Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Πόσο «ευτυχισμένος πλανήτης» είναι η Ελλάδα;

Στην 83η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Δείκτης Ευτυχισμένου Πλανήτη 2012 βρίσκεται η χώρα μαςΣτην 83η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Δείκτης Ευτυχισμένου Πλανήτη 2012 βρίσκεται η χώρα μας...
Εντάξει, μπορεί να μην πιάνουμε κορυφή, ούτε καν μέση αλλά υπάρχουν και χειρότερα... Στο «Δείκτη Ευτυχισμένου Πλανήτη 2012» (Happy Planet Index-HPI), του γνωστού βρετανικού Ιδρύματος Νέων Οικονομικών (New Economics Foundation-NEF), η χώρα μας ξεπερνά την πιο ισχυρή χώρα του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μεταξύ 151 κρατών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 83η θέση και οι ΗΠΑ στην 105η.
Ο Δείκτης, που ανακοινώθηκε ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Ρίο, όπως επισημαίνει και το «New Scientist», θέτει επί τάπητος ένα βασικό ερώτημα: είναι δυνατό να ζούμε μεγάλες σε διάρκεια ζωές γεμάτες ικανοποίηση και ευημερία, χωρίς το τίμημα για τη Γη να είναι βαρύ;
Έτσι, αντί να κατατάσσει τις χώρες με οικονομικά κριτήρια, δηλαδή με βάση το συνολικό ΑΕΠ ή το ανά κεφαλή ΑΕΠ τους, ο εναλλακτικός δείκτης του NEF συσχετίζει την ποιότητα ζωής σε μία χώρα (με βάση το αντικειμενικό προσδόκιμο ζωής και το υποκειμενικό αίσθημα προσωπικής ικανοποίησης των πολιτών) με το οικολογικό αποτύπωμά της χώρας πάνω στον πλανήτη, δηλαδή αξιολογώντας πόσο βιώσιμη είναι η ανάπτυξή της. Επίσης λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος μιας χώρας, γιατί οι πολυπληθέστερες χώρες εκ των πραγμάτων επιβαρύνουν οικολογικά περισσότερο τη Γη, ιδίως αν είναι πολύ ανεπτυγμένες οικονομικά.
Κάπως έτσι, η Κόστα Ρίκα, μια μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής με μεγάλο προσδόκιμο ζωής, με αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος και με «χαλαρούς» κατοίκους, βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ οι πανίσχυρες ΗΠΑ έχουν βυθιστεί προς το τέλος της λίστας.
Οι πρώτες δέκα χώρες στην κατάταξη του «Δείκτη Ευτυχισμένου Πλανήτη 2012», είναι κατά σειρά: Κόστα Ρίκα, Βιετνάμ, Κολομβία, Μπελίζ, Ελ Σαλβαδόρ, Τζαμάικα, Παναμάς, Νικαράγουα, Βενεζουέλα και Γουατεμάλα (φαίνεται τελικά πως έχουν βρει το «μυστικό» σε όλη την Κεντρική Αμερική!).
Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εμφανίζεται στη λίστα είναι η Αλβανία (18η) και ακολουθεί η Νορβηγία (29η). Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την καλύτερη θέση έχει η Βρετανία (41η), ενώ μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης πιο ψηλά είναι η Γερμανία (46η). Η Τουρκία βρίσκεται στην 44η θέση και η Κύπρος στην 59η.
Αν και στην 83η θέση, η Ελλάδα έχει καλύτερη κατάταξη, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά επίσης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Δανία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Λετονία, η Βουλγαρία κι ακόμα την ΠΓΔΜ, τη Ρωσία κ.α. Η Ελλάδα και η Ισπανία εξάλλου, όπως τονίζεται, είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μεταξύ 2007-2010, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τους, εμφανίζουν την μεγαλύτερη πτώση στο επίπεδο υποκειμενικής ευημερίας και ευτυχίας των πολιτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.