατά 15% με 20% σε σχέση με πέρυσι, και το άσχημο είναι ότι η τάση εξακολουθεί να είναι πτωτική. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη είναι συγκεντρωμένο το 55% των κλινών της χώρας στις κατηγορίες των 4 και 5 αστέρων (περίπου 160.000 κλίνες). Την ίδια ώρα έχουν αναγκαστεί να κάνουν εκπτώσεις ... στις εκπτώσεις για να γεμίσουν τα δωμάτια. Οι τιμές μέσα σε 2 χρόνια έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 20%, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ, την οποία απορρόφησαν όλες οι μονάδες, ασκεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα έσοδα.
Στο «σφυρί» 500 ξενοδοχεία σε εξευτελιστικές τιμές
Σήμερα όλοι θα πούλαγαν, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις. Αν δηλαδή η τιμή ανταποκρινόταν στην πραγματική αξία της μονάδας τους. Πωλητήριο βάζουν 500 ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων και οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν αγοραστές, ενώ την ίδια ώρα περί τα 2.000 μικρότερα ξενοδοχεία ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, αν δεν βρουν αγοραστή.
Φέτος ο τζίρος των ξενοδοχείων σημείωσε μεγάλη πτώση, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων και προσφορών στις τιμές, αλλά και επειδή οι επιχειρήσεις απορρόφησαν τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα πολλές μονάδες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
*στο prismanews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.