Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Σαν σήμερα, η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ παντρεύτηκε τον Ωνάση [BINTEO]


Διαβάστε στο planet-greece όλα όσα έγιναν σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου 1968 στον Σκορπιό, στον μυθικότερο γάμο που έχει γίνει στη χώρα μας...



«Αν αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου, καλύτερα να κρεμαστώ απόψε κιόλας» έγραψε σε ένα από τα γράμματα που έστελνε στον πλατωνικό της έρωτα Μπέβερλι Κορμπέν, η 16χρονη τότε Ζακλίν Μπουβιέ. Στις επιστολές αυτές στον τότε φοιτητή του Χάρβαρντ, έγραφε για τους αυστηρούς κανόνες των οικοτροφείων, για τα προσωπικά και οικογενειακά της ζητήματα.

Η νεαρή τότε Τζάκι και ο Κορμπέν είχαν αναπτύξει μια πλατωνική σχέση όπως αποκαλύπτει η ίδια γράφοντάς του χαρακτηριστικά: « Πιστεύω ότι είμαι ερωτευμένη μαζί σου, αλλά είναι πολύ δύσκολο για μένα να είμαι ερωτευμένη με κάποιον που τον βλέπω κάθε τρεις μήνες και μετά η μόνη επαφή που έχω μαζί του είναι μέσω γραμμάτων».

Ο λόγος για τη Τζάκι Κέννεντυ-Ωνάση που αδιαμφισβήτητα υπήρξε το lifestyle σύμβολο του 20ου αιώνα.



Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιουλίου του 1929. Υπήρξε κόρη χρηματιστή και μεγάλωσε πλουσιοπάροχα χωρίς να της λείψει σχεδόν τίποτα. Η αγάπη της για τα άλογα ανάγκασε τον πατέρα της να της αγοράσει το πρώτο της άλογο, σε ηλικία μόλις ενός έτους.
Στα 11 της χρόνια είχε καταφέρει να συμμετάσχει και να κερδίσει σε πολλούς εθνικούς διαγωνισμούς κούρσας αλόγων. Μάλιστα οι New York Times, έγραψαν το 1940 για το πρωτοφανές γεγονός της διπλής νίκης 11χρονου κοριτσιού σε διαγωνισμό.

Της άρεσε επίσης πολύ να διαβάζει και πριν ακόμη ξεκινήσει τα μαθητικά της χρόνια είχε διαβάσει όλα τα βιβλία που υπήρχαν στο σπίτι τους!

Στην ηλικία των δέκα, οι γονείς της χώρισαν, πράγμα το οποίο της στοίχισε πολύ. Τα χρόνια εκείνα τα διαζύγια ήταν ελάχιστα και επιπλέον η καθολική εκκλησία ήταν κατά αυτών. Κλείσθηκε στον εαυτό της και τα συναισθήματα της, και ίσως οι μέρες εκείνες να ήταν η απαρχή μιας σκληρής και δύσκολης για τη ζωή της περίοδο.
Σπούδασε στο Vassar College της Νέας Υόρκης αλλά και στο Πανεπιστήμιο George Washington, ιστορία, λογοτεχνία, τέχνη και γαλλικά.

Η πρώτη της δουλειά , το 1951, ήταν στην εφημερίδα Washington Times-Herald, όπου εργάσθηκε ως φωτογράφος-ρεπόρτερ . Έβγαινε στο δρόμο της πόλης με μία φωτογραφική μηχανή στα χέρια, και κάνοντας ερωτήσεις στους πολίτες αποτύπωνε στο χαρτί τις απόψεις τους για την καθημερινή ζωή και όλα τα θέματα που τους απασχολούσαν. Μεταξύ των συνεντεύξεων που έκανε ήταν και αυτή του Ρίτσαρντ Νίξον!

Ούτε και η ίδια φανταζόταν πως στη μετέπειτα ζωή της θα ήταν αυτή που θα απασχολούσε τους δημοσιογράφους των ΗΠΑ και όλου του κόσμου, μιας και η μοίρα την οδήγησε να γίνει η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ίσως και η πιο αγαπημένη όλων των εποχών! Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας ήταν που γνώρισε τον Τζόν Φ. Κέννεντυ, βουλευτής στην ιδιότητα τότε. Στις 12 Σεπτέμβρη του 1953 παντρεύτηκαν.

Η θητεία της ως πρώτη κυρία κρίθηκε αρκετά επιτυχής. Με την ευγένεια που τη διέκρινε αλλά και το πάθος της για την ιστορία και τις τέχνες, εργάσθηκε σκληρά για να φανεί αντάξια του νέου της ρόλου. Απέκτησε τρία παιδιά την Καρολίνα και τον Τζον τζούνιορ (βέβαια το τρίτο παιδί που έφερε στον κόσμο πέθανε μετά από τρεις μέρες). Σκληρό χτύπημα της ζωής για μία μητέρα η ίδια όμως κατάφερε να σηκωθεί στα πόδια της και να συνεχίσει!

Παρόλο που τη διέκρινε βαθιά αίσθηση υποχρέωσης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες της, προτεραιότητα της ήταν η φροντίδα του συζύγου της και η σωστή ανατροφή των παιδιών της. Με δική της πρωτοβουλία προέβη σε εργασίες μέσα στο Λευκό Οίκο. Διαμόρφωσε ένα χώρο σε νηπιαγωγείο, στο οποίο φοιτούσαν τα δύο της παιδιά και επιπλέον άλλα δεκαπέντε. Μεγάλο δικό της έργο ήταν και η δημιουργία Επιτροπής Καλών Τεχνών του Λευκού Οίκου. Σε κάποια δωμάτια του Λευκού Οίκου συγκέντρωσε αντικείμενα τέχνης απ΄όλη τη χώρα αλλά και προγενέστερων Προεδρικών οικογενειών. Μάλιστα σε μία εκπομπή του καναλιού CBS , που παρουσίασε στην τηλεόραση τους εν λόγω χώρους, έδωσε την ευκαιρία σε 80 εκατομμύρια αμερικανούς να «μπουν» με τη βοήθεια της κάμερας και να τους δουν. Η εκπομπή αυτή της χάρισε βραβείο Έμμυ!

Ο Giorgio Armani έχει πει για την ίδια «Το υπέροχο στυλ της ήταν και ταιριαστό σε κάθε περίσταση στην οποία έπρεπε να παρευρεθεί και διαχρονικό, αλλά και φορέσιμο». Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 60, ανακοινώθηκε η ανάθεση του προσωπικού στυλ της Τζάκι Κένεντι στον γαλλικής καταγωγής designer, κανείς δεν το πίστευε. Η ελίτ της μόδας δεν τον θεωρούσε αξιόλογο δημιουργό τότε και η αμερικάνικη κοινωνία αντέδρασε έντονα στην ανάθεση αυτή σε ξένο σχεδιαστή.

Τα πρώτα χρόνια στο Λευκό Οίκο ξόδεψε 45.446 δολάρια στα ρούχα.

Παρόλο που κατάφερε να αναμορφώσει το Λευκό Οίκο και να τον δείξει στα εκατομμύρια των αμερικανών, λέγεται πως υπέφερε μέσα σε αυτόν όταν η Μέριλιν Μονρόε τραγούδησε ενώπιον ολόκληρου του έθνους το «Happy Birthday Mr.President». Φημολογείται πως για αυτό είχε πει ότι γελοιοποιήθηκε πρώτα στον εαυτό της και έπειτα στο πλήθος.

Και τότε συνέβη το πρώτο γεγονός της λεγόμενης «κατάρας» των Κέννεντυ. Στις 22 Νομεβρίου του 1963, μπροστά στα μάτια της Πρώτης Κυρίας και του αμερικάνικου λαού δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και σύζυγος της. Έγινε χήρα μόλις στα 34 της χρόνια!

Μετά τη δολοφονία του άντρα της, η Τζάκυ συνδέθηκε με αρκετούς διάσημους άντρες για να καταλήξει στο τέλος να παντρευτεί τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, στις 20 Οκτωβρίου του 1968, τέσσερις μήνες μετά την δολοφονία του κουνιάδου της Ρόμπερτ Κέννεντυ. Εκείνη ήταν 39 ετών και εκείνος 62. Η τρομοκρατημένη χήρα μπορεί να είχε γίνει η ενσάρκωση του μύθου των Κέννεντυ, ζητούσε όμως σωματική και οικονομική προστασία για εκείνη και τα παιδιά της. Ο ισχυρός ΄Ελληνας από τη μεριά του, με χαρά θα τύλιγε το όνομά του με τη λάμψη της διασημότερης της δυναστείας Κέννεντι, κατακτώντας τη γυναίκα-«τρόπαιο». Το χάσμα μεγάλο στη σχέση τους και ακόμη πιο μεγάλο μετά το θάνατο του γιου του Ωνάση, Αλέξανδρου. Η Τζάκι Κέννεντι-Ωνάση ήταν με τα παιδιά της στη Νέα Υόρκη, όταν ο ίδιος πέθανε στις 15 Μαρτίου του 1975.

«Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με έσωσε κάποια στιγμή που η ζωή μου είχε καταβροχθιστεί από τις σκιές. Σήμαινε πολλά για μένα. Με έφερε σε κόσμο όπου μπορούσε κανείς να βρει και ευτυχία και αγάπη. Ζήσαμε πολλές ωραίες εμπειρίες μαζί που δεν μπορούν να ξεχαστούν και για τις οποίες θα είμαι αιώνια ευγνώμων», ήταν η δήλωσή της μετά τον θάνατο του. Φημολογείται, ότι για να παραιτηθεί από κάθε άλλη αξίωση από την περιουσία του Ωνάση, ο τελικός διακανονισμός ήταν η Τζάκι Κέννεντι να λάβει 26 εκατομμύρια δολάρια. Από το όνομα Ωνάση ωστόσο δεν μπόρεσε να «παραιτηθεί»: από τους χαρακτηριστικότερους όρους του συμφωνητικού ήταν να μην το αποχωριστεί μέχρι τον θάνατό της.

Η Τζάκυ Κένεντυ - Ωνάση , πέθανε στις 19 Μαϊου του 1994 από καρκίνο στους λεμφαδένες την ώρα που κοιμόταν.

πηγή: mylady.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.