Ο Βίλεμ Μπίτερ υποστηρίζει σε σχόλιό του πως η διάχυση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα είναι αναπόφευκτη, ωστόσο θα αντιμετωπιστεί με επιθετικές πολιτικές, όπως μείωση των ευρωεπιτοκίων στο 0,5% και νέες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs).
Οι συνέπειες μια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μπορούν να περιορισθούν, με την έννοια ότι δεν θα πυροδοτήσουν αποχωρήσεις άλλων κρατών - μελών, ωστόσο και άλλες χώρες θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος δανεισμού και ύφεση, λέει ο οικονομολόγος της Citi. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, η Grexit, όπως αποκαλείται το σενάριο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν θα σημάνει και το τέλος της κρίσης του ευρώ.
Πρόσφατα ο Buiter είχε δηλώσει πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανέρχονται στο 50-75%. Ο ίδιος παρόλα αυτά επιχειρεί να καθησυχάσει τους επενδυτές, πως η εξέλιξη αυτή δεν θα λάβει χώρα σε... ένα μήνα από τώρα.
Κατά τον Buiter, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει τα εξής:
- Υποτίμηση 60% του νέου νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ. Η νέα δραχμή θα παραμείνει υποτιμημένη έναντι του ευρώ κατά 50-60% για διάστημα 5 ετών.
- Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 400% έως το 2013 και θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2015.
- Το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ακόμη 10% το 2013.
- Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα εκτιναχθεί στο 20% το 2013 και το 2014.
prin ligous mhnes legane an thymame kala to prwto examhno tou 2012!!twra lene to 2013;se ligous mhnes to 2014; ktl
ΑπάντησηΔιαγραφή