Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η Ευρώπη στους δρόμους κατά της λιτότητας [ΠΟΛΛΑ ΒΙΝΤΕΟ]

Αναλυτικό ρεπορτάζ απ' όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα

Οι δρόμοι των ευρωπαϊκών πρωτευουσών πλημμύρισαν από εκατομμύρια διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Στην Ελλάδα, την Ιταλία, της Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία, το...



 Βέλγιο αλλά και τη Γερμανία, οι διαδηλωτές έστειλαν το μήνυμά τους, ανταποκρινόμενοι στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα των Συνδικαλιστικών Ενώσεων των εργαζομένων, ότι "δεν πάει άλλο" με την λιτότητα.

Με κεντρικό σύνθημα «στοπ στη λιτότητα, ανάπτυξη τώρα», περίπου 7.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν την Τετάρτη στις 2.00 μμ πορεία προς τη Βουλή όπου αντιπροσωπεία, από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προηγήθηκε το συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης των συνδικάτων με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα υπό το μηδέν, η Ευρώπη σε ώρα μηδέν».

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα. Η πανευρωπαϊκή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από απόφαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και συμμετείχαν σε αυτή 40 συνδικάτα από 24 χώρες.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν μαζική σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα ελληνικά συνδικάτα δέχθηκαν πληθώρα μηνυμάτων συμπαράστασης από συνδικάτα της Ευρώπης, όπως από αυτά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας.



Με μια τετράωρη στάση εργασίας του συνδικάτου Cgil και διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας συμμετείχε η Ιταλία στην πανευρωπαϊκή συνδικαλιστική κινητοποίηση.

Στον δημόσιο τομέα, κηρύχθηκε οκτάωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ στις διαδηλώσεις έλαβαν μέρος και τα αυτόνομα συνδικάτα Cobas. Τα δυο άλλα ιταλικά μεγάλα συνδικάτα, Cisl και Uil, αποφάσισαν αντιθέτως να μην συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις Πάδοβα και Μπρέσια, στον ιταλικό βορρά, ενώ στο Τορίνο, μέλη του Cgil κατάφεραν να ανέβουν στον ουρανοξύστη όπου σύντομα πρόκειται να στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας San Paolo Intesa. Ακολούθησαν συγκρούσεις, με τον τραυματισμό ενός αστυνομικού που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορείες στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι.



Στο Μιλάνο η πορεία προσπάθησε να πλησιάσει στα τοπικά γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά αστυνομικοί δημιούργησαν ανθρώπινο τείχος. Στο κέντρο της πόλης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων παρέλυσε. Στην Βενετία, ομάδα διαδηλωτών εισήλθε σε τραπεζικό κατάστημα και ξεδίπλωσε πανό που έγραφε "Fate i soldi con i nostri debiti" («βγάζετε λεφτά από τα χρέη μας»). Στην κωμόπολη Μέστρε, εργάτες και φοιτητές προχώρησαν σε ρίψη αυγών και μπογιάς στις εισόδους γραφείων και υποκαταστημάτων τραπεζών. Στην Ρώμη, φοιτητές των πανεπιστημίων της ιταλικής πρωτεύουσας πλαισίωσαν την διαδήλωση των εργαζομένων, με συνθήματα συμπαράστασης και προς τον «δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό».«Η λιτότητα στραγγαλίζει την απασχόληση κι αυξάνει την φτώχεια των εργαζομένων. Μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης, ο Μάριο Μόντι στέρησε την ελπίδα και την εμπιστοσύνη από τους νέους μας», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του συνδικάτου Cgil.

Η αστυνομία επενέβη βίαια, κάνοντας χρήση γκλομπ και πυροβολώντας στον αέρα με πλαστικές σφαίρες, προκειμένου να απωθήσει διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Μαδρίτης στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που κηρύχθηκε με την ευκαιρία της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια στην πολιτική της λιτότητας. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν μία ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να διασπάσει το τείχος των ειδικών μονάδων της αστυνομίας, που παρεμπόδιζαν την πρόσβαση στην πλατεία Θιβέλες, στο κέντρο της Μαδρίτης. Σύντομα, και άλλοι διαδηλωτές συνέκλιναν και περικύκλωσαν τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να απομακρύνουν το πλήθος, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν με γκλομπ στις παρακείμενες οδούς. Από νωρίς το πρωί διάφορες ομάδες διαδηλωτών είχαν ξεκινήσει την αντιπαράθεση με την αστυνομία, η οποία έχει αναπτύξει μία εντυπωσιακή δύναμη κρανοφόρων σε όλο το κέντρο, όπου πολλά καταστήματα δεν τόλμησαν να ανοίξουν. Συγκρούσεις μικρότερης κλίμακας σημειώθηκαν νωρίτερα στην κεντρική λεωφόρο της Γκραν Βία, μετά μία πρώτη προσπάθεια της αστυνομίας να διασπάσει το πλήθος. Μετά την επέμβαση αυτή, οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν, ανασυντασσόμενοι μετ' ολίγον σε μικρή απόσταση από το σημείο των συγκρούσεων.



Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μικρής κλίμακας «μεμονωμένα επεισόδια» σημειώθηκαν σε πολλές ισπανικές πόλεις, με απολογισμό 34 τραυματίες-18 εκ των οποίων ήσαν αστυνομικοί-ενώ οι συλλήψεις έφθασαν τις 82. Δύο διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί για το απόγευμα στη Μαδρίτη. Την πρώτη έχουν προκηρύξει τα εργατικά συνδικάτα, ενώ την επόμενη το κίνημα των 'Αγανακτισμένων', για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, τις εξώσεις των υπερχρεωμένων από τα δάνεια ιδιοκτητών, και για τα δισεκ. ευρώ που «καταπίνουν» οι τράπεζες.

Στη γειτονική Πορτογαλία, η εικόνα ήταν γενικώς πιο ήρεμη. Συνθήματα σε μεγάλες επιγραφές όπως «Ζήτω η γενική απεργία», «Τέλος στην καταστροφή» , «Τρόικα, Πάσους: ΕΞΩ», ήσαν ανηρτημένα στο κέντρο της Λισαβόνας, όπου αρκετοί εργαζόμενοι προσπαθούσαν να βρουν κάποιον τρόπο να μεταβούν στις δουλειές τους, παρά την 24ωρη γενική απεργία, που παρέλυσε σε μεγάλο βαθμό τη χώρα. «Η σημερινή απεργία κατέγραψε μία μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Ολιβέιρα, στέλεχος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών. «Η συμμετοχή είναι 100% στο μετρό της Λισαβόνας και η παράλυση είναι σχεδόν πλήρης στις οδικές, σιδηροδρομικές και παραποτάμιες μεταφορές», πρόσθεσε. Πραγματικά, οι συρμοί και τα πορθμεία κυκλοφορούσαν αραιά και που στους σταθμούς και τις αποβάθρες της Λισαβόνας.

Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, η κατάσταση εμφανιζόταν να βρίσκεται υπό έλεγχο. Πολλές πτήσεις ήδη είχαν ακυρωθεί εκ των προτέρων, ή αναβλήθηκαν και αναμενόταν να γίνουν αργότερα. Από τις 70 πτήσεις που διατηρήθηκαν, δέκα εμφανίσθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων ως «ακυρωθείσες». Ωστόσο, παραιτημένο, ένα μεγάλο τμήμα των Πορτογάλων δεν θεωρεί πως η γενική απεργία πρόκειται να αλλάξει κάτι ριζικά, μολονότι δηλώνει κατάκοπο από τα μέτρα λιτότητας, που έχουν αρχίσει να αποστραγγίζουν το πορτοφόλι τους από τον Μάιο του 2011, οπότε η Πορτογαλία συμφώνησε με την τρόικα να λάβει δάνειο 78 δισεκ. ευρώ.



Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της γερμανικής συνομοσπονδίας συνδικάτων (DGB) Μίχαελ Ζόμερ προειδοποίησε ότι οι πολιτικές λιτότητας στο νότο της Ευρώπης "καταστρέφουν χώρες", σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandradio Kultur. "Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, εφαρμόζεται μια πολιτική λιτότητας στις πλάτες των ανθρώπων (...). Καταστρέφουν αυτές τις χώρες μέσω των περικοπών (...). Για αυτό υπάρχει αυτή η αντίσταση, αυτή η εξέγερση", σημείωσε.

Ο Ζόμερ παρατήρησε ότι η Γερμανία μέχρι τώρα έχει αντισταθεί "σχετικά καλά στη δεύτερη φάση της οικονομικής κρίσης", σημειώνοντας όμως ότι η γενική οικονομική κατάσταση αρχίζει να γίνεται αντιληπτή σε ορισμένους τομείς, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στα χημικά. "Θέλουμε καλά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή να επενδύουμε απέναντι στην κρίση και όχι να κάνουμε περικοπές μέχρις εσχάτων", πρόσθεσε, καλώντας τα συνδικάτα να επιτεθούν στο "θεμελιώδες κακό της οικονομικής κρίσης, δηλαδή την κυριαρχία των αγορών". "Είμαστε αλληλέγγυοι (...) και θα στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στις χώρας αυτές", σημείωσε ο Ζόμερ, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε πολλές γερμανικές πόλεις από την DGB, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνομοσπονδία που έχει περίπου 8 εκατομμύρια μέλη.

Στη Φρανκφούρτη περίπου εκατό άτομα, κυρίως συνδικαλιστές, συγκεντρώθηκαν το πρωί εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις χώρες της νότιας Ευρώπης, ένα σύνθημα που είχαν μεταφράσει στα ελληνικά, τα ιταλικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά. "Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους Ευρωπαίους εργαζόμενους", είπε ο Στέφεν Μέρτε του αριστερού κόμματος Die Linke. "Οι πλούσιες χώρες πρέπει να είναι αλληλέγγυες με τις φτωχότερες", πρόσθεσε. "Δεν θέλουμε μια πολιτική λιτότητας που απευθύνεται αποκλειστικά στους μικρούς, αλλά μια πολιτική μέσω της οποίας οι υπεύθυνοι αυτής της κρίσης, δηλαδή οι τράπεζες, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους", τόνισε από την πλευρά του ο Στέφαν Κέρτσελ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Έσσης-Θουριγγίας. "Ας μην λέμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα του νότου (...) Η κρίση χτυπά και τη δική μας πόρτα. Η μερική απασχόληση, τα προβλήματα πωλήσεων στην Opel, είναι επίσης συνέπειες της κρίσης", κατέληξε.

Στην Αυστρία, η αυστριακή συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», οι οποίες θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους. «Όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση» τονίζει, σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ και προσθέτει ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους».

Εξάλλου, οι Νέοι Συνδικαλιστές της Νότιας Ευρώπης προχώρησαν, μετά από πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, στη δημοσίευση ενός κοινού μανιφέστου κατά των πολιτικών που εφαρμόζονται και έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη σε υψηλά επίπεδα της ανεργίας μεταξύ των νέων. Στη διακήρυξή τους, οι νέοι συνδικαλιστές ζητούν να προστατευθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο το οποίο διασφάλιζε στις μεταπολεμικές γενεές τα πλεονεκτήματα του κράτους πρόνοιας και της ειρήνης. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έχει φθάσει το 55,6%, στην Ισπανία το 54%, στην Πορτογαλία το 37,4%, στην Ιταλία το 35% και στην Κύπρο το 27%.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας διοργάνωσαν στο κέντρο του Βελιγραδίου τρία συνδικάτα εργαζομένων της Σερβίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των ευρωπαϊκών συνδικάτων στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης με στόχο τη βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Διοργανωτές της διαδήλωσης που ολοκληρώθηκε ομαλά ήταν τα Ενωμένα Συνδικάτων Σερβίας «Ομόνοια», το Συνδικάτο Αστυνομικών Σερβίας και το Νέο Συνδικάτο Υγείας. Οι εκπρόσωποί τους τόνισαν ότι στόχος της συγκέντρωσης είναι η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των φοιτητών στη Σερβία. Ο πρόεδρος των Ενωμένων Συνδικάτων Σερβίας, Ζέλικο Βεσελίνοβιτς είπε ότι τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τη συμμετοχή τους αποδεικνύουν ότι αποτελούν κομμάτι της Ευρώπης και ότι με τη συγκέντρωση αυτή θέλουν να αντιταχθούν «στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, στους μεγιστάνες του πλούτου και σε όσους καταλήστεψαν τη χώρα». Τη διαδήλωση στήριξε και το Κίνημα Φοιτητών και όπως υπογράμμισαν εκπρόσωποί τους οι φοιτητές αγωνίζονται για την καλύτερη μελλοντική εργασιακή επιβίωσή τους.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο μνημείο ενός από τους θεμελιωτές της σοσιαλιστικής ιδέας στη Σερβία, του Ντιμίτρι Τούτσοβιτς με την ελπίδα, όπως τονίστηκε, στο μέλλον οι ιδέες αυτές να υλοποιηθούν στη χώρα. Στην κορυφή της πορείας συμβολικά ήταν ένα τρίκυκλο με το οποίο, όπως εξήγησαν οι διοργανωτές, θέλησαν να δείξουν πως ξεκίνησε στη Σερβία η μάχη για την ελευθερία, στις 27 Μαρτίου του 1941. Το όχημα ήταν καλυμένο με πανό με το σύνθημα «Καλύτερα πόλεμος, παρά συνθηκολόγηση», που σύμφωνα με τους διοργανωτές εκφράζει τη βούληση για «πόλεμο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Απέναντι από την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιείται σήμερα συγκέντρωση του "Συνασπισμού Αλληλεγγύης 14ης Νοέμβρη". Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η συγκέντρωση διοργανώνεται «για αλληλεγγύη προς τη Γενική Απεργία των Ελλήνων και Ευρωπαίων εργαζομένων» την ίδια μέρα που διοργανώνονται παρόμοιες συγκεντρώσεις και σε άλλες χώρες. Μεταξύ άλλων, καταδικάζεται «η λιτότητα στην Ελλάδα και την ΕΕ», καθώς και «οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης» καθώς και «η προστασία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των διοργανωτών, αρχικά θα δοθεί συνέντευξη Τύπου μπροστά από την Ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, θα ακολουθήσουν ειρηνικές πικετοφορίες μπροστά από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ και τις αντιπροσωπείες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και τέλος θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε πλατεία απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.