Το χρονικό
Ήταν 10.25 το βράδυ της 30ης Ιουνίου του 2002 όταν σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού στα χέρια ενός άγνωστου άνδρα, έξω από πρακτορείο εισιτηρίων ναυτιλιακής εταιρίας στον Πειραιά. Επρόκειτο για τον Σάββα Ξηρό, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη ο οποίος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με τραύματα στα μάτια και το θώρακα ενώ από την έκρηξη του ακρωτηριάστηκε το ένα χέρι.
Οι εξελίξεις μετά τη διαπίστωση πως ο Ξηρός ανήκει τη 17Ν ήταν συνεχείς με την Ισπανίδα σύντροφό του, Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ, να περνά το κατώφλι του ανακριτή και λίγες μέρες μετά (3/7) να γίνεται έφοδος στην γιάφκα της οργάνωσης, στην οδό Πάτμου 84 στα Πατήσια όπου εκεί οι αστυνομικοί βρήκαν τις αντιαρματικές ρουκέτες που εκλάπησαν από το στρατόπεδο Συκουρίου Λάρισας το 1988.
Τρεις μέρες μετά την πρώτη γιάφκα εντοπίζεται και δεύτερη στον πρώτο όροφο της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι ενώ ύστερα από δέκα μέρες συλλαμβάνονται τέσσερα αδέρφια του Σάββα Ξηρού (Χριστόδουλος, Δημήτρης, Βασίλης και Νίκος Ξηρός). Εντωμεταξύ, η υγεία του Σάββα Ξηρού βελτιωνόταν και στην πρώτη του κατάθεση μίλησε για τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο με την αστυνομία να εκδίδει ένταλμα σύλληψης για τον πρώτο και ο δεύτερος να συλλαμβάνεται στους Λειψούς στις 18 Ιουλίου.
Η τύχη του αρχηγού της οργάνωσης, Α. Γιωτόπουλου, αγνοούταν από το 1986 καθώς είχε αλλάξει το όνομά του σε Μιχάλης Οικονόμου.
Οι αστυνομικές αρχές έστρεψαν τις έρευνές τους στον εντοπισμό του Κουφοντίνα ο οποίος λίγο πριν τη σύλληψη του Γιωτόπουλου είχε πάει στον Λείψους για να τον επισκεφτεί.
Οι συλλήψεις συνεχίζονται αυτή τη φορά του Διονύση Γεωργιάδη, του Βασίλη Τζωρτζάτου και του Θεολόγου Ψαραδέλλη με τους δύο τελευταίους να ομολογούν τη συμμετοχή τους στη 17Ν.
Και ενώ οι έρευνες είχαν κορυφωθεί στον εντοπισμό του Κουφοντίνα, ένας άνδρας στις 5 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λέγοντας στον φρουρό της πύλης «Είμαι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλω να παραδοθώ». Αν και δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια παράδοσής του πιστεύεται πως προέβη σε αυτήν την απόφαση ώστε η σύντροφός του Αγγελική Σωτηροπούλου να απαλλαγεί από τις κατηγορίες.
Ύστερα και από την παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα άρχισαν να διαμορφώνονται οι γυναικείες πτέρυγες των φυλακών του Κορυδαλλού ώστε να ξεκινήσει η πολύκροτη και πολυαναμενόμενη δική στις 3/3/2003.
Λίγο πριν το τέλος του 2002, στις 30 Δεκεμβρίου, οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, ενώ μυστήριο επικρατεί με τον Γιάννη Σερίφη, ένα πρόσωπο που φαινόταν ότι μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ ΕΛΑ και 17 Νοέμβρη. Ο Σερίφης προφυλακίστηκε, αποφυλακίστηκε λίγο αργότερα, φυλακίστηκε εκ νέου και τελικά αφέθηκε ελεύθερος.
Η δίκη της δεκαετίας
Τα βλέμματα των μέσων ενημέρωσης και του κοινής γνώμης είχαν στραφεί στην πολυαναμενόμενη δίκη της 17Ν στις 30 Μαρτίου του 2003. Πολλοί τότε είχαν πει πως τέτοια δίκη είχε να διεξαχθεί από την υπόθεση Κοσκωτά τον Μάρτιο του 1991.
Η δίκη γινόταν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κεκλεισμένων των θυρών, οι δικαστές Μιχάλης Μαργαρίτης, Χρήστος Γεωργαντόπουλος και ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου είχαν αναλάβει την εκδίκαση των υποθέσεων.
Στη δίκη παραβρέθηκαν πολλοί από τους επιζήσαντες των δολοφονικών επιθέσεων της οργάνωσης, ενώ οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν με βάση το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος θεσπίστηκε εκείνες τις ημέρες και προέβλεπε βαρύτερες ποινές.
Οι ποινές
Στις απολογίες τους οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Δημήτρης Κουφοντίνας θέλησαν να δώσουν πολιτική διάσταση στις πράξεις τους παρόλα αυτά το δικαστήριο μετά την έφεση που ασκήθηκε επέβαλλε τις ακόλουθες ποινές.
Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε 17 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν
Δημήτρης Κουφοντίνας: 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.
Χριστόδουλος Ξηρός: 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση
Σάββας Ξηρός: 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση
Βασίλης Τζωρτζάτος: 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 4 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.
Βασίλης Ξηρός: 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε δολοφονία, συμμετοχή σε ληστείες, έκρηξη και συμμετοχή στην οργάνωση.
Ηρακλής Κωστάρης: 1 φορά ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, ληστεία και συμμετοχή στην οργάνωση.
Θωμάς Σερίφης: 8 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε μια ληστεία, αθώος για όλες τις άλλες πράξεις με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Κώστας Τέλιος: 22 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε δολοφονία και ληστεία, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Κώστας Καρατσόλης: 17 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη.
Διονύσης Γεωργιάδης: 8 κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη.
Πάτροκλος Τσελέντης: 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε υποθέσεις δολοφονίας και σε ληστεία με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Σωτήρης Κονδύλης: 11 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξη για συμμετοχή σε υπόθεση ληστείας και έκρηξη με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Νίκος Παπαναστασίου: Παύει η ποινική του δίωξη λόγω παραγραφής.
Αγγελική Σωτηροπούλου: Κρίνεται αθώα.
Το οπλοστάσιο της 17 Νοέμβρη - ΒΙΝΤΕΟ
Βασικα,το οπλοστασιο του ΠΑΣΟΚ/ΝΔ,αναλογως με τις απαιτησεις. Ηθελαν π.χ. να φανε τον Μπακογιαννη οι ΠΑΣΟΚοι δανειζοντουσαν την 17Ν. Ηθελαν οι ΝΔδες να φανε τον Πετσο δανειζοντουσαν την 17Ν κ.ο.κ. Τοσα χρονια στο ιδιο εργο στην ιδια θεση την ιδια ταινια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦορτώστε τώρα και την 17Ν στη Νέα Δημοκρατία για να τρελαθούμε οριστικά.
Διαγραφή