Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΓΣΕΒΕΕ: 90.000 επιχειρήσεις έκλεισαν μέχρι και το 2011


Βροχή λουκέτων και τραγικός απολογισμός... οικονομικών πτωμάτων. Κι όλα αυτά, χωρίς τα στοιχεία του 2012, που προβλέπονται τα χειρότερα της μεταπολίτευσης...



Περισσότερες από 90.000 ελληνικές ΜμΕ οδηγήθηκαν σε κλείσιμο από το 2008 μέχρι το 2011, με τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά να παραμένουν δυσοίωνες, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα έκθεσης αξιολόγησης των επιδόσεων που σημείωσαν οι ΜμΕ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την έρευνα στην Ελλάδα ο αριθμός των ΜμΕ τη φετινή χρονιά αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στις 758.701 επιχειρήσεις από 765.839 πέρυσι και 856.137 που ήταν το 2007 για να αρχίσει να ανακάμπτει το 2013 όπου εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί στις 762.280 πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2011.

Τη δραματική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επισημαίνει και η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πολιτικούς αρχηγούς και ζητεί συνάντηση μαζί τους προκειμένου να τους εκθέσει την κατάσταση των ελληνικών ΜμΕ.

«Ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν γονατίσει», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος. «Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης, πιστωτικής ασφυξίας και μεγάλης ανεργίας το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει με στοχευμένες παρεμβάσεις την ελληνική οικονομία σε μια πρώτη ανάκαμψη, για να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας, να αλλάξει και το επενδυτικό κλίμα είναι το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Γι΄ αυτό και έπρεπε, πρέπει, να εξαιρεθεί από τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος και εξ αυτού του λόγου του ετήσιου “κουρέματος” που επιβάλλεται» σημειώνει.

Ο κ. Ασημακόπουλος υπογραμμίζει ακόμη τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ελληνική οικονομία αφού παρά τη συρρίκνωση των τελευταίων ετών εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων και καλύπτουν 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85,1% της απασχόλησης στον ιδιωτικό (εξαιρείται ο χρηματοπιστωτικός) τομέα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το 24% των ΜμΕ δραστηριοποιείται στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης, τομείς υπηρεσιών που θεωρούνται κλειδί για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Μάλιστα ο κ. Ασημακόπουλος επικαλείται την αναφορά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου για τις Επιχειρήσεις A. Tajani ο οποίος αναφέρει: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αναζητήσει λύσεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα αναδιαρθρώσεων. Η νέα αναγεννημένη επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεκινήσει από τις μικρές επιχειρήσεις, που είναι πιο ευέλικτες και καινοτόμες και δεν αποτελούν μόνο τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα τώρα, στην κρίσιμη για την Ευρώπη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της απασχόλησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.