Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Με το ένα πόδι στο Ειδικό Δικαστήριο ο Παπακωνσταντίνου. Σφυρίζει αδιάφορα ο ΓΑΠ...


Το δρόμο για την προανακριτική επιτροπή, που ανοίγει τις πόρτες του ειδικού δικαστηρίου, παίρνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς ειλημμένη είναι η απόφαση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να καταθέσουν σχετικό αίτημα άμεσα, τη Δευτέρα, στη Βουλή....



Ανάλογο αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην Υπουργού, θα υποβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας όμως στον κάδρο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να ζητήσει να ερευνηθεί και ο ρόλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ωστόσο εάν για τα όποια αδικήματα υπάρχει παραγραφή, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο κάνει λόγο για σκευωρία και επιμένει ότι δεν αλλοίωσε τη λίστα η οποία πέρασε από πολλά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, χέρια.

Την πρόταση διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δηλώνοντας ότι «είναι επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών».

Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο η ΔΗΜΑΡ ζητεί πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και στον καταλογισμό ευθυνών για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Φώτη Κουβέλη, η οποία φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο και το ΠΑΣΟΚ, εκτός του οποίου τέθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ ζητά «να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, αρνείται κατηγορηματικά τα περί παρέμβασής του στα στοιχεία της λίστας. "Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα", δήλωσε ο πρώην υπουργός και διερωτήθηκε "αν θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση" με στόχο την ενοχοποίησή του.

Εν τω μεταξύ, νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι τώρα «επιχειρεί να ''πειράξει'' την ίδια την έρευνα περιορίζοντάς την σε ένα μόνο πρόσωπο, ώστε να γλιτώσει η κυβέρνηση από τη διάλυση της όποιας εναπομείνασας ηθικοπολιτικής διάστασής της» και κάνει λόγο για «εμπαιγμό» και «προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού».

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα και συνέπεια βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και τηρώντας πιστά τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν παίζει με τους νόμους και τους θεσμούς και δεν καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν ''εκατοντάδων ονομάτων που είχαν διαγραφεί από τη λίστα Λαγκάρντ''».

Να δοθεί από τη Βουλή το σύνολο των στοιχείων της νέας λίστας Λαγκάρντ ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τονίζοντας πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι προσπάθειες απόκρυψης από τον ελληνικό λαό οδηγούν σε συγκάλυψη προσώπων που έχουν διαπράξει παράνομες ενέργειες που σχετίζονται και με το πολιτικό χρήμα».
«Οι επιτροπές της Βουλής είναι ο έσχατος τρόπος συγκάλυψης της ανομίας ενός διεφθαρμένου συστήματος», υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για την αλλοίωση της λίστας.

«Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει ακόμα για μια φορά στην επιφάνεια την σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και την συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα κι έξω απο την Βουλή», δήλωσε από την πλευρά της η κα Παπαρήγα.


Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τυχόν ποινικά αδικήματα παραγράφονται στο τέλος της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει αμέσως μετά το εκάστοτε αδίκημα. 
 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις εγκύρων νομικών, δεν τίθεται θέμα παραγραφής λόγω της «Βουλής της μίας ημέρας» που μεσολάβησε των αμέσως προηγούμενων εκλογών. Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης εκφράζουν την αποφασιστικότητα να προχωρήσει και να διαλευκανθεί η υπόθεση πάση θυσία.
 
Να σημειωθεί πως στο πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, που έφτασε την Παρασκευή στη Βουλή μαζί με την αυθεντική λίστα, περιλαμβάνονται τρία ονόματα που ... κάνουν τη διαφορά σε σχέση με την «αρχική» λίστα. Συγκεκριμένα, τα τρία νέα πρόσωπα που εμφανίζονται τώρα στη λίστα είναι αυτά του Ανδρέα Ρωσσώνη, συζύγου της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, του Συμεών Σικιαρίδη και της Ελένης Παπακωνσταντίνου, συζύγου του Συμεών Σικιαρίδη.
 
Tόσο η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, όσο και η Ελένη Παπακωνσταντίνου είναι ξαδέρφες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.