Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Θα δημιουργηθούν ζώνες επιχειρηματικών "παραδείσων" στην Ελλάδα;


Μπορεί η Ελλάδα να αποκτήσει βαριά βιομηχανία; Η απάντηση είναι "ΝΑΙ". Έχει τη βούληση να το κάνει; Η απάντηση, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είναι πάλι "ΝΑΙ". Μπορεί να το κάνει; Η απάντηση είναι "ΟΧΙ". Έχει ελπίδες; Ίσως....



Όπως υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τις δέκα προτεραιότητες για την ανάπτυξη, «οι ΕΟΖ θα δώσουν ώθηση στη βάση της πραγματικής οικονομίας». Ο κ. Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι θα γίνει απολύτως σεβαστό το ισχύον εργατικό δίκαιο, ενώ απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα και να διευκρινίσει εάν οι ΕΟΖ θα έχουν θεματικό ή γεωγραφικό χαρακτήρα ή θα συνδυάζονται τα δύο αυτά κριτήρια. Υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ΕΟΖ υπάρχει από φορείς της Θράκης. Μάλιστα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει ήδη παραδώσει σχετική μελέτη σκοπιμότητας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Επιπλέον, η εταιρεία Capital Markets Experts, στη σχετική μελέτη που διενήργησε για λογαριασμό του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης, πρότεινε τη δημιουργία 12 διαφορετικών ΕΟΖ με γεωγραφικά και θεματικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα ΕΟΖ μεταξιού στο Σουφλί του Νομού Εβρου. Ο υπουργός χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση παρά πολύ δύσκολη, διότι ήδη έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από γειτονικές χώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Βουλγαρία.

Ως πρότυπο ο υπουργός ανέφερε και την Πολωνία, που σαρώθηκε από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, τα οποία εφάρμοζαν με θρησκευτική ευλάβεια πρώην οπαδοί του κομμουνιστή δικτάτορα Γιαρουζέλσκι.

Δεν πάει και πολύς καιρός που ο Πολ Τόμσεν της τρόικας είχε υποδείξει στην Ελλάδα να πάει κοντά στους μισθούς των γειτονικών της χωρών, προκειμένου να γίνει η οικονομία της ανταγωνιστική.

Αμοιβές 350 ευρώ!

Αν και ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι ΕΟΖ δεν θα γίνουν αναγκαστικά στη βάση συγκεκριμένων γεωγραφικών περιφερειών, η δημιουργία της ΕΟΖ στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία να θυμίσουμε ότι έχει τις ευλογίες του ευρωπαϊκού επιτρόπου Ολι Ρεν, του επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, πολλών μεγαλόσχημων στελεχών της Ν.Δ., καθώς και του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

Για την ιστορία να πούμε ότι οι Κινέζοι εργάζονται στις EOZ της χώρας τους με 40 δολάρια (32 ευρώ) τον μήνα για 60 ώρες την εβδομάδα ή ότι o κατώτερος μισθός στην Πολωνία είναι 350 ευρώ.

Οπως υποστήριξε ο υπουργός παρουσιάζοντας το πακέτο των 10 προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ΕΟΖ θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία σε σχέση με τις επενδύσεις, διαμορφώνοντας ένα ειδικό καθεστώς προσέλκυσής τους, αλλά θα βοηθήσουν και τις εξαγωγές.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι για να πραγματοποιηθεί η εν λόγω εξαγγελία για τις ΕΟΖ πρέπει να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς τέτοιες ελεύθερες ζώνες είναι αντίθετες στην ενιαία αγορά για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού.

Στη «φαρέτρα» της ελληνικής πλευράς, ανέφερε ο ίδιος, θα είναι η εργασιακή ισότητα εντός και εκτός των ειδικών οικονομικών ζωνών. Δηλαδή το να μην ισχύει διαφορετικό εργασιακό καθεστώς (χαμηλότεροι μισθοί από την υπόλοιπη αγορά, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ή και «εισαγωγή» εργαζομένων) στις ΕΟΖ και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα να είναι τα ειδικά φορολογικά και διοικητικού χαρακτήρα κίνητρα.

Σε όλα τα μέρη του κόσμου -από την Κίνα, την Ινδία και την Πολωνία έως το Μπανγκλαντές, το Κονγκό και τη Βόρεια Κορέα- οι ΕΟΖ λειτουργούν με το ίδιο εργασιακό και φορολογικό καθεστώς, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο επιτυχημένες και αποτελεσματικές θα είναι οι ελληνικές ΕΟΖ. Σε αυτές, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «δεν θα γίνει καμία άλλη παρέμβαση στην αγορά εργασίας, οι αλλαγές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου».

Προς το παρόν δημιουργία ΕΟΖ επιδιώκει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η οποία μάλιστα ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία να εκπονήσει μελέτη όπου περιγράφονται τα πιθανά κίνητρα, τα οποία μπορεί να δοθούν στις υπό εγκατάστασιν επιχειρήσεις, αλλά και οι προϋποθέσεις επένδυσης στη Ζώνη.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 2.000 με 3.000 θέσεις εργασίας και έμμεσα άλλες 15.000. Το "πράσινο φως", πάντως μπορεί να δοθεί μόνο από τις Βρυξέλλες. Και να θυμίσουμε ότι η ΕΟΖ της Πολωνίας προϋπήρχε της εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

*planet-greece, με πληροφορίες από Καθημερινή, Δημοκρατία, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.