Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Τι παραπάνω ξέρει η Deutsche Bank για τα κοιτάσματα της Κρήτης;

Tου Χάρη Φλουδόπουλου

Αυτή τη στιγμή πωλούνται στη διεθνή αγορά σεισμικά δεδομένα όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για άλλες περιοχές της Ελλάδας, έναντι 60 χιλιάδων ευρώ το χιλιόμετρο. Αυτό κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων Βασίλης Καρκούλιας, με αφορμή τα...


 ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από την έκθεση της Deutsche Bank που αποκάλυψε το Capital.gr.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση της γερμανικής τράπεζας προβαίνει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος και την αξία των πιθανών κοιτασμάτων της Κρήτης, εγείροντας ερωτήματα για την πηγή της πληροφόρησης της τράπεζας, αλλά και την πιθανή ύπαρξη ερευνών που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αλλά και το μέλος του ΕΛΛΙΝΥ, Μάριος Πατσουλές (γεωλόγος πρώην στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων), αποκάλυψε ότι πέρυσι στο συνέδριο του London Geological Society, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά άγνωστοι χάρτες σεισμικών δεδομένων, που αφορούσαν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και φυσικά και την περιοχή της Κρήτης. Οι χάρτες αυτοί ζητήθηκαν και παρότι ο ίδιος είναι μέλος του LGS, δεν του παραχωρήθηκαν.

Η έκθεση της Deutsche Bank δεν είναι το μοναδικό σημάδι που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά πετρελαίου και που δείχνει ότι «κάτι κινείται». Στα διεθνή πετρελαϊκά φόρα το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες συμμετέχοντες γίνονται δέκτες ενδιαφέροντος, ενώ ακόμη και μεγάλες εταιρείες που μέχρι πρόσφατα απέρριπταν την ιδέα να εμπλακούν στην ελληνική αγορά, φαίνεται να επανεξετάζουν τη στάση τους.

Το ΕΛΛΙΝΥ πάντως, δηλαδή το ινστιτούτο που αποτελείται από επιστήμονες που έχουν εργαστεί και έχουν εμπειρία στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, επιβεβαίωσε χθες και ένα παλαιότερο δημοσίευμα του Κεφαλαίου, που είχε αποκαλύψει ότι η ισραηλινή Delek είχε έρθει στην Ελλάδα και είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την εκμετάλλευση της περιοχής νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο η συγκεκριμένη μέθοδος, δηλαδή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από συγκεκριμένες εταιρείες, που ακολουθείται από διεθνή διαγωνισμό, θα μπορούσε να επισπεύσει κατά τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια τη διαδικασία και να φέρει πιο κοντά χρονικά, τα όποια πιθανά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.

Οι ίδιοι άνθρωποι της αγοράς πετρελαίου, τόνισαν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό που μετά από πολλά χρόνια ανοίγει η υπόθεση της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, ωστόσο προειδοποίησαν ότι η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη καθώς θα καθορίσει τους όρους του παιχνιδιού τα επόμενα χρόνια, και άρα την επιτυχία ή όχι των προσπαθειών που καταβάλει η χώρα.

Καθώς μάλιστα παρατηρούνται καθυστερήσεις αλλά και δυστοκίες τόσο στον υπό ίδρυση φορέα (ΕΔΕΥ) όσο και στις επιτροπές που δημιουργούνται (καταγγέλθηκε ότι σε συγκεκριμένη πολυμελή επιτροπή για τα πετρέλαια υπάρχουν μόλις δύο άνθρωποι που έχουν δει γεωτρύπανο στη ζωή τους και την ίδια στιγμή υπάρχουν εκπρόσωποι από το ΕΛΚΕΘΕ και το λιμενικό μέχρι το... ΙΚΑ!) το ΕΛΛΙΝΥ πρότεινε τη δημιουργία μιας «task force» η οποία και θα βοηθήσει ώστε να ξεκινήσει σε σωστές βάσεις το εγχείρημα και να λυθούν σημαντικές εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη και σήμερα και κρατούν μακριά τους σοβαρούς επενδυτές: υπάρχουν κενά που ξεκινούν από την ασαφή περιβαλλοντική νομοθεσία μέχρι το ομιχλώδες σκηνικό γύρω από τη φορολογία και τα royalties. Ειδικά για το θέμα των royalties (το ποσό δηλαδή που θα συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις να καταλήξει στο ελληνικό δημόσιο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων) τονίστηκε ότι το ελληνικό κράτος θα κληθεί –εφόσον όλα πάνε καλά– να διαπραγματευτεί με έμπειρες εταιρείες και στελέχη για μια σειρά από εξειδικευμένα και περίπλοκα θέματα (από τα ποσοστά που θα αποκομίσει, μέχρι την ευθύνη της εταιρείας να αποσυναρμολογήσει τις εξέδρες μόλις τελειώσει η εκμετάλλευση). Πρέπει να έχουμε λοιπόν έμπειρα στελέχη που θα έχουν ικανότητες, θα ξέρουν την αγορά και θα έχουν εμπειρία διαπραγμάτευσης.

Εξάλλου για τις έρευνες που διεξάγει αυτή τη στιγμή η νορβηγική PGS και με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν γίνει, τονίστηκε από την πλευρά του ΕΛΛΙΝΥ ότι πυκνές γραμμές σεισμικών (έρευνες που θα δώσουν σαφή εικόνα για το τι υπάρχει) γίνονται στο βορειοδυτικό Ιόνιο. Αντίθετα η περιοχή στα ανοιχτά του κόλπου της Κυπαρισσίας θα παραμείνει πρακτικά ανεξερεύνητη, ενώ και οι γραμμές που θα γίνουν στην Κρήτη είναι αραιές (40 χιλιόμετρα απόσταση πάντα σύμφωνα με τους δημοσιευμένους χάρτες της PGS).

Εκμετάλλευση

Σύμφωνα με το ΕΛΛΙΝΥ, με τη μέθοδο open door ή με τις σεισμικές έρευνες που γίνονται, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον βρεθούν μπορεί να ξεκινήσει περί το 2025 – 26. Αντίθετα με τη μέθοδο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εταιρείες μπορεί ο χρόνος να επισπευσθεί κατά 2 – 3 χρόνια δηλαδή ακόμη και το 2022 θα ξεκινήσει να παράγεται πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Και βέβαια όπως τόνισε πρόσφατα ο επικεφαλής της Energean Μαθιός Ρήγας, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας που σήμερα εμπλέκεται σε παραγωγή πετρελαίου, καλό θα είναι να είμαστε συγκρατημένοι καθώς το πετρέλαιο βρίσκεται μόνο μετά από γεωτρήσεις. Τα μηνύματα που μας έρχονται από την Κύπρο και το Ισραήλ, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα είναι ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και υπομονετικοί (στο Ισραήλ έγιναν 30 γεωτρήσεις προτού βρεθεί αέριο). Στην προσπάθειά μας, πρέπει να δημιουργήσουμε στρατηγικές συμμαχίες, να έχουμε σταθερότητα και να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο πλαίσιο που θα προσελκύσει επενδυτές.

Προτάσεις

Αλλά και το ΕΛΛΙΝΥ, κατέθεσε χθες από την πλευρά του στο δημόσιο διάλογο μια σειρά από προτάσεις για την αγορά:

* Την εκπόνηση εθνική στρατηγικής για τους υδρογονάνθρακες
* Τη δημιουργία ομάδας έμπειρων επιστημόνων
* Τη συνεργασία με στρατηγικό σύμβουλο με τεχνικές και πολιτικές δυνατότητες
* Την επανεπεξεργασία, επαναξιολόγηση επανερμηνεία παλαιών στοιχείων
* Την ανακήρυξη ΑΟΖ
* Τον προσδιορισμός πετρέλαιο πιθανών περιοχών
* Τη θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας περιβάλλοντος
* Τη δημιουργία περιοχών παραχωρήσεων
* Την ενημέρωση τοπικών κοινωνιών με διαφάνεια
* Τη διενέργεια διαγωνισμών βάσει της νομοθεσίας
* Τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμβάσεων που θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται αυστηρά.

πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.