να διεξάγουν επιθέσεις σε συριακό έδαφος.
Η Τουρκία «παίζει κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη της τρομοκρατίας, έχοντας ανοίξει τα αεροδρόμια και τα σύνορά της σε μέλη της Αλ Κάιντα, τζιχαντιστές και σαλαφιστές» ανέφερε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας πως η Άγκυρα «έχει στήσει στο έδαφός της στρατιωτικά γραφεία όπου μυστικές υπηρεσίες από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία κατευθύνουν τους τρομοκράτες στον πόλεμο κατά του συριακού λαού».
Η παλιά στενή συνεργασία Άγκυρας και Δαμασκού άρχισε γρήγορα να εξαφανίζεται καθώς το συριακό καθεστώς κλιμάκωνε τη σφοδρότητα των επιχειρήσεών του στην εμφύλια σύρραξη. Τα τουρκοσυριακά σύνορα έχουν περάσει αρκετοί Σύροι αξιωματούχοι που έχουν αυτομολήσει, ανάμεσά τους και η ηγεσία του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» -πέραν των χιλιάδων προσφύγουν, που στεγάζονται σε καταυλισμούς στη μεθόριο.
Σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων χωρών του Αραβικού Κόλπου που επικαλείται το Reuters, σε στρατιωτική βάση επί τουρκικού εδάφους κανονίζεται η διαβίβαση εξοπλισμού στους Σύρους αντικαθεστωτικούς, με τη συνδρομή Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ.
Η αναφορά του συριακού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας: «Δεν είναι ο πρώτος αστήρικτος ισχυρισμός από τη Δαμασκό» ανέφερε εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ. «Πρόκειται για εικασίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τόνισε.
Νέο γύρο αλληλοκατηγοριών πυροδοτεί η παραίτηση Ανάν
Παράλληλα, νέες αντεγκλήσεις μεταξύ των δυτικών χωρών και Ρωσίας και Κίνας για το θέμα της συριακής κρίσης έχει προκαλέσει η παραίτηση του Κόφι Ανάν από τη θέση του ως ειδικού απεσταλμένου ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως η απόσυρση του Ανάν «υπογραμμίζει την αποτυχία Ρωσίας και Κίνας να στηρίξουν δράση εναντίον του Σύρου προέδρου» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σε χαμηλότερους τόνους, χωρίς μεν να αναφέρεται ανοικτά σε Μόσχα και Πεκίνο αλλά υπογραμμίζοντας την σημασία κυρώσεων (τις οποίες είχε μπλοκάρει το σινορωσικό βέτο στον ΟΗΕ) το Λονδίνο κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αυξήσει την πίεση» στη Συρία μετά την παραίτηση Ανάν.
«Ειλικρινά, αυτό δείχνει ότι η τρέχουσα διαδικασία δεν λειτουργεί» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε ψηφίσματα στα Ηνωμένα Έθνη και να ασκήσουμε περαιτέρω πίεση στη Συρία» τόνισε.
Η Γαλλία εκτίμησε από την πλευρά της ότι η παραίτηση Άναν «δείχνει το δραματικό αδιέξοδο της σύγκρουσης», επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις της για την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ και μια πολιτική μετάβαση.
πηγή:in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.