Την εκτίμηση αυτή κάνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος κ. Κώστας Μπρεντάνος, εκπροσωπώντας περί τις 35.000 επιχειρήσεις του κλάδου με δυναμικότητα περίπου 420.000 κλινών. Παράλληλα, εκτιμά ότι ο αριθμός των αφίξεων επισκεπτών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι στιγμής φέτος είναι μειωμένος κατά 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Ο κ. Μπρεντάνος ως κύρια αιτία της δυσμενούς προοπτικής για τον κλάδο αναφέρει την υποχρεωτική ασφάλιση που πρέπει να έχουν από 1η Ιουλίου στον ΟΑΕΕ οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων με δυναμικότητα από 6 έως 10 δωμάτια και με δυναμικότητα από 1 έως 5 δωμάτια, αν ο μέσος όρος του εισοδήματός τους για 3 χρόνια είναι μεγαλύτερος του 400πλάσιου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
Οπως εξηγεί θα υπάρξουν ιδιοκτήτες που θα βάλουν «λουκέτο» στα δωμάτια, καθώς είτε είναι ασφαλισμένοι σε άλλα Ταμεία είτε είναι συνταξιούχοι και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ετήσιο κόστος της ασφάλισης, ενώ η λειτουργία των επιχειρήσεων δεν ξεπερνά τις 60 ημέρες. Πλήγμα για τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι και η κατάργηση προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού. Ο κ. Μπρεντάνος σημειώνει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που στηρίζονταν αποκλειστικά σε αυτά τα προγράμματα.
Επίσης, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του γιατί οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση με τα ξενοδοχεία σε ό,τι αφορά την επιβολή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών που έχουν απαλλαγή στον υπολογισμό του 35% της επιφάνειας, ενώ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του 17%. Ο κ. Μπρεντάνος τονίζει ότι κάθε χρόνο αυξάνονται τα παράνομα καταλύματα. Γι' αυτό υποστηρίζει τη δημιουργία Σώματος Επιθεωρητών Τουρισμού που να συμμετέχουν κλιμάκια ελέγχων από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, της αστυνομίας, του ΕΟΤ και φορέων του κλάδου.
Την τελευταία 5ετία αναφέρει ότι μειώθηκε κατά 15% ο αριθμός των ενοικιαζόμενων δωματίων. Σε αυτό προσθέτει πως συνέβαλε το γεγονός ότι οι ξένοι tour operator δεν κλείνουν πια συμβόλαια με μικρές επιχειρήσεις, ότι γενικεύθηκε η πολιτική του all inclusive στα ξενοδοχεία σε πολύ χαμηλές τιμές και ότι η οικονομική κρίση έπληξε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και χώρες της Ε.Ε.
Ως παράδειγμα συρρίκνωσης του αριθμού των ενοικιαζόμενων δωματίων αναφέρει την Κέρκυρα. Πριν από 10 χρόνια στο νησί των Φαιάκων λειτουργούσαν ενοικιαζόμενα με δυναμικότητα 72.000 κλινών. Το 2007 η δυναμικότητα των κλινών περιορίσθηκε σε 47.928 και το 2012 σε 39.728 παρουσιάζοντας σε μία πενταετία μείωση κατά 19% χωρίς να υπολογισθεί η ανάκληση των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας που σημειώθηκε το 2011.
Στην Ηπειρο οι κλίνες μειώθηκαν κατά 20% μεταξύ του 2007 και του 2012 φθάνοντας σε 13.250. Στην Πέλλα η τοπική Ενωση εκτιμά ότι έως το 2013 αναμένεται να κλείσει το 20% των επιχειρήσεων λόγω «των φορολογικών και οικονομικών επιβαρύνσεων». Ο κ. Μπρεντάνος εκτιμά ότι πέραν των ιδιοκτητών των ενοικιαζόμενων και μελών των οικογενειών τους στις επιχειρήσεις του κλάδου εργάζονται, περίπου, 50.000 άτομα.
Επιπροσθέτως, υπολογίζει ότι από το κλείσιμο των 3.500 επιχειρήσεων θα βγουν στην ανεργία, περίπου, 10.000 άτομα. Παράλληλα θεωρεί ότι θα πληγούν και άλλες μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν πέριξ των ενοικιαζόμενων όπως εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. Μέχρι στιγμής, τονίζει, ότι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τα ενοικιαζόμενα δεν έχουν λειτουργήσει ενώ οι ιδιοκτήτες τους σκέφτονται αν θα τις ανοίξουν και τον Ιούνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.