Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

"Πάμε σε αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος"


Των Γιώργου Λαμπίρη, Κώστα Βορίλα

Ως φαινόμενα κρίσης του δημοκρατικού πολιτεύματος χαρακτηρίζουν τις πρακτικές χρήσης των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου έγκριτοι συνταγματολόγοι μιλώντας ....αποκλειστικά στο news.gr.

Δικαιώνουν με τον τρόπο αυτό το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φέρεται να είναι έτοιμος να θέσει θέμα ακύρωσης της λειτουργίας του πολιτεύματος με τις πράξεις που ρυθμίζουν τα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Όπως εξηγούν οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Δημητρόπουλος στο news.gr, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά επείγουσες και απρόοπτες ανάγκες. Οι συνταγματολόγοι συμφωνούν ότι δεν συντρέχει τέτοια ανάγκη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ωστόσο, έχει γίνει και στο παρελθόν ευρεία χρήση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, επειδή η συνταγματική πρακτική δεν είναι σύμφωνη με το γράμμα του Συντάγματος. Ωστόσο, η Βουλή σε δεύτερο χρόνο είναι αδύνατον να παρακαμφθεί.

Χρειάζονται τρεις μήνες για να έρθουν για κύρωση στη Βουλή

"Στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου έγινε κάτι τέτοιο και ήταν νόμιμο. Το Σύνταγμα αναφέρει περιπτώσεις θεομηνιών. Όλες οι άλλες αποφάσεις πρέπει να κυρώνονται στη Βουλή. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ισχύουν για 40 ημέρες μόνο και πρέπει σε δεύτερη φάση να ψηφιστούν στη Βουλή. Αφότου δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, χρειάζονται, πάντως, τρεις μήνες για να φτάσουν στη Βουλή. Αν δε γίνει καθόλου αυτό όμως, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα", υποστηρίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

"Αυτά συνέβαιναν στη δημοκρατία της Βαϊμάρης και πάμε σε αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο. Έχει επισημανθεί άλλωστε από την πλειοψηφια των Συνταγματολόγων", συνεχίζει ο κ. Κατρούγκαλος.

Αν δεν κυρωθούν από τη Βουλή, παύουν να ισχύουν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Ο Συνταγματολόγος Ανδρέας Δημητρόπουλος εξηγεί στο news.gr ότι αν η συγκεκριμένη πράξη δεν κυρωθεί εκ των υστέρων από το Κοινοβούλιο, παύει να ισχύει.

"Το Σύνταγμα προσβάλεται σε άλλα σημεία πολύ πιο έντονα. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ψηφοφορία στη Βουλή και να χρειαζόμαστε την συγκατάθεση των δανειστών. Αυτά είναι βασικότερα. Υπάρχει κι εκεί κατάχρηση που δεν είναι στο πνεύμα του Συντάγματος", τονίζει ο κ. Δημητρόπουλος.

Δημητρόπουλος: Ευθεία στρέβλωση του πολιτεύματος οι απαιτήσεις των δανειστών

Ο έγκριτος συνταγματολόγος αμφισβητεί όμως και το πνεύμα, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται τέτοια πράξη από την τρόικα. "Δεν είναι δυνατόν η λειτουργία του Κοινοβουλίου να εξαρτάται από το αν θα ψηφίσει ή όχι τα μέτρα αλλιώς δεν παίρνετε τη δόση. Δεν γίνετιαι να υπάρχει καταναγκασμός του πολιτεύματος. Εκεί μιλάμε για στρέβλωση του πολιτεύματος, για χρηματοπιστωτικό αντιπροσωπευτισμό! Έχουμε φτάσει στην ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας! Τι να συζητάμε τώρα...", δηλώνει.

"Ασφαλώς και πρέπει να έχει λόγο ο δανειστής για το πως θα επιστραφούν τα χρήματα και πότε θα τεθούν οι δόσεις, αλλά όχι για τους μισθούς. Είναι σαν να υπογράψω δάνειο 5.000 με μία τράπεζα και να μου λένε ότι δεν θα φάω κρέας και δεν θα πάω τη γυναίκα μου βόλτα", καταλήγει δηκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.