Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Σφίγγει ο κλοιός στα καταφύγια της Ευρωζώνης

του Νίκου Σεκελλαρίου*

Επιτέλους, δεν είμαστε μόνοι στη φτώχεια και μάλλον «συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα»... Η ελληνική αβεβαιότητα χάνεται μέσα στην παγκόσμια αβεβαιότητα και πλέον η Ελλάδα δεν είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη (όσο και εάν θέλουν να την παρουσιάσουν έτσι) για την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας. Ούτε καν ευθύνεται για....

 τη «μόλυνση» (sic) της Ισπανίας και της Ιταλίας με τον ιό του χρέους.

Ο κλοιός γύρω από τα «καταφύγια» της Ευρωζώνης σφίγγει , θυμίζοντας πολιορκία μεσαιωνικού κάστρου. Οι υποβαθμίσεις των προοπτικών (outlook) σε Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο από τη Moody's δείχνει ότι πλέον ούτε αυτά τα «κάστρα» είναι απόρθητα...

Αλλωστε η δήλωση του κ. Μπαρόζο προχθές ότι «είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι» ουσιαστικά φωτογράφιζε αφενός τον προβληματικό Νότο αλλά κυρίως τον πλούσιο και ενίοτε αλλαζόνα ευρωπαϊκό Βορρά. Μόνο που -όπως στον Τιτανικό- οι διαμένοντες στην Α' θέση επιβίωσαν, ενώ όσοι ήταν στα αμπάρια πνίγηκαν...

Η Βρετανία που έμοιαζε απρόσβλητη από την κρίση στην Ευρωζώνη , εμφανίζει εικόνα ήπιας ύφεσης στο β' τρίμηνο του 2012. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου 2012 που ξεκίνησαν, θεωρείται ότι θα δώσουν οικονομική ανάσα όχι μόνο στο Λονδίνο (που δεν την χρειάζεται άλλωστε) αλλά και στην υπόλοιπη Βρετανία.

Η Κίνα που θεωρείτο ως ο κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης βρίσκεται σε φάση «οικονομικής επιβράδυνσης» και αυτό ίσως ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ απ' ό,τι η κρίση στην Ευρωζώνη.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο δεν υπάρχουν πολλά που πρέπει να ειπωθούν. Είναι τόσο ρηχό, που ουσιαστικά με μία μετοχή μικρής κεφαλαιοποίησης μπορεί να «βουλιάξει» ή να «απογειωθεί» με ελάχιστα τεμάχια.

Η συναλλακτική κίνηση στις τραπεζικές μετοχές αφού τροφοδοτήθηκε ευρέως από τις πληροφορίες περί εξαγορών και συγχωνεύσεων, τελικά διαψεύσθηκε από τις πληροφορίες (και τις φημολογίες) κατά την επίσκεψη του Μπαρόζο.

Εμφανίζεται δειλό αγοραστικό ενδιαφέρον για την ΕΤΕ, Alpha- Eurobank παλεύουν με τη μεταβλητότητα του trading, ενώ ο ΟΤΕ και η Coca-Cola παραμένουν ίσως οι πλέον ενδιαφέρουσες μετοχές για ξένους, αυτή την περίοδο.

Μετοχές όπως η Ελλάκτωρ, ο Μυτιληναίος, η ΜΕΤΚΑ, η Frigoglass και η Motor Oil απασχολούν για διαφορετικούς λόγους εγχώρια θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια τα οποία περιμένουν υψηλές αποδόσεις σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Από εκεί και πέρα το λόγο έχουν οι traders που κινούνται εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα με στόχο απόδοση 5%-10% και γρήγορη έξοδο από τη μετοχή.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, μπορεί η κυβέρνηση να έχει ορίσει στόχους και να υπάρχει η λίστα των εταιρειών και των ακινήτων αλλά ουσιαστικά εάν δεν φτιάξει το κλίμα σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο κάθε ιδιωτικοποίηση θα είναι επίφοβη.

Αλήθεια, ποιοι θα ήθελαν να δουν τις επενδύσεις τους να υποβαθμίζονται σε μία χώρα που κινδύνει με άμεση πτώχευση;

*στην Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.