Ένας - ένας, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Λαυρεντιάδη, και συγκατηγορούμενοι στο σκάνδαλο Proton Bank, των 700 εκατ. ευρώ, "σπάνε" και βγάζουν στη φόρα του άλλοτε μεγιστάνα...
Ο ένας μετά τον άλλο προσερχόμενοι στον ανακριτή μετά τις προληπτικές τους συλλήψεις -διαφεύγει μόνον ο Πέτρος Κυριακίδης από το πρώτο κύμα των συλλήψεων- προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες που τους καταλογίζει η δικαστική έρευνα.
Δεν πείθουν όμως ούτε την 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Ζερβάκη ούτε τον εισαγγελέα που ήδη έχει διατάξει την προφυλάκιση όλων τους στον Κορυδαλλό.
Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα των απολογιών, όπως τα καταγράφει το capital.gr, από τα οποία προκύπτει ότι όλοι ανεξαιρέτως επιχείρησαν να μεταθέσουν την ευθύνη σε μη γνώση των πραγματικών περιστατικών και της σχέσης του προφυλακισμένου επιχειρηματία με τους δανειοδοτούμενους.
Ενδεικτικά είναι τα επιχειρήματα του πρώην αντιπροέδρου της Proton Bank Αντώνη Αθανάσογλου:
«...Είχα την πεποίθηση ότι όλες αυτές οι χρηματοδοτήσεις ήταν παραπάνω από συμφέρουσες για την τράπεζα. Εάν γνώριζα τότε τα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος ως προς την διασύνδεση των διαφόρων πιστούχων, προφανώς και δεν θα υπέγραφα τις πιστοδοτήσεις αυτές. ... Τον Μάρτιο του 2011 μας κάλεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, όλο το Δ.Σ., ουδεμία αναφορά έγινε για προβληματικά δάνεια, ή για ύπαρξη κινδύνου και προς τούτο επικαλούμαι τη μαρτυρία όλων των μελών του Δ.Σ. Επίσης έγινε σημαντική αναφορά στην απαίτηση μείωσης εξάρτησης της τράπεζας από την ΕΚΤ, πράγμα το οποίο επετεύχθη μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες, μείωση της τάξης του 50%. Προς τούτο δεχθήκαμε επανειλημμένως συγχαρητήρια και από την ΤτΕ και από τους εκπροσώπους της Τρόικας κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο του 2011...».
Ευθείες ήταν οι βολές κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη από τον καθηγητή Τρύφωνα Κολλίντζα, που κατηγορείται ως πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου:
«...Δεν είχε διευκρινιστεί εξ΄ αρχής ποιος ήταν ο δεσμός των εταιριών που έπαιρναν δάνειο με τον βασικό μέτοχο. Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων, εξαπατήθηκα. Για να γίνει αυτό θεωρώ ότι ο Λ.Λ. έδρασε πιθανότατα με τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων, στους οποίους εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι. Αναφορικά με την Τράπεζα της Ελλάδος, μου έκανε εντύπωση εκ των υστέρων πως του έδωσαν άδεια...».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Σαραμαντής, επίσης πρώην μέλος του ΔΣ της Proton Bank:
«...Εγώ, ως στέλεχος της τράπεζας υπήρξα θύμα μίας συστηματικής και μεθοδευμένης απατηλής συμπεριφοράς που ξεκίνησε με την θεαματική αγορά εκ μέρους του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη του 31,3% των μετοχών της τράπεζας, με λεφτά που εκ των υστέρων απεδείχθη ότι ήταν δανεικά προς τις εταιρίες, με τις διαβεβαιώσεις του ότι θα μετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100.000.000 ενώ όπως απεδείχθη εκ των υστέρων μόλις επιτεύχθηκε με τους παραπλανητικούς τρόπους που αναφέρω η χρηματοδότηση των εταιριών, άρχισε να εγκαταλείπει την τράπεζα, ενώ παράλληλα σε όλο αυτό το διάστημα μεριμνούσε για την εξωτερική του εικόνα ως ισχυρού οικονομικού παράγοντα στο διεθνές στερέωμα, που ήταν σε θέση να αξιοποιεί ως στελέχη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ακόμη και τέως πρέσβεις υπερδυνάμεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχα ήταν και τα επιχειρήματα -κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας της- και της πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της Τράπεζας Σμαράγδας Λιαρμακοπούλου με την οποία έκλεισε σήμερα ο πρώτος κύκλος των προφυλακίσεων για το σκάνδαλο της Proton.
Να σημειωθεί ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει ήδη καταθέσει την πρώτη του αίτηση αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους, χαρακτηρίζοντας άκυρο το ένταλμα σύλληψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.