Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Επιστήμονες- αλχημιστές μετατρέπουν το νερό σε χρυσάφι


Μια φόρμουλα που θυμίζει τους... αλχημιστές του Μεσαίωνα αναπτύχθηκε από μια μικρή εταιρεία στη Γαλλία....

Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία “μετατρέπει” το νερό κυριολεκτικά σε χρυσάφι. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της εν λόγω φόρμουλας, μπορούν να ανακτηθούν ίχνη χρυσού αλλά και άλλων σπάνιων και πολύτιμων μετάλλων όπως η πλατίνα, το παλλάδιο κ.ά., από ακάθαρτο νερό και βιομηχανικά απόβλητα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η εταιρεία που διαθέτει ένα μικρό εργοστάσιο στην περιοχή Σεν- Πιέρ- λε- Νεμούρ, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας, εφαρμόζει μια τεχνολογία που ανακαλύφθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού το 2007.

Η καινοτομική μέθοδος βασίζεται στη χρήση μικροσκοπικών σφαιριδίων πλαστικής ρητίνης, μέσω των οποίων φιλτράρονται τα υγρά απόβλητα. Τα οποιαδήποτε υπολείμματα πολύτιμων μετάλλων σιγά- σιγά προσκολλώνται πάνω στα σφαιρίδια και έτσι διαχωρίζονται από το υγρό όπου βρίσκονταν. Ένα λίτρο αυτής της ρητίνης (για την οποία έχει αποκτηθεί ειδική εμπορική πατέντα) μπορεί να καθαρίσει πέντε έως δέκα κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων και να ανακτήσει 50 έως 100 γραμμάρια πολύτιμων μετάλλων, αξίας 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Η τεχνική είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς μετά το φιλτράρισμα μέσα στο υγρό απομένει μόνο ένα μικρογραμμάριο (ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου) πολύτιμων μετάλλων ανά λίτρο.

Πολλές είναι οι σύγχρονες ηλεκτρονικές και άλλες συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, καταλύτες κ.α. που περιέχουν μικρές ή και απειροελάχιστες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ανάκτησή αυτών των μετάλλων, από τη στιγμή που οι συσκευές πετιούνται.

Ορισμένα βιομηχανικά απόβλητα περιέχουν τέτοια μέταλλα που καταλήγουν στο νερό. Αν και υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες ανάκτησης μετάλλων από το νερό ήδη από τον 19ο αιώνα, δεν είναι αποτελεσματικές ή είναι υπερβολικά ακριβές, όταν πρόκειται να ανακτηθούν τόσο μικρές ποσότητες μετάλλων.

Μάλιστα, η μικροσκοπική γαλλική εταιρεία, με προσωπικό μόλις έξι ατόμων, ευελπιστεί ότι θα έχει έσοδα σχεδόν 1 εκατ. ευρώ το 2013 και 15 εκατ. ευρώ σε μια τετραετία. Η διοίκηση αρνείται πάντως πεισματικά να αποκαλύψει τους πελάτες της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.