Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Η Θεολογική, οι Πυρήνες και ο Θεοφίλου

Η «διαδρομή» ώς την Πάρο

Η οδός Θεμιστοκλή Σοφούλη είναι ένας πολύ ήσυχος δρόμος στην Καλαμαριά, με νεόδμητες οικοδομές που βλέπουν στον Θερμαϊκό, κατοικούμενες από εύπορους Θεσσαλονικείς....

 Μεταξύ αυτών, και η οικογένεια του 29χρονου Αναστάσιου Θεοφίλου, για τα μέλη της οποίας οι γείτονες μιλούν μόνο με καλά λόγια. Το επιβάλλουν οι κανόνες καλής γειτονίας και η κατανόηση στο δράμα των γονέων ή πράγματι ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής της αιματηρής ληστείας της Πάρου και ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με την ΕΛ. ΑΣ., ήταν το «καλό παιδί» της γειτονικής πόρτας;

Εως τώρα ούτε οι άνθρωποι που τον γνώριζαν στην οδό Σοφούλη καταθέτουν στις τηλεοπτικές κάμερες κάτι επιλήψιμο για τον «φιλήσυχο και ευγενικό νεαρό» ούτε οι διωκτικές αρχές ανακοινώνουν κάτι σχετικό με ενδεχόμενη δράση του στη Θεσσαλονίκη. Και τούτο, μολονότι τον συνδέουν ευθέως με τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, που έχει να επιδείξει πλούσια βομβιστική δράση στην πόλη από το 2008, με επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, εφορίες, τράπεζες, το δικαστικό μέγαρο, αλλά και το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Ο Θεοφίλου, μεταπτυχιακός φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, να ανακάλυψε άραγε σ’ ένα τέτοιο φοιτητικό περιβάλλον, «παρακάμπτοντας» τα θεολογικά βιβλία και συγγράμματα και την ιδεαλιστική προσέγγιση της ύπαρξης της ζωής, την «επαναστατική ιδεολογία»;

Διακατεχόταν άραγε ο γόνος μικροαστικής οικογένειας, ο μπλόγκερ με τα πύρινα σχόλια κατά του «συστήματος» και των «οργάνων» του, πότε άνεργος, πότε υποαπασχολούμενος, από μεταφυσικές ανησυχίες και αναζήτησε απαντήσεις στη θεολογία ή ανήκει σ’ εκείνους που βρέθηκαν από «σπόντα» στη Θεολογική, γιατί οι μονάδες που συγκέντρωσαν στις εξετάσεις δεν τους άνοιξαν την πόρτα της σχολής προτίμησής τους, αλλά συνέχισε εξασφαλίζοντας την αναβολή από τον Στρατό και... βλέπουμε;

Πιθανόν σε κάποιο αμφιθέατρο και σε κύκλους «επαναστατικών ιδεολογικών ζυμώσεων» να γνωρίστηκε με τον συμφοιτητή του και ήδη προφυλακισμένο για συμμετοχή στους Πυρήνες, Κωνσταντίνο Σακά.

Οσο και αν ηχεί παράδοξο, η σχολή με το υψηλό επίπεδο σπουδών, τους διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους και θεολόγους και το ακαδημαϊκώς αυστηρό προφίλ είχε πάντα φοιτητές διασυνδεδεμένους με τον πολιτικό ριζοσπαστισμό ή και τον εξτρεμισμό.

Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι στα αμφιθέατρά της, κατά τη δεκαετία του ’70 και του ’80, άνθησε ο «αναρχοχριστιανισμός», με ακραίες ιδέες, που στους υπερσυντηρητικούς τότε κύκλους της σχολής προκαλούσαν ανατριχίλα, αλλά σε μερίδα του φοιτητικού κόσμου της Θεσσαλονίκης εξέπεμπαν γοητεία, εκλέγοντας μάλιστα εκπροσώπους τους ακόμη και στην πανίσχυρη τότε ΕΦΕΕ. Κυρίως, όμως, η Θεολογική υπήρξε το «ταμπούρι» κουκουλοφόρων. Υστερα από κάθε μεγάλη διαδήλωση (ΔΕΘ, Πολυτεχνείο κ. λπ.) οχυρώνονταν στο κτίριό της και εξορμούσαν με μολότοφ, πέτρες και ρόπαλα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Στις μεγάλες και μαχητικές πορείες με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της Ε. Ε. στη Θεσσαλονίκη το 2002, το «μαύρο μπλοκ», όπως αυτοαποκαλούνταν ο σκληρός πυρήνας Ελλήνων και ξένων διαδηλωτών, στη Θεολογική είχε στήσει το στρατηγείο απ’ όπου κατηύθυνε τις συγκρούσεις.

Στο πλαίσιο τώρα των ερευνών των διωκτικών αρχών για τη σύλληψη και των άλλων ατόμων που φέρονται ως συνεργοί του Θεοφίλου στη ληστεία της Πάρου με θύμα τον 53χρονο οδηγό ταξί Δημήτρη Μίχα, από αρμόδια χείλη εκφράζεται αισιοδοξία ότι είναι θέμα χρόνου η σύλληψη όλων των δραστών, ορισμένους από τους οποίους οι Αρχές συνδέουν με τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.