Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Τελικές ζυμώσεις για το Eurogroup


Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενόψει και της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου για πολλούς αναμένεται να...

ξεκαθαρίσει το τοπίο για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα μας, όπως είναι η εκταμίευση της δόσης αλλά και για το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από την επιμήκυνση. Ο κ. Στουρνάρας πάντως δεν θέλησε να σχολιάσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για πιθανό κούρεμα του ελληνικού χρέους.



Αισιόδοξοι εμφανίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για επίτευξη συμφωνίας στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ παράλληλα διατυπώνονται διιστάμενες απόψεις για τη συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος και ιδιαίτερα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις και αναλύσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, το «πιο ενδιαφέρον στοιχείο» είναι η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνοντας ότι η κάθε πλευρά –μέχρι στιγμής– δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις θέσεις της.

Ενδεικτική είναι η προβολή των δηλώσεων της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη Μανίλα, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Η κ. Λαγκάρντ αρνήθηκε να προβλέψει την έκβαση της συνάντησης –όπως τονίζεται σε σχετικές ανταποκρίσεις–, λέγοντας με νόημα ότι «τίποτα δεν τελειώνει, εάν δεν τραγουδήσει η χοντρή κυρία», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, με επιμονή, διασφαλίζοντας ότι είμαστε επικεντρωμένοι στον ίδιο στόχο, πως η Ελλάδα μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, μπορεί να ανακάμψει και να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατό».

Το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», για παράδειγμα, επισημαίνει ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ξέσπασε διαφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επίτευξης των στόχων για τη μείωση του χρέους, εγείροντας ερωτήματα για το αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να προβλέψει το αποτέλεσμα της συνόδου του Eurogroup, στις 20 Νοεμβρίου, για τη μείωση του ελληνικού χρέους, παρά τις δηλώσεις Γερμανών και Ιταλών αξιωματούχων για την επίτευξη συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως σημειώνεται, η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής αποτελεί τον πιο πρόσφατο συμβιβασμό σχετικά με την ελληνική κρίση. Οι πιστωτές της χώρας, με πρώτη την Γερμανία, έχουν επιλέξει ότι είναι προτιμότερη η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, αντί του κινδύνου της χρεοκοπίας της χώρας που θα οδηγούσε στην έξοδό της από το ευρώ και στη δημιουργία περαιτέρω αναταράξεων.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος τόνισε ότι για το ΔΝΤ παραμένει αδιαπραγμάτευτη η μείωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εξετάσουν τις επιλογές που υπάρχουν. «Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι το 2020 το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ».

Στη συνέχεια, επισήμανε πως «είναι σαφές ότι πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», προσθέτοντας επίσης ότι «θα πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ».

Στο μεταξύ, σε άρθρο στην ίδια εφημερίδα καταγράφεται ο προβληματισμός που διατυπώνουν διάφοροι αναλυτές για το μέλλον της Ευρώπης, εξαιτίας της κρίσης χρέους. Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η ύφεση που μαστίζει την Ευρώπη απειλεί με διάλυση την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και στην περίπτωση που θα κατορθώσει να διασωθεί, όπως σημειώνεται, η επιρροή της στον κόσμο θα μειωθεί, προβάλλοντας την έρευνα του François Heisbourg, ειδικού συμβούλου του γαλλικού Ιδρύματος για Στρατηγική Έρευνα, ο οποίος διαβλέπει τέσσερα σενάρια για το στρατηγικό μέλλον της Ευρώπης: α) Διαιώνιση της υπάρχουσας ταραχώδους κατάστασης. β) Δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης ΕΕ. γ) Διάσπαση της Ευρωζώνης, με την απομάκρυνση χωρών, όπως της Ελλάδας. δ) Ολοκληρωτική κατάρρευση της Ευρωζώνης. Όλα τα ενδεχόμενα οδηγούν στην αλλαγή του στρατηγικού πεδίου στην Ευρώπη.

Όσον αφορά το τρίτο σενάριο, που προβλέπει την απομάκρυνση ενός ή περισσοτέρων χωρών από την Ευρωζώνη, επισημαίνεται ότι δημιουργεί κινδύνους τόσο ως προς το ενδεχόμενο μετάδοσης της οικονομικής κρίσης στις υπόλοιπες χώρες όσο και γεωστρατηγικούς, καθώς όλες οι χώρες δεν έχουν την ίδια γεωστρατηγική σημασία. Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά, όπως αποδεικνύει και η ιστορία, η γεωπολιτική σημασία της είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, όπως τονίζεται, προσθέτοντας ότι η έντονη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί κινδύνους ανατροπής του πολιτεύματος από εξτρεμιστικά πολιτικά ή στρατιωτικά κινήματα, με απροσδιόριστες συνέπειες.

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι μια διάσπαση, επίσης, της Ευρωζώνης θα επηρέαζε τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, με εξαίρεση ίσως την Κροατία, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την περιοχή και πλήττοντας την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς θα άνοιγε το δρόμο σε άλλες δυνάμεις, όπως τη Ρωσία και την Κίνα, για να διευρύνουν την επιρροή τους στην περιοχή (η ρωσική επιρροή στην Κύπρο είναι ήδη σημαντική). Σ' αυτήν την περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτιόταν από την ηγεσία στην ΕΕ –στη Γερμανία κυρίως, αλλά και στην Ελλάδα–, καθώς και από την Τουρκία, πάντα σύμφωνα με το ίδιο άρθρο στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.