Έντονα αντέδρασε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολλεγίων....
Ειδικότερα, η ΠΟΣΔΕΠ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει ότι στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, θα εισηγηθεί την προσφυγή της Ομοσπονδίας στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον των ρυθμίσεων για τα κολλέγια, μαζί με την Ομοσπονδία των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ).
Επίσης, θα ζητηθεί "η κατάθεση της προσφυγής να γίνει από κοινού με εκπροσώπους και θεσμικά όργανα των ΑΕΙ, δηλαδή τη Σύνοδο Πρυτάνεων Πανεπιστημίων, τη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ και τα Συμβούλια των Ιδρύματος των ΑΕΙ".
Η ΠΟΣΔΕΠ επικρίνει το υπουργείο Παιδείας, μέσω της ίδιας ανακοίνωσης, για "αυθαίρετες και άκρως αντισυνταγματικές ενέργειες στο θέμα της αναγνώρισης των διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ουσιαστικά ως κερδοσκοπικά Ιδιωτικά Πανεπιστήμια".
Οι καθηγητές Πανεπιστημίου αναφέρονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία "η Πολιτεία προχωρεί σε πλήρη ανατροπή της δομής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα (Άρθρο 16), αλλά και τους Νόμους, που έχει ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο".
Οι καθηγητές εκτιμούν ότι "δίπλα στο δημόσιο σύστημα τυπικής εκπαίδευσης, οικοδομείται ένα παράλληλο εμπορικό -κερδοσκοπικό- σύστημα μη τυπικής εκπαίδευσης, αυτό των 42 "Κολλεγίων", που λειτουργεί με συμφωνίες δικαιόχρησης και δεν υπάγεται στον ίδιο ποιοτικό έλεγχο".
Οι καθηγητές ζητούν από το υπουργείο Παιδείας "να αποσύρει όλο το -αποικιακού τύπου και καθαρά αντισυνταγματικό- νομοθετικό πλαίσιο όπως ο νόμος 3696/2008 για τα Κολλέγια, το άρθρο 9 του Νόμου 4076/2012 και οι πρόσφατες διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου καθώς και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ουσιαστικά επιτρέπουν την ίδρυση εμπορικών ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα".
Τέλος οι καθηγητές ενημερώνουν την ελληνική οικογένεια, που εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει τη μόρφωση των παιδιών της σε κάποιο κολλέγιο, "να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εξετάζει με περίσκεψη όσα υπόσχονται".
Σχετική ανακοίνωση, υποστηρικτική των αποφάσεων των καθηγητών, εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά. Ενδεικτικά, αναφέρει: "Η ΔΗΜΑΡ εκδηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στις ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν στα κολλέγια. Με άρθρα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, η κυβέρνηση προχώρησε στη ρύθμιση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των σχολών αυτών χωρίς όμως να διασφαλίζει την ποιότητα των σπουδών που παρέχονται σ’ αυτά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι διδάσκοντες στα εν λόγω κολλέγια δεν είναι καν υποχρεωτικό να έχουν διδακτορικό τίτλο σπουδών".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.