Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Εξηγήσεις από το BBC ζητεί και ο Κάμερον για την υπόθεση παιδεραστίας από παρουσιαστή


Για σοβαρά ερωτήματα, τα οποία ζητούν απάντηση από τη διοίκηση του BBC έκανε λόγο, σε δηλώσεις του, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αναφερόμενος στο θέμα του σκανδάλου και των υπονοιών περί συγκάλυψης του από τη διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου....



«Ο εξελίξεις είναι ανησυχητικές, καθώς το BBC άλλαξε τη θέση του σε ό,τι αφορά το γιατί δεν προβλήθηκε αρχικά το επεισόδιο της εκπομπής Newsnight το οποίο αφορούσε τον Σάβιλ», τόνισε ο Κάμερον.

Η κρίση που πλήττει το BBC αφορά σειρά καταγγελιών για παιδεραστία, οι οποίες έχουν βγει την επιφάνεια εις βάρος του τηλεοπτικού παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος πέθανε πέρυσι.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, παραγωγός του ΒΒC είχε προειδοποιήσει πως το δημόσιο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο κινδύνευε να κατηγορηθεί για συγκάλυψη διότι δεν πρόβαλε το δικό του αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το Σάβιλ.

Ο ιθύνων νους της εκπομπής Newsnight, η οποία είχε διεξαγάγει την έρευνα για την υπόθεση, Πήτερ Ρίππον, έθεσε τον εαυτό του σε διαθεσιμότητα μέχρι να κλείσει ο κύκλος του σκανδάλου και να αποδοθούν ευθύνες.

Οι εξελίξεις έχουν ήδη οδηγήσει πολλούς από τους παραδοσιακούς επικριτές του BBC να θέτουν εκ νέου το ερώτημα για την αναγκαιότητα ή μη της ετήσιας σταθερής κρατικής χρηματοδότησης του δικτύου.

Ο βετεράνος διεθνής ανταποκριτής του δικτύου, Τζον Σίμπσον, δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο το BBC χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση οδήγησε στη μεγαλύτερη κρίση αξιοπιστίας την οποία θυμάται ο ίδιος στην σχεδόν 50χρονη καριέρα του.

«Αν αρχίσουμε να χάνουμε το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην ιστορία του BBC, την εμπιστοσύνη του κόσμου, τα πράγματα θα γίνουν πολύ επικίνδυνα», συμπληρώνει ο Σίμπσον.

Οι κατηγορίες ενάντια στον Σάβιλ είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του ανταγωνιστικού τηλεοπτικού δικτύου ITV στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο η αξιοπιστία του BBC επλήγη, όταν έγινε γνωστό ότι έρευνα για το θέμα είχε διεξαγάγει και η δική του εκπομπή «Newsnight», ωστόσο τα αποτελέσματά της δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Ο Ρίππον είχε γράψει στο ιστολόγιό του ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν προβλήθηκε η εκπομπή με την έρευνα για τις δραστηριότητες του Σάβιλ ήταν καθαρά δημοσιογραφικοί.

Tο ίδιο το BBC χαρακτήρισε την απάντηση τις εξηγήσεις του Ρίππον «ανακριβείς ή έστω ατελείς σε κάποιες πλευρές τους».

’λλη εκπομπή του BBC, με τον τίτλο «Panorama», που θα μεταδοθεί απόψε, αναμένεται να φωτίσει περαιτέρω τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η δημοσιογραφική ομάδα του Newsnight για τον Σάβιλ, πριν η έρευνά της μπει στο αρχείο.

Ο Σάβιλ, ο οποίος είχε λάβει τον τίτλο ευγενείας από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του BBC και μία από τις πλέον αναγνωρισμένες τηλεοπτικές προσωπικότητες.

Η υπόθεσή του εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον το δίκτυο επέλεξε να αγνοήσει τις πράξεις του.

Η αστυνομία, που εξετάζει τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από τον Σάβιλ, άρχισε ποινική έρευνα την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για πάνω από 200 πιθανά θύματα, τα οποία έχουν προβεί σε σχετικές καταγγελίες.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.