Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Καίνε ρυζάχυρο, πνίγηκε στους καπνούς η Θεσ/νίκη


Σε μάστιγα για το περιβάλλον έχουν μετατραπεί οι παράνομες καύσεις ρυζάχυρου από αγρότες της δυτικής Θεσσαλονίκης οι οποίες μολύνουν το περιβάλλον και δημιουργούν, εκτός των άλλων, κινδύνους στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους, όπως καταγγέλλεται από κατοίκους....



Το φαινόμενο του πυκνού μαύρου καπνού που σκεπάζει την ατμόσφαιρα όχι μόνο των αγροτικών περιοχών αλλά και του πολεοδομικού συγκροτήματος εκδηλώνεται κάθε φθινόπωρο μετά τον αλωνισμό των φυτειών ρυζιού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Μακεδονίας, αυτές τις ημέρες έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις σε σχέση με πέρυσι, καθώς, όπως διαπιστώνεται, ακόμη κι ένας μεγάλος αριθμός αγροτών που τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσαν αχυροκόπτες, προχωρούν σε καύσεις, λόγω του κόστους των καυσίμων.

Η κατάσταση της αποπνικτικής ατμόσφαιρας ανάγκασε για άλλη μια φορά την Κίνηση Πολιτών Σίνδου για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής να απευθυνθεί στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ζητώντας την παρέμβαση του.

Κάθε φθινόπωρο, κατά τον αλωνισμό των φυτειών ρυζιού, προκύπτουν κατά μέσο όρο 400 - 500 κιλά άχυρο κατά στρέμμα, που παραμένει στα χωράφια.

Από τα 200.000 στρμ. ρυζιού της δυτικής Θεσσαλονίκης ένα μικρό ποσοστό, εκτιμάται γύρω στο 30%, αλωνίζεται με μηχανές που φέρουν αχυροκόπτη, ο οποίος κατακόβει το ρυζάχυρο, ώστε να μπορεί να αφομοιωθεί από το χώμα του χωραφιού.

Το υπόλοιπο ποσοστό στρεμμάτων το βάζουν φωτιά, με αποτέλεσμα να γίνονται ανεξέλεγκτες και εκτεταμένες καύσεις τεράστιων ποσοτήτων ρυζάχυρου όλο το χειμώνα έως τις αρχές της άνοιξης.

Ο πρόεδρος του Α’ Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουιμτζής, υποστηρίζει ότι οι καλλιεργητές αναζήτησαν άλλους τρόπους καταστροφής του ρυζάχυρου, αλλά δεν μπορούν να βρούνε λύση, διότι τα χωράφια έχουν διαφορά από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ωστόσο, «υπάρχουν χωράφια που δεν έχουν αυτό το πρόβλημα της υψομετρικής διαφοράς. Θα μπορούσε το φαινόμενο της καύσης να περιοριστεί σε ακτίνα 3.000 στρμ. και όχι σε 300.000 στρέμματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι δεν πρέπει να καίμε υπολείμματα χωραφιών, αλλά δεν μας δίνει λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.