Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πανέτοιμη η Ελληνική κυβέρνηση

Με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα καταθέσει σήμερα, η κυβέρνηση κλείνει όλες τις εκκρεμότητες για το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης ενώ...


 αναμένει από αυτό να ανταποκριθεί στη δική του υποχρέωση να αποφασίσει την εκταμίευση του δανείου και τις ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρακαι είχαν συνεργασία με σειρά υπουργών που εμπλέκονται στις ρυθμίσεις των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Εμείς είμαστε πανέτοιμοι για την Τρίτη. Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα πια από μέρους μας. Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για την Τρίτη», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μαραθώνιας σύσκεψης, σημείωσε:

«Τελειώσαμε όλες τις εκκρεμότητες πια, μα όλες. Η μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου βγήκε σήμερα, η άλλη θα βγει αύριο. Η σημερινή είχε να κάνει ακριβώς με τον δημοσιονομικό μηχανισμό ελέγχου, αυτόματο μηχανισμό ελέγχου. Θα την είδατε, δε χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες. Τώρα όσον αφορά την αυριανή, έχει να κάνει με συμπλήρωμα του νόμου, που ψηφίσαμε στις 7 Νοεμβρίου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας μετά από σχετική ερώτηση ότι στη δεύτερη νομοθετική πράξη, ενδέχεται να ενταχθεί και η ρύθμιση για τις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής.

Αναλυτικότερα,γράφει το newpost.gr  η μία Πράξη αφορά στην αυστηροποίηση του πλαισίου για το Δημοσιονομικό Έλεγχο των υπουργείων και των φορέων του Δημουσίου, που είχε θεσπίσει με προηγούμενη Πράξη του ο πρωθυπουργός.

Η δεύτερη Πράξη, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα, αφορά στη συμπλήρωση κενών του πολυνομοσχεδίου που απαίτησαν οι Γερμανοί από λεπτομέρειες που αφορούν τα ταξί μέχρι τα σημεία πώλησης του βρεφικού γάλακτος, αλλά και ρυθμίσεις για τις συντάξεις και τα επιδόματα.

Έχοντας συμπληρώσει πλέον το πακέτο των απαιτήσεων των δανειστών, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει μείνει από την πλευρά της κανένα κενό που να δημιουργήσει ξανά πρόσχημα για την αναβολή των αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα στο Eurogroup της Τρίτης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσει το ποσό στα 44 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των δόσεων που εκκρεμούν και να κατατεθούν σε μία δόση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Οι αποφάσεις θα επικυρωθούν σε νέο έκτακτο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα και ενώ θα έχει μεσολαβήσει η Σύνοδος Κορυφής. Στο Eurogroup θα συζητηθεί και η συνολική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και ενδεχόμενη επαναγορά χρέους από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, φαίνεται ότι βρίσκεται τελικά η χρυσή τομή για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ δέχεται να αποσύρει την πρόταση του για «κούρεμα» με αντάλλαγμα η λύση που τελικά θα επιλέγει να καλύπτει πλήρως το στόχο της βιωσιμότητας του χρέους που θέτει η Ουάσιγκτον, δηλαδή το 120% του ΑΕΠ το 2020, καθώς το Βερολίνο δεν μπορεί να το δεχτεί για πολιτικούς λόγους.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα προωθηθεί η λύση ενός «κοκτέιλ» μέτρων -όπως το χαρακτηρίζουν οι γερμανικές εφημερίδες για την Ελλάδα- που θα περιλαμβάνει σημαντική μείωση - ενδεχομένως και μηδενισμό - επιτοκίων, μετακύλιση της περιόδου αποπληρωμής καθώς και η παροχή από τις κεντρικές τράπεζες των κερδών που αποκομίζουν από τα ελληνικά ομόλογα στα ίδια τα κράτη, για να δοθούν στην Ελλάδα ενδεχομένως για την επαναγορά του χρέους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.