Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Σαν σήμερα διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση!

Στην Ελλάδα το ΚΚΕ το νοσταλγεί....

8 Δεκεμβρίου 1991. Κοντά στο Μπρέστ της Λευκορωσίας, λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Πολωνικά σύνορα, μια ασυνήθιστη συνάντηση σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία. Διαβάστε στο planet-greece συνοπτικά τα γεγονότα της εποχής...



Σε μια ντάτσα (εξοχική κατοικία) στο παρθένο δάσος της Μπελοβιέζκαγια Πούστσκα, οι πρόεδροι των Ανωτάτων Σοβιέτ της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, Στανισλάβ Σουσκέβιτς, της Ουκρανίας, Λεωνίντ Κραβστούκ και της Ρωσίας Μπόρις Νικολάγιεβιτς Γιέλτσιν, υπέγραψαν ένα τρισέλιδο κείμενο, που απετέλεσε το πιστοποιητικό πολιτικού θανάτου της ΕΣΣΔ. Αγνοώντας την χιονοστιβάδα των εξελίξεων της απόφασης ο Gennady Burbulis, γραμματέας του κόμματος και στενός συνεργάτης του Yeltsin υπαγόρευσε: «Εμείς … διαπιστώνουμε ότι η Σοβιετική Ένωση ως υποκείμενο του Διεθνούς Νόμου και ως γεωπολιτική οντότητα παύει να υφίσταται».

Μέσα σε τρεις εβδομάδες η κραταιά ΕΣΣΔ αντικαταστάθηκε από 15 νέα κράτη, τα οποία δεν είχαν τα μέσα για να γίνουν ανεξάρτητα και οι πληθυσμοί τους δεν είχαν φανταστεί κάτι τέτοιο.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου 1991. Το πραξικόπημα με πρωταγωνιστές σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές έφερε την ανατροπή στον τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

1 σχόλιο:

  1. Κάθε σοβαρός άνθρωπος που ξέρει ιστορία θα έπρεπε να νοσταλγεί. Αν δεν υπήρχε η ΕΣΣΔ ακόμα θα ονειρευόμασταν εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση και δεν θα τα είχαμε βρει ποτέ. Βασικά 20 χρόνια που διαλύθηκε και ο φιλελευθερισμός μας χαμογελάει με το μαρκούτσι στο χέρι. Δεν είχε μόνο καλά, αλλά να τα λέμε όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.