Σε εφαρμογή θέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Μεγάλος πλούτος», στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για να αλλάξει… η κατανομή των φορολογικών βαρών με στόχο να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή οι έχοντες και κατέχοντες.
Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε εντολή στους προϊσταμένους των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων με κατεπείγουσα εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1202/31.10.2012) να βάλουν άμεσα στο στόχαστρο τους φορολογουμένους που συγκεντρώνουν έστω και μία από τις τρεις κατωτέρω προϋποθέσεις:
α. Η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου, της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, να υπερβαίνει κατά την 1.1.2009 το ποσό των 2.000.000 ευρώ.
β. Η ετήσια δαπάνη διαβίωσης, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2012, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
γ. Τα ποσά των δαπανών του άρθρου 17 του ίδιου ως άνω Κώδικα στο οικονομικό έτος 2012 υπερβαίνουν το ποσό των 400.000 ευρώ, καθώς και τα ποσά των δαπανών για αγορά ή ανέγερση ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ κατά το ίδιο οικονομικό έτος.
Εκτός όμως από το «κυνήγι» και τη φορολόγηση του «Μεγάλου πλούτου», το οικονομικό επιτελείο διεμήνυσε στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού να μη «χαλαρώσουν» και να φροντίσουν να τηρήσουν απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όσον αφορά στους ελέγχους που πρέπει να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους και οι οποίοι αφορούν:
* Στην ολοκλήρωση των 1.300 ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα και άτομα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, προκειμένου να εισπραχθεί το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
* Σε 300 αναλυτικούς ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου για φοροδιαφυγή σε μεγάλους φορολογούμενους.
* Σε 325 προσωρινούς ελέγχους (ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων κ.ά.) με βάση κριτήρια ρίσκου.
* Στην είσπραξη του 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους αναλυτικούς ελέγχους στους μεγάλους φορολογούμενους και τους προσωρινούς ελέγχους.
* Στην ολοκλήρωση 10.000 αναλυτικών ελέγχων για μη απόδοση ΦΠΑ προκειμένου να εισπραχθεί το 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους συγκεκριμένους ελέγχους.
* Στην είσπραξη 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως το τέλος του έτους.
Σύλληψη και αυτόφωρο
Το οικονομικό επιτελείο ζήτησε επίσης να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι για περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και να σφίξει ο κλοιός σε όσους χρωστούν ΦΠΑ ή μεγάλα ποσά από φόρο εισοδήματος ή έχουν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται.
Κάλεσε μάλιστα τους ελεγκτές:
* Να αυξήσουν τον αριθμό αυτών που μπαίνουν στη λίστα του οικονομικού εισαγγελέα για σύλληψη και παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Επισημαίνεται ότι το μέτρο της σύλληψης και το αυτόφωρο ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος χρωστά στο Δημόσιο περισσότερα από 75.000 ευρώ ΦΠΑ ή περισσότερα από 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος.
* Να σφίξουν τον κλοιό σε όσους έχουν εντοπισθεί με μεγάλες καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει. Για όσους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος έχουν υπολογιστεί φόροι και πρόστιμα άνω των 150.000 ευρώ και αρνούνται να πληρώσουν, το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα ετοιμάζει νέο γύρο με χειροπέδες και αυτόφωρο.
* Να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις για όσους δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεν αποδίδουν το φόρο που έχουν παρακρατήσει στο Δημόσιο. Επίσης ειδικοί έλεγχοι έρχονται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να εντοπιστούν επιχειρήσεις που αποδίδουν σημαντικά μειωμένο ΦΠΑ σε σχέση με το παρελθόν, αλλά η μείωση στον αποδιδόμενο φόρο δεν δικαιολογείται από τη μείωση του τζίρου τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.