Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πως να αντιμετωπίσετε μια γαστρεντερίτιδα

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ολοένα και πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό και θα αυξηθούν περισσότερο όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Πρόκειται για...


 μια ασθένεια του γαστρεντερολογικού συστήματος η οποία μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά μικρόβια τα οποία κολλάνε πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο, ακόμα και με μια χειραψία ή από τα πόμολα στις πόρτες, τα χερούλια του μετρό…!
Τα συμπτώματα της νόσου δεν κρατάνε πάνω από 2-3 ημέρες και περιέχουν: συνεχείς διάρροιες, εμετούς, κοιλιακούς κολικούς και πόνους. Η γαστρεντερίτιδα περνάει από μόνη της απλά πρέπει να κάνει τον κύκλο της. Η μόνη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να χρειαστεί κάποιος είναι παυσίπονα για τους κοιλιακούς πόνους και αντιεμετικά. Στην περίπτωση που η ασθένεια κρατήσει περισσότερο από 5 ημέρες τότε θα πρέπει να επισπευτείτε το γιατρό σας διότι μπορεί να έχετε κάποιο μικρόβιο που χρειάζεται αντιβίωση.
Η μόνη θεραπεία για την γαστρεντερίτιδα είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες :

Οι διάρροιες και οι εμετοί προκαλούν αφυδάτωση. Συνιστάτε να πίνετε μικρές ποσότητες υγρών και κυρίως νερού κάθε 15 λεπτά. Καλό θα ήταν να βάλετε στο νερό σας λίγο λεμόνι ή λίγη ζάχαρη ή αλάτι ώστε να βοηθηθεί η απορρόφηση των υγρών από το έντερο.

Να καταναλώνεται αρκετές σούπες με κρέας άπαχο (μοσχάρι, κοτόπουλο) ή ψάρι και ρύζι ή φιδέ ή κοφτό μακαρόνι. Καλό θα ήταν στις σούπες να βάλετε και λίγα λαχανικά διότι οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της διάρροιας.
Αποφεύγετε τα αμυλούχα ολικής άλεσης και προτιμείστε τους απλά δημητριακά όπως το λευκό ψωμί, την πατάτα, το λευκό ρύζι και μακαρόνια.

Σταδιακά με την μείωση των συμπτωμάτων προσθέστε λίγη μπανάνα στο γεύμα σας αλλά και στερεά τρόφιμα όπως κρέας άπαχο (όχι σε σούπα), βραστά λαχανικά, αχλάδι, μήλο (χωρίς τη φλούδα).

Μέχρι να φύγουν εντελώς τα συμπτώματα αποφύγετε την κατανάλωση φρούτων που περιέχουν σποράκια (φράουλες, ακτινίδια), το γάλα, τα τυριά που δεν έχουν υποστεί ωρίμανση ή που έχουν μύκητες (ροκφόρ, φέτα, κατσικίσιο τυρί, ανθότυρο, cottage cheese), το αλκοόλ, τα λιπαρά (ιδιαίτερα τα ψημένα λάδια ή τηγανιτά τρόφιμα), το πιπέρι και γενικά τα πικάντικά φαγητά.
Αποφύγετε τα αναψυκτικά όπως οι πορτοκαλάδες και οι λεμονάδες ή τα light διότι λόγο της ασπαρτάμης μπορεί να επιδεινώσουν τις διάρροιες. Αντίθετα προτιμείστε 1-2 ποτήρια cola (την οποία θα έχετε αφήσει λίγη ώρα στο ποτήρι μέχρι να φύγει το ανθρακικό) η οποία λόγο των τανίνων που περιέχει μειώνει τις κενώσεις του εντέρου.

Πολύ βασικό θα είναι να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να μην ερχόσαστε σε στενή επαφή με άλλα άτομα.

Ντόρα Σιμιντζή
Διατροφολόγος-διαιτολόγος
Σύμβουλος διατροφής Cambridge Weight Plan

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.