Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ανω - κάτω οι πολυκατοικείες για τα κοινόχρηστα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η... μάχη των κοινοχρήστων και του πετρελαίου στις πολυκατοικίες όλης της Ελλάδας. Η τιμή - φωτιά του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με τη λιτότητα, την ανεργία και την αδυναμία ή ακόμη και την απροθυμία πολλών να αντεπεξέλθουν στα κοινόχρηστα κόστη πυροδοτεί διενέξεις και αντιπαραθέσεις.

Στην καλύτερη περίπτωση οδηγεί σε...


έξυπνες λύσεις αυτονομίας. Κάποιοι χρωστούν, άλλοι δεν έχουν να πληρώσουν, κάποιοι δεν θέλουν να φορτώνονται πρόσθετες χρεώσεις (π.χ. κηπουρού), άλλοι θέλουν να βάλουν πετρέλαιο, κάποιοι δεν αντέχουν το κόστος. Κάνουν συνελεύσεις επί συνελεύσεων, συχνά άκαρπες, ενίοτε εκρηκτικές και στο μεταξύ αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης: υγραέριο, σόμπες, αιρ κοντίσιον, ξύλα, θερμοπομπούς, κουβέρτες...

«Η κρίση οξύνει τις αντιπαραθέσεις. Ιδίως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει αναστατώσει πολύ τον κόσμο», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς. Οπως ο ίδιος επισημαίνει, η ΠΟΜΙΔΑ δέχεται πλέον σε καθημερινή βάση ερωτήματα από διαχειριστές πολυκατοικιών που αντιμετωπίζουν άρνηση των συνιδιοκτητών τους να πληρώσουν τα κοινόχρηστα ή την επιθυμία τους να αποδεσμευτούν από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.


Ούτε το πάγιο
«Είναι αδύνατη η μονομερής αποκοπή, εκτός κι αν κάποιος εγκαταστήσει ατομικό σύστημα φυσικού αερίου εφόσον το επιτρέψει η πλειοψηφία των 500+1 χιλιοστών της πολυκατοικίας», εξηγεί ο κ. Παραδιάς. Κάτοικοι διαμερισμάτων με αυτονομία θέρμανσης ζητούν -όπως λέει- να μην πληρώνουν καν το πάγιο, ενώ άλλοι διεκδικούν την απαλλαγή που έχουν τα ακατοίκητα, ενώ μένουν μέσα στο σπίτι. Και το φέσι στα κοινόχρηστα πάει σύννεφο...
Τρομερή έξαρση καταγράφει και ο Αγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, στα αιτήματα ενοίκων που επιζητούν να αποδεσμευτούν από την κεντρική θέρμανση αλλά και διαχειριστών που θέλουν να καταργήσουν τη θέρμανση για όλη την πολυκατοικία. «Μέχρι πέρσι τα σχετικά ερωτήματα ήταν σπάνια. Φέτος δεν υπάρχει άλλο ζήτημα. Υπάρχει πολύς κόσμος που αδυνατεί να πληρώσει κοινόχρηστα». Οπως συμπληρώνει ο ίδιος, διενέξεις και αντιπαραθέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

«Οταν ο κανονισμός προβλέπει λειτουργία θέρμανσης, έστω κι ένας ένοικος να θέλει, πρέπει η θέρμανση να λειτουργήσει», διευκρινίζει ο κ. Σκιαδάς και συμπληρώνει ότι «ο κανονισμός της πολυκατοικίας αλλάζει μόνο με συμβολαιογραφική πράξη και όχι με απόφαση συνέλευσης».


Καβγάδες
Η Μαριάνθη Καλαμαράκη, που διατηρεί εταιρεία διαχείρισης πολυκατοικιών και έκδοσης κοινοχρήστων στην Αθήνα, ξέρει από πρώτο χέρι το πρόβλημα. «Εμείς παριστάμεθα σε αρκετές γενικές συνελεύσεις και έχουμε γίνει μάρτυρες σκηνών απείρου κάλλους. Ορισμένοι τσακώνονται και πιάνονται ακόμη και στα χέρια», περιγράφει. Η εταιρεία της διαχειρίζεται σε όλη την Αττική 2.000 ακίνητα και μόνο τα 5 έχουν μέχρι στιγμής προμηθευτεί πετρέλαιο... Οπως λέει, υπάρχει τεράστια δυσκολία είσπραξης των κοινοχρήστων. «Αν πριν από τρία χρόνια τα χρωστούμενα ήταν 10%-15%, φέτος είναι 30%. Στέλνουμε 10 εξώδικα την εβδομάδα για μη είσπραξη κοινοχρήστων»...

Αντίστοιχες καταστάσεις περιγράφουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στα «προνομιούχα» βόρεια προάστια της πρωτεύουσας. «Πολλοί έχουν ακόμη οφειλές από την προηγούμενη χρήση καύσης, δηλαδή δεν έχουν πληρώσει τα κοινόχρηστα του Φεβρουαρίου - Μαρτίου του 2012», σημειώνει ο κ. Σπύρος Παρασκευόπουλος. Σχεδόν κανείς από τους πελάτες του δεν έχει βάλει φέτος πετρέλαιο...

Τζάκι και αιρκοντίσιον οι εναλλακτικές επιλογές
«Τις τελευταίες δύο χρονιές τα προβλήματα είναι πιο έντονα. Οι... αιώνιες αντιπαραθέσεις στις πολυκατοικίες εντείνονται», λέει η 50χρονη Σοφία.
Μένει σε πολυκατοικία στον Βύρωνα με έξι διαμερίσματα και αυτόνομη θέρμανση. Μέχρι πρόσφατα ήταν διαχειρίστρια.

«Είναι ακατόρθωτο να είσαι διαχειριστής αυτή την εποχή. Κανείς δεν έχει χρήματα και συσσωρεύεις οφειλές. Ο ένας θέλει θέρμανση, ο άλλος θέλει αλλά δεν μπορεί. Εφτασα να ακούω πότε ανάβει ο καθένας το καλοριφέρ του, μη τυχόν και καταναλώνει άσκοπα το πολύτιμο πετρέλαιο»... Πέρσι άναβε τέσσερις ώρες τον μήνα. Φέτος θα ανάβει μόλις μία ώρα τον μήνα. «Με το τζάκι και το αιρ κοντίσιον θα βολευτούμε». Ενάμιση χρόνο ήθελε να απεγκλωβιστεί από τη διαχείριση. «Δεν τα αναλάμβανε κανείς. Τώρα ανέλαβε η 47χρονη Χρύσα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά»...

Η Χρύσα μένει με τον άντρα της και τα δύο παιδιά της έναν όροφο από κάτω. Εκείνοι έχουν να ανάψουν καλοριφέρ από πρόπερσι. «Πέρσι ήταν δύσκολος χειμώνας, με μια σόμπα υγραερίου και λίγα ξύλα στο τζάκι». Ο άντρας άνεργος κι εκείνη με περιστασιακές δουλειές. Στην τελευταία κατανάλωση πετρελαίου πέρυσι δήλωσαν στους υπόλοιπους πως αδυνατούσαν να πληρώσουν ακόμη και το πάγιο... «Φέτος θα απέχει από τη θέρμανση άλλο ένα διαμέρισμα», λένε. Αγόρασαν ελάχιστα λίτρα πετρελαίου με προείσπραξη από όσους είχαν... Δικαίωμα χρήσης του θα έχουν μόνο όσοι πλήρωσαν. «Θα βγάζουμε δυο κοινόχρηστους λογαριασμούς, έναν για τη θέρμανση και έναν για τα υπόλοιπα».

πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.