Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Κοντά σε συμφωνία για την τραπεζική ένωση η ΕΕ


Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας για την τραπεζική ένωση στην ΕΕ...



«Η πρόθεσή μου είναι να βρούμε μια λύση για την τραπεζική ένωση εγκαίρως, πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο με ευρωπαίους ομολόγους του.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, νωρίτερα, σημειώνοντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται «σε απόσταση αναπνοής» από μια συμφωνία για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ότι οι διαφωνίες μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν ουσιαστικά γεφυρωθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στην αποψινή συνάντηση. «Εργαστήκαμε πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες ώστε να υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στη δική μας θέση και αυτή της Γερμανίας. Οι απόψεις μας συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε.

Εδώ και μήνες, Παρίσι και Βερολίνο διαφωνούν για το τι είδους αρμοδιότητες θα έχει ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών της ευρωζώνης, με τη Γαλλία να επιμένει ότι θα πρέπει να επιβλέπει όλες τις τράπεζες ανεξαρτήτως μεγέθους. Η Γερμανία από την πλευρά της θέλει να τεθούν υπό την εποπτεία του μόνο οι μεγαλύτερες εξ αυτών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν εκτίμησε πως η ΕΕ αναμένεται ότι θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία.

«Νομίζω ότι έχουμε επιτύχει ευρεία συμφωνία σε αυτό το τραπέζι. Αν εργαστούμε σκληρά σήμερα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», σημείωσε.

Ωστόσο ο Όσμπορν πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να έχει την εξουσία να επεμβαίνει σε τράπεζες εκτός της Ευρωζώνης. «Θα ήταν πολύ δύσκολο για μας να αποδεχθούμε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ασκήσει κάποιες εξουσίες στην Deutsche Bank στο Λονδίνο. Αυτό θα ήταν μια άδικη συμφωνία», υπογράμμισε.

Μεταξύ των σημαντικών ζητημάτων που προσπαθούν να ρυθμίσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είναι πόσες τράπεζες θα επιβλέπει απευθείας η ΕΚΤ και αν αυτή θα χρειαστεί περισσότερο από έναν χρόνο, όπως προγραμματίζεται, για να αναλάβει το ρόλο της.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έγινε στο Βερολίνο πριν αρχίσει η σημερινή συνάντηση, βοηθοί της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ δήλωσαν ότι η Γερμανία δεν θα εμποδίσει μια συμφωνία αν ξεκαθαριστούν κάποια ζητήματα.

Ωστόσο ο σουηδός υπουργός Οικονομικών Αντερς Μποργκ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στους ομολόγους του, λέγοντας ότι δεν πρόκειται οι χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης να μετάσχουν στο σχέδιο αυτό υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ σε μια ίση βάση με τις χώρες που βρίσκονται στην Ευρωζώνη.

Ο Μποργκ σημείωσε ότι η Σουηδία δεν είναι πιθανόν να μετάσχει, αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσει η τραπεζική ένωση για τους άλλους, αν και, όπως προειδοποίησε, αυτό μπορεί να προκαλέσει «ουσιαστική διαίρεση» στην ΕΕ.

Παρόμοιες ανησυχίες έχει και η Βρετανία. Το Λονδίνο ανησυχεί ότι τα κράτη της Ευρωζώνης, τα οποία θα είναι ενωμένα υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ, θα ψηφίζουν ως ομάδα για να περάσουν κανόνες που θα λειτουργούν υπέρ τους.

Το Λονδίνο έχει ζητήσει οι χώρες που βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης να μπορούν από κοινού να μπλοκάρουν ορισμένες αποφάσεις που θα λαμβάνει η ΕΚΤ, ένα βέτο το οποίο προσκρούει στην αντίθεση που υπάρχει στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Η συμβιβαστική πρόταση, την οποία προώθησε η κυπριακή προεδρία της ΕΕ, προβλέπει ότι κάθε χώρα στην τραπεζική ένωση θα έχει τουλάχιστον δύο τράπεζές της που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα εξετάσουν επίσης σήμερα αν θα δώσουν στην ΕΚΤ περισσότερο χρόνο από ό,τι μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2014 για να αναλάβει πλήρως το ρόλο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.