Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πιο «πράσινες» πόλεις του πλανήτη


Φέρνοντας στο μυαλό μας ένα αστικό κέντρο, -ιδίως οι κάτοικοι της Αθήνας-, το συνδυάζουμε με τα ατελείωτα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, τα βουνά σκουπιδιών στα πεζοδρόμια, την κακή ποιότητα του αέρα, αλλά και το πράσινο που ολοένα και... εξαφανίζεται...


Ωστόσο, υπάρχουν και οι «τρανταχτές» εξαιρέσεις, πόλεις στις οποίες οι δημοτικές αρχές εφαρμόζουν πολιτικές και μέτρα φιλικά προς το περιβάλλον, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση πρακτικά δεν υπάρχει, με τους κατοίκους να είναι κάτι παραπάνω από ευτυχισμένοι.

Το newpost.gr, σας παρουσιάζει τα δέκα πιο... «πράσινα» αστικά κέντρα της γης.


1.Όσλο – Νορβηγία





Στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, βιομηχανική ζώνη δεν υπάρχει, γεγονός που επηρεάζει προς το θετικό την ποιότητα του αέρα. Παράλληλα, η δημοτική αρχή εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων με το οποίο παράγεται βιοαέριο  και στη συνέχεια μετατρέπεται σε καύσιμο για τα αστικά λεωφορεία.

Αλλά και από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων, το μεθάνιο και το φυσικό αέριο που συλλέγεται μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.


2.Κόμπε – Ιαπωνία






Η πόλη του Κόμπε πέρα από τα πρωτεία που συγκεντρώνει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, και το προσδόκιμο ζωής, υπερηφανεύεται και για το εξαιρετικό σύστημα αποχέτευσης που διαθέτει.

Για την ακρίβεια οι βροχοπτώσεις δεν επηρεάζουν τη διαχείριση απορριμάτων. Παράλληλα, χάρη στο άρτια σχεδιασμένο οδικό δίκτυο της πόλης τα μποτιλιαρίσματα είναι φαινόμενο προς... εξαφάνιση, με αποτέλεσμα η εκπομπή ρύπων από τα αυτοκίνητα να βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

3.Κοπεγχάγη – Δανία





Οι σκανδιναβικές χώρες και ιδιαιτέρα η Δανία, ανέκαθεν βρισκόταν στην πρωτοπορία των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Η πρωτεύουσα της χώρας δεν θα αποτελούσε εξαίρεση, αφού το πέρα από τις περιβαλλοντικές ζώνες που έχουν οριστεί σε μεγάλα κομμάτια της Κοπεγχάγης, η δημοτική αρχή ενθαρρύνει τη χρήση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τεράστιο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αλλά και τα σημεία που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην πόλη και στα οποία μπορεί κάποιος να νοικιάσει ποδήλατα.

Παράλληλα δίνονται κίνητρα για χρήση πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων εξοπλισμένων με ειδικά φίλτρα, ενώ οι κάτοικοι εμπιστεύονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.


4.Αδελαΐδα – Αυστραλία





Η πρωτεύουσα της Αυστραλίας εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ήδη από το 2007 χάρη στο οποίο οι χωματερές γύρω από την πόλη αποτελούν... παρελθόν.

Η ανακύκλωση, και γενικότερα οι εναλλακτικές μορφές διαχείρισης απορριμάτων έδωσαν τη θέση τους στις παραδοσιακές μεθόδους, ενώ εφαρμόζονται και προγράμματα που ενθαρρύνουν την αειφόρο ανάπτυξη.


5.Μινεάπολις – ΗΠΑ





Η πόλη των ΗΠΑ θεωρείται μία από τις καθαρότερες της βόρειας Αμερικής, ενώ η ποιότητα των υδάτων σύμφωνα και με τους ομοσπονδιακούς οργανισμούς είναι εξαιρετική, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνονται πάνω από 3 εκατ. κάτοικοι στην μητροπολιτική περιοχή της Μινεάπολις.

Παράλληλα, η πόλη διαθέτει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που φτάνει τα 74 χιλιόμετρα σε μήκος, ενώ  έχει περισσότερα από 135 χιλιόμετρα διαδρομές γα περπάτημα!


6.Ουέλινγτκον – Νέα Ζηλανδία





Με πληθυσμό 400.000 κατοίκων το Ουέλινγκτον σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας, είναι η πιο καθαρή πόλη της χώρας, αφού η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται σε μηδενικά επίπεδα!

Την ίδια στιγμή τα πεζοδρόμια είναι πάντα καθαρά, ενώ η πόλη είναι ξακουστή για τα πάρκα της.

7.Ελσίνκι – Φινλανδία





Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας είναι μία από τις πιο «πράσινες» πόλεις του πλανήτη. Με ένα τεράστιο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αλλά και ένα εκτεταμένο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, το αυτοκίνητο περισσεύει.


8.Οττάβα – Καναδάς





Η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας του Καναδά ήδη από το 2011 προωθεί την χρήση της ηλιακής ενέργειας ώστε να καλύψει μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα, εντάσσονται στο πρόγραμμα των συγκοινωνιών ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ το σύστημα ύδρευσης θεωρείται το πιο άρτιο στη χώρα.

9.Χονολουλού – ΗΠΑ





Από τους πιο δημοφιλής προορισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, η Χονολουλού, πέρα από την φυσική ομορφιά και τις τουριστικές ατραξιόν υπερηφανεύεται και για το γεγονός ότι θεωρείται μία από τις πιο «πράσινες» πόλεις του πλανήτη.

Η ατμοσφαιρική μόλυνση είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι υπηρεσίες καθαριότητας υψηλού επιπέδου, και οι κάτοικοι προτιμούν τα μέσα μεταφοράς για τι μετακινήσεις τους.

10.Κάλγκαρι – Καναδάς





Το Κάλγκαρι είναι ενδεχομένως η πιο «πράσινη» πόλη της λίστας. Με καινοτόμα προγράμματα διαχείρισης απορριμάτων, η δημοτική αρχή κατάφερε να μειώσει την ποσότητα των αποβλήτων που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής σε εντυπωσιακό βαθμό.

Πρόσθετες γίνονται για τη μείωση των αποβλήτων από τις κατασκευές και τις κατεδαφίσεις μέσω της αύξησης της ανακύκλωσης των υλικών (όπως το ξύλο, η άσφαλτος, η γυψοσανίδα).

Και όλα αυτά σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της βόρειας Αμερικής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.