Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Financial Times: "Σκοτάδι στην Αυγή"

Editorial
Financial Times

Μία από τις ιδρυτικές ιδέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να διώξει μια για πάντα το είδος των καταστροφικών ιδεών του εθνικισμού που προκάλεσε τόσους πολέμους στην ήπειρο. H αναταραχή που επικρατεί στην Ελλάδα βάζει πλέον αυτή την αρχή στην σκληρότερη δοκιμασία της...



Οι μετανάστες και οι μειονότητες έχουν γίνει οι στόχοι του αυξανόμενου αριθμού των άγριων επιθέσεων από τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή, η οποία κέρδισε 18 έδρες στις τελευταίες εκλογές. Οι βουλευτές του έχουν καταγραφεί σε επίθεσεις εναντίον μεταναστών μικροπωλητών και τη συμμετοχή σε μια βίαιη ομοφοβική διαμαρτυρία. Ένας βουλευτής χρησιμοποίησε το κοινοβουλευτικό προνόμιο για να αποκαλέσει τους μετανάστες "υπάνθρωπους".

Οι Έλληνες, γενικά, έχουν ανεκτική στάση στην μετανάστευση, παρά τους πόνους που προκλήθηκαν από την λιτότητας. Η Χρυσή Αυγή παραμένει ένα περιθωριακο κόμμα με ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει δύναμη. Αλλά η βραδύτητα των αρχών να καταδικάσουν τέτοιες βάρβαρες συμπεριφορές τους κινδύνους που δίνουν την εντύπωση της επίσημης συμπεριφοράς.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει παραδεχθεί ότι ορισμένοι αστυνομικοί μπορεί να είναι φιλικοί προς τη Χρυσή Αυγή. Ορισμένες δυνάμεις πιστεύεται ότι έχουν συνεργήσει με το κόμμα, ενθαρρύνοντας την παρέμβασή του σε περιπτώσεις που αφορούν τους μετανάστες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η αυξανόμενη αίσθηση της ατιμωρησίας μεταξύ των μειονοτήτων θα πρέπει να σταματήσει εν τη γενέσει της. Η σωστή αστυνόμευση είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της παραπαίουσα πίστης των Ελλήνων πολιτών στην ικανότητα του κράτους να διατηρήσει το νόμο και την τάξη.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα έχουν επίσης την ευθύνη να βοηθήσουν να εξαφανίσουμε τις ασθένειες που έχουν τροφοδοτήσει τη δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής.
Η Αθήνα έχει αφεθεί μόνη της να αγωνίζεται καιτά της παράνομης μετανάστευσης από τις εμπόλεμες περιοχές του Αφγανιστάν, της Συρίας και της βόρειας Αφρικής. Οι συνθήκες στα στρατόπεδα προσφύγων, όπου κρατούνται είναι άθλιες. Αν και η κυβέρνηση είχε κάποια επιτυχία στη μείωση της πλημμύρας από την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, θα αντιμετωπίσει σύντομα προβλήματα στη χρηματοδότηση για τις αυξημένες περιπολίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να κάνει δεκτό το αίτημά της για βοήθεια για να βοηθήσει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας.

Η ΕΕ πρέπει επίσης να πιέσει την Αθήνα να αντλήσει κεφάλαια που είναι διαθέσιμα πιο γρήγορα. Αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιταχυνθεί η εξαιρετικά αργή αξιολόγιση των μεταναστών και για τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης. Ετσι, η Ελλάδα θα είναι ένα καλύτερο μέρος, ως αποτέλεσμα, όχι μόνο για τους ίδιους τους πολίτες της, αλλά και για εκείνους που απεγνωσμένα αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

*planet-greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.