Υποτιμημένη κατά 55-60% θα είναι η νέα δραχμή αν οι επίσημοι πιστωτές αποτύχουν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό χρέος εντός της ευρωζώνης σύμφωνα με ανάλυση της ιαπωνικής τράπεζας η Nomura. Διαβάστε τι λέει για κόμματα και την Χρυσή Αυγή, και πώς επηρεάζουν την οικονομία...
Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα βρεθεί μόνο πίσω από την Αργεντινή του 2002 και την Ινδονησία του 1997, στην ιστορική κατάταξη με τις νομισματικές κρίσεις παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αργεντινή το 2002 το νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 64% και στην Ινδονησία το 1997 κατά 67%, εξηγεί η Nomura.
"Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα απώλειας ανταγωνιστικότητας εξαιτίας της υπερτίμησης του νομίσματος της, χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και χαμηλή κυβερνητική αποτελεσματικότητα (με βάση τους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας). Tα παραπάνω, καταδεικνύουν ότι μια ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη θα παρήγαγε μια εξαιρετικά μεγάλη νομισματική υποτίμηση, αντίστοιχη με τις χειρότερες εμπειρίες του ιστορικού μας υποδείγματος" σημειώνεται στην έκθεση της Nomura.
Παράλληλα, η Nomura υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρώ και διάσπασης της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει από τον Μάιο του 2012, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί τελείως.
Σύμφωνα με τον ιαπωνικό οίκο, τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων δείχνουν ότι οι πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης μέχρι τα τέλη του 2013 ανέρχονται στο 50%. Η Nomura σημειώνει ακόμα ότι παραμένει το υψηλό πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα.
"Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, βλέπει τη δημοτικότητα του να υποχωρεί πίσω από το αντιμνημονιακό κόμμα της ακροαριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή έρχεται τρίτη" επισημαίνει η έκθεση.
Με κάτι τέτοια άρθρα κρατάτε τον λαό μακριά από την Δραχμή.
ΑπάντησηΔιαγραφή