Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Spiegel: Το τέλος των γερμανικών ψευδαισθήσεων

Ο «μήνας του μέλιτος» της Γερμανίας με το ευρώ μπορεί να φθάνει στο τέλος του εκτιμά σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Όπως αναφέρεται, «η ακμάζουσα οικονομία της Γερμανίας και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας προστάτευσαν τη χώρα από την κρίση του ευρώ της ευρωπαϊκής περιφέρειας....



Αυτή η περίοδος, όμως, έχει παρέλθει. Η γερμανική οικονομία τώρα δείχνει ότι τελικά είναι ευάλωτη και η καγκελάριος Μέρκελ θα χρειαστεί να κάνει θυσίες».

Ο δείκτης DAX καταγράφει σημαντικές απώλειες τις τελευταίες δέκα ημέρες, σημειώνοντας πτώση 16%. «Έφτασε η κρίση, που για πολύ καιρό είχε αφήσει τη Γερμανία ανέγγιχτη, και στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης;» αναρωτιέται το Spiegel και συνεχίζει: «Πρόκειται για μόνο ένα προειδοποιητικό σημάδι, όπως ακριβώς συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο DAX έπεσε κατά 30% μέσα σε λίγες εβδομάδες, πυροδοτώντας ένα κύμα πολιτικολογίας».

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι Γερμανοί πίστευαν ότι η κρίση πάντα αφορούσε τους άλλους: τους Έλληνες, τους Πορτογάλους, τους Ισπανούς και τους Ιταλούς. Περίμεναν ότι όσοι δεν είχαν έλεγχο των οικονομικών τους θα έπρεπε να ακολουθήσουν το γερμανικό οικονομικό μοντέλο. «Σε μία θάλασσα μιζέριας, η Γερμανία ήταν ένα νησί της ευτυχίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σταδιακά γίνεται εμφανές ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί. «Το χρηματιστήριο είναι μόλις ένας δείκτης. Τον Μάιο ο δείκτης Ifo σημείωσε πτώση για πρώτη φορά σε μισό χρόνο. Ακόμη και η παραδοσιακά «κακομαθημένη» από την επιτυχία αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας που βασίζεται στις εξαγωγές, κατέγραψε σημαντικές απώλειες τον Μάιο.

Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα τον περασμένο χρόνο, η εσωτερική παραγωγή έπεσε κατά 17%, ενώ οι εξαγωγές κατά 13%. Αν και το 2011 ήταν ένας πολύ καλός χρόνος για τη βιομηχανία, φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή κρίση στις πωλήσεις αυτοκινήτων τελικά έφθασε και στη Γερμανία. Οι γερμανικές εταιρείες φοβούνται ότι η κρίση, που ξεκίνησε από τα προάστια της Ευρώπης θα φθάσει και σε αυτές» γράφει το Spiegel.

Το γεγονός ότι η Γερμανία δεν είχε αισθανθεί μέχρι τώρα τους κλυδωνισμούς από την κρίση στην Ευρώπη οφειλόταν στις αναδυόμενες αγορές, όπως εκείνη της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας. «Αλλά και εκεί τα πράγματα δείχνουν να κατακάθονται. Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας μειώνεται, ενώ η Ρωσία αισθάνεται τα αποτελέσματα της κρίσης με τη μορφή της νομισματικής αστάθειας.

Ας μην αναφέρουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Το πάρτι για τη Γερμανία μπορεί να τελειώσει σύντομα» εκτιμά το γερμανικό περιοδικό. Η λύση; «Η διάσωση του ευρώ απαιτεί οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να απεμπολήσουν περισσότερη κυριαρχία και να δεχθούν περισσότερες κοινές αποφάσεις. Σε τελική ανάλυση, απαιτεί από τις χώρες της ευρωζώνης να είναι συλλογικά υπεύθυνες για τα χρέη τους» καταλήγει το δημοσίευμα.

πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.