Θέλουμε μια δίκαιη και ευημερούσα Σκοτία, είπε ο πρωθυπουργός Αλεξ Σάλμοντ κηρύσσοντας άτυπα την έναρξη της καμπάνιας «Σκωτία, ναι». Στόχος του είναι να υπογράψουν ένα εκατομμύριο Σκοτσέζοι (επί συνόλου πέντε εκατομμυρίων) ως το 2014. Το κίνημα της ανεξαρτησίας στηρίζουν και προσωπικότητες όπως ο Σον Κόνερι.
Οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν το 2014 αν θέλουν την ανεξαρτησία της χώρας, η οποία σήμερα απολαμβάνει ευρεία αυτονομία, ελέγχοντας την υγεία, την παιδεία και τις φυλακές - το Λονδίνο ελέγχει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.
Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η Σκωτία θα είναι ανεξάρτητη χώρα από το 2016, ανοίγοντας ίσως τον δρόμο και για την Ουαλία. Κεφαλή του κράτους θα παραμείνει πάντως η βασίλισσα Ελισάβετ.
Η κυβέρνηση Κάμερον - Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι - διαφωνεί με την ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας την ενότητα του Βασιλείου. Την ίδια στάση κρατά και το Εργατικό κόμμα. Ωστόσο και τα τρία κόμματα έχουν μικρότερη επιρροή στο σκοτσέζικο Κοινοβούλιο, όπου υπερτερεί το SNP του Σάλμοντ.
Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 40% των Σκωτσέζων στηρίζει την ανεξαρτησία, 50% διαφωνεί και ένα 10% παραμένει αναποφάσιστο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.