Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για επαναγορά ελληνικών ομολόγων

Συνεχίζεται η δημόσια διαβούλευση, παίρνοντας διαστάσεις πολύ ισχυρών πιέσων, για την Ελλάδα, με του Financial Times να υποστηρίζουν σήμερα Παρασκευή πως η λύση είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Η εφημερίδα σημειώνει πως «Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας...


 βρίσκονται σε δύσκολη θέση: πώς θα μειώσουν το μη διαχειρίσιμο χρέος της χώρας, χωρίς όμως να υποστούν οι ίδιοι ζημίες; Μία πρόταση που συζητείται στους ευρωπαϊκούς κύκλους είναι η εθελοντική επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτών. Μετά την αναδιάρθρωση του Μαρτίου, στους ιδιώτες έχουν μείνει ελληνικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 62 δισ. ευρώ με διάφορες ημερομηνίες λήξεως».

Tα ομόλογα αυτά τελούν υπό διαπραγμάτευση με μέση τιμή περίπου 25 σεντς στο ευρώ, σύμφωνα με την Exotix. «Εάν προταθεί επαναγορά, στα 40 σεντς για παράδειγμα, τότε η Ελλάδα μπορεί να πετύχει σημαντική μείωση του χρέους της», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Οι επενδύσεις από hedge funds σε ελληνικά ομόλογα εν μέρει αποδίδονται σε αυτήν την προσδοκία. «Εάν λάβουμε ως δεδομένο ότι αυτό δεν θα επιβληθεί υποχρεωτικά, τότε η επαναγορά ομολόγων θα είναι μία εξέλιξη φιλική προς την αγορά που θα χαροποιήσει αρκετά hedge funds», δηλώνει ο Gabriel Sterne της Exotix.

Δεν συμμερίζονται, όμως, όλοι την ίδια άποψη. «Θα ήταν παράλογο να προχωρήσουν σε επαναγορά ομολόγων», δηλώνει στους F.T. ο Hans Hume, πρόεδρος της Greylock Capital και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με τον ιδιωτικό τομέα και να επικεντρωθούν στον επίσημο τομέα».

Η Ελλάδα έχει συνολικά χρέη 327 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών είναι η μειοψηφία. «Η επαναγορά θα ήταν σπατάλη χρημάτων», συμφωνεί και ο κ. Sterne, εξηγώντας: «Τα ομόλογα που προέκυψαν από την αναδιάρθρωση λήγουν σε μία δεκαετία».

Ένα ακόμη ζήτημα είναι η χρηματοδότηση της επαναγοράς των ομολόγων. «Μία πρόταση είναι να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα της Ελλάδας από τις αποκρατικοποιήσεις. Μία άλλη είναι να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων, που εκτιμάται ότι κυμαίνονται στα 13 - 15 δισ. ευρώ», αναφέρουν οι F.T.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.