Ο Τομάζο ντε Μπενεντέτι, ένας 43χρονος δάσκαλος στη Ρώμη, θέλει να αποδείξει πόσο αναξιόπιστα είναι τα κοινωνικά μίντια ως πηγές ειδήσεων. Ετσι έστειλε στον κόσμο ένα μήνυμα που ανήγγελλε τον θάνατο του Πάπα και ...προερχόταν από τον λογαριασμό στο twitter που ανήκει στον δεύτερο στην ιεραρχία του Βατικανού. Αργότερα ήρθαν δύο τουίτ που ανακοίνωναν τους θανάτους του Φιντέλ Κάστρο και του Πέδρο Αλμοδόβαρ. «Το twitter είναι ό,τι πρέπει για αναγγελίες θανάτων», λέει στη βρετανική «Γκάρντιαν» ο Ιταλός, ένας από τους πιο δημιουργικούς και επιτυχημένους αποστολείς ψεύτικων μηνυμάτων στο twitter. «Τα κοινωνικά μίντια είναι η πιο δύσκολα επαληθεύσιμη πηγή πληροφοριών στον κόσμο, αλλά τα μέσα ενημέρωσης τα πιστεύουν εξαιτίας της ανάγκης τους για ταχύτητα», τονίζει.
Ο Ντε Μπενεντέτι αυτοχαρακτηρίζεται «φυσιολογικός άνθρωπος». Στο twitter όμως υποδύθηκε πρόσφατα τους ρόλους του Προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ενός ισπανού υπουργού και του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Παλαιότερα είχε εξαπατήσει ιταλικές εφημερίδες πείθοντάς τις να δημοσιεύσουν ψεύτικες συνεντεύξεις του με συγγραφείς όπως ο Τζον Γκρίσαμ, ο Αρθουρ Μίλερ και ο Φίλιπ Ροθ. Η απάτη αποκαλύφθηκε το 2010 όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Ροθ για τις επικρίσεις του κατά του Μπαράκ Ομπάμα στην ιταλική εφημερίδα «Λίμπερο» και ο συγγραφέας αρνήθηκε ότι είχε δώσει τη συνέντευξη.
Ο Ντε Μπενεντέτι αρνείται ότι ξεγελούσε τις εφημερίδες για χρήματα. «Ηθελα να δω πόσο αδύναμα είναι τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία», λέει και ισχυρίζεται ότι πληρωνόταν μόλις 20 - 40 ευρώ για κάθε συνέντευξη. «Ο ιταλικός Τύπος δεν ελέγχει ποτέ το παραμικρό, ιδιαίτερα αν συμβαδίζει με την πολιτική γραμμή της εφημερίδας».
Αφού αποκαλύφθηκε ο Ντε Μπενεντέτι στράφηκε στο Ιντερνετ, απευθύνοντας στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» ένα email κατά του πολέμου της Λιβύης και υπογράφοντάς το ως Ουμπέρτο Εκο. «Τηλεφώνησα στην "Τρίμπιουν" αφού το δημοσίευσαν για να τους ενημερώσω», λέει. Την επόμενη φορά πλαστογράφησε ένα email από τον μεξικανό συγγραφέα Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο προς την εφημερίδα του Βατικανού «Αβενίρε», στο οποίο έπλεκε το εγκώμιο του Πάπα. Η «Αβενίρε» το δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα.
«Στο facebook, η πρόσβασή σου περιορίζεται στους "φίλους", στο twitter όμως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι θα σε ακολουθήσουν και ότι χρησιμοποιείται ως πηγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο χωρίς ελέγχους και διασταυρώσεις», εξηγεί ο Ντε Μπενεντέτι. Μάλιστα μπροστά στον δημοσιογράφο της «Γκάρντιαν» κλικάρει στον πλαστό λογαριασμό twitter που έχει φτιάξει για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, και αναρτά σε αυτόν μια φωτογραφία της ινδής πολιτικού Σόνιας Γκάντι. «Μπορώ απλώς να αλλάξω το προφίλ με τα στοιχεία της Γκάντι και όλοι αυτοί που ακολουθούν τα πλαστά μηνύματά μου για τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα αρχίσουν να ακολουθούν τα πλαστά μηνύματά μου για την Γκάντι», λέει. «Είναι τόσο απλό»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.