Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Κι όμως, αυτά δεν ήταν τα τελευταία μέτρα. Θα πληρώσουμε τα σπασμένα σε περίπτωση αποτυχίας της Τρόικα!


Μπορεί η κυβέρνηση να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι τα μέτρα, όπως αυτά ψηφίστηκαν στο "Μνημόνιο 3" ήταν τα τελευταία, ωστόσο, απ' ότι φαίνεται υπάρχει μία ρήτρα, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με νέα μέτρα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζει η Τρόικα...



Ρήτρα ύφεσης θα προβλέπεται τελικώς στο κείμενο της συμφωνίας που θα υπογράψει η Ελλάδα με τους δανειστές της, προκειμένου να εισπράξει τα λεφτά της επόμενης δόσης. Τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά; Οτι η κυβέρνηση, αν κι εφόσον οι στόχοι που έχει θέσει για τη δημοσιονομική εξέλιξη της οικονομίας δεν επιτευχθούν, θα υποχρεωθεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επαναφέρει τους δείκτες στη σωστή πορεία. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι ο μηχανισμός διόρθωσης, που υποτίθεται ότι η Αθήνα αποφεύγει, τελικώς θεσμοθετείται, απλώς, με διαφορετική ονομασία.

Πρόκειται για ένα τρικ, που στην παρούσα φάση φαίνεται να βολεύει τους πάντες. Κατ αρχήν τους δανειστές, οι οποίοι έτσι διασφαλίζουν τον ασφυκτικό έλεγχο γύρω από την ελληνική οικονομία και κατά δεύτερον το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, σε αυτή τη φάση, δεν θα ήθελε με τίποτα να "χαλάσει" κι άλλο η εικόνα της κυβέρνησης προς την κοινή γνώμη.

Ηδη, η - φαινομενική - υποχώρηση του ΔΝΤ, ως προς την απαίτηση του για απολύσεις 22.000 - 24.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στην επόμενη διετία, πρόσθεσε μπόνους στον κ. Σαμαρά. Ομως, τόσο ο ίδιος όσο και οι άμεσοι συνεργάτες του, γνωρίζουν ότι το αίτημα υπάρχει, αλλά, απλά, προς το παρόν, αποσύρθηκε καθαρά για λόγους πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.