Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Όλα τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ,που δημοσίευσε το HOT DOC.

Τα 2059 ονόματα που περιλαμβάνονται στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» δημοσίευσε το περιοδικό «HOT DOC». Στην λίστα περιλαμβάνονται...


 τρανταχτά ονόματα από τον επιχειρηματικό, τραπεζικό και εφοπλιστικό τομέα.

Ωστόσο, τα «τρανταχτά» ονόματα συνοδεύουν και μια σειρά από μυστήρια καθώς το περιοδικό δεν δημοσίευσε ούτε τα ποσά που είχε κάθε καταθέτης που αναφέρεται στην λίστα, ούτε τις ημερομηνίες. Συνεπώς είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τις λεπτομέρειες για κάθε περίπτωση ούτε φυσικά είναι βέβαιο πως τα ονόματα αυτά έχουν σχέση με παράνομο χρήμα ή φοροδιαφυγή. Υπενθυμίζεται πως η λίστα αφορά καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.Ήδη πάντως άρχισαν οι πρώτες διαψεύσεις.
 Σημαντικά ονόματα από τον επιχειρηματικό και τον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και διάφορα «μυστήρια» περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ που είδε το φως της δημοσιότητας.

Στη λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό HOT DOC του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη βλέπουμε επιχειρηματίες όπως οι Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι αδελφοί Μαρινόπουλοι, οι εφοπλιστικές οικογένειες Μαρτίνου και Πατέρα, σχεδόν όλοι οι γνωστοί κοσμηματοπώλες, ο Δημήτρης Κοπελούζος, καθώς και την επιχειρηματική οικογένεια Μπενρουμπή.

Ακόμα υπάρχουν ονόματα μεγαλοδικηγόρων όπως ο Φραγκίσκος Ραγκούσης και ο Σταύρος Παπασταύρου ενώ την εμφάνισή του κάνει και το όνομα του Ανδρέα Δριμιώτη της Singular Logic.

Παράλληλα «δυνατά» ονοματεπώνυμα υπάρχουν και από τον χώρο των media όπως αυτό του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα (και του γιου του Γιάννη) της σκιτσογράφου Κατερίνα Σχινά, αλλά και του Παναγιώτη Λάμψια, καθώς και του Αλέξη Σκαναβή, διευθυντικου στελέχους του εκδοτικού συγκροτήματος «Πήγασος».

Τα... μυστήρια της λίστας

Ωστόσο την περίφημη λίστα συνοδεύουν και πολλά «μυστήρια» τα οποία χρήζουν διερεύνησης. Αρχικά τα ονόματα δεν συνοδεύονται από ποσά ενώ σε πολλά από αυτά δεν αναφέρεται η ιδιότητα. Ακόμα υπάρχει γλωσσικός...κατακερματισμός αφού τα ονόματα και οι ιδιότητες τους εμφανίζονται στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά. Ακόμα δεν είναι σαφές αν οι λίστες αυτές είναι παλαιές καθώς αναφέρονται σε αυτές ονόματα ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή, όπως το καθηγητή Δημητρίου Τσάτσου και του Σοφοκλή Πρινιωτάκη.

Επιπλέον ένα ακόμη ερώτημα προκύπτει μετά τη διάψευση του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα ο οποίος σχολιάζοντας από το «Κontra» επεσήμανε πώς τα χρήματα αυτά τα τοποθέτησε στην Ελβετία μεταξύ του 2001 – 2002 και ως εκ τούτου καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι κατάλογοι αυτοί είναι παλαιοί και ενδεχομένως δεν ταυτίζονται με την λίστα που παρέδωσαν οι Γάλλοι στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Μια τέτοια εκδοχή πιθανόν να δικαιολογεί την ύπαρξη απλών επαγγελματιών, αλλά και επιστημόνων, φοιτητών και νοικοκυρών.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως χωρίς λεπτομέρειες που να συνοδεύουν τα ονόματα κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις λεπτομέρειες για κάθε περίπτωση ούτε φυσικά είναι βέβαιο πως τα ονόματα αυτά έχουν σχέση με παράνομο χρήμα ή φοροδιαφυγή. Αλωστε η λίστα αφορά καταθέσεις στην HSBC στην Ελβετία και δεν αποτελεί κατάλογο με ονόματα φοροφυγάδων αλλά λίστα καταθετών της εν λόγω τράπεζας.

Άρχισαν οι πρώτες διαψεύσεις

Μετά τον Γιώργο Τράγκα και ο πολιτικός συντάκτης Παναγιώτης Λάμψιας διαψεύδει το ρεπορτάζ περί λίστας Λαγκάρντ και υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού.

«Ουδέποτε είχα ή έχω λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού ούτε φυσικά στην HSBC. Σε ότι με αφορά πρόκειται περί υπόθεσης πλαστογραφίας», ανέφερε με επιστολή του στο «Fimotro» o κ. Λάμψιας.













πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.