Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Σε κλοιό 5 κακουργημάτων


Πέντε κακουργήματα, τα οποία ερευνώνται για τα ξαδέλφια του πρώην υπουργού Οικονομικών, σφίγγουν τον κλοιό της Δικαιοσύνης γύρω από τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου. Είναι αυτά της....
 φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή εγγράφων, της ηθικής αυτουργίας σε αλλοίωση εγγράφου, αλλά και της ενδεχόμενης ηθικής αυτουργίας σε υπόθαλψη εγκληματία για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σε περίπτωση που τα αδικήματα, σε σχέση με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, κριθούν ως παραγεγραμμένα από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, θα ελεγχθεί από την τακτική Δικαιοσύνη. Νομικοί επιμένουν ότι πρέπει να αναζητηθεί αν έχει διαπραχθεί και το αδίκημα της απιστίας, αφού ο πρώην υπουργός ήταν αρμόδιος για την έλευση εσόδων στο Δημόσιο Ταμείο με τον έλεγχο των φοροφυγάδων.

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή εντοπίζεται στους λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ, αφού η πλειοψηφία των καταθετών που έχουν ήδη ελεγχθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς κκ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη αλλά και το ΣΔΟΕ δεν έχουν ποτέ φορολογηθεί στην Ελλάδα. Η έρευνα για τα 2.062 αρχεία συνεχίζεται και οι ελεγκτές ελπίζουν ότι θα φέρουν έσοδα εκατομμυρίων ευρώ. «Εσοδα θα υπάρξουν», μας έλεγε αρμόδια εισαγγελική πηγή, «και από τον έλεγχο των φοροφυγάδων της άλλης λίστας των 55.000 καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού».

Μάρτυρες-κλειδιά

Δύο μάρτυρες-στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσαν στους κκ. Πεπόνη και Μουζακίτη σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας την Πέμπτη στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαχείριση της λίστας. Φώτισαν την υπόθεση της πορείας της λίστας από την ώρα που έφτασε στο ελληνικό υπουργείο, αλλά και για το ποιοι ενδεχομένως συμμετείχαν στην αλλοίωση των αρχείων. Ανάμεσά τους μια γυναίκα που είναι μάρτυρας-κλειδί και δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συνεργατών του πρώην υπουργού, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης εγκλημάτων σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Εκτεταμένος έλεγχος θα γίνει στη σύμβουλό του - θεωρούμενη εξ απορρήτων - Μόνα Παπαδάκου, αλλά και στον νομικό του σύμβουλο Τάσο Μπάνο. Δεν αποκλείεται και το άνοιγμα των λογαριασμών τους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνηση η οποία οδηγεί σε συναφή δραστηριότητα με την ελεγχόμενη υπόθεση.

Σύμφωνα με έγκυρη δικαστική πηγή, παρ' ότι η κατηγορία δεν υπάρχει στην πρόταση παραπομπής του πρώην υπουργού, πρέπει να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί και το έγκλημα της υπόθαλψης εγκληματία για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Και αυτό διότι το αρχικό CD δόθηκε από τις γαλλικές Αρχές για να ελεγχθεί αν έχει διαπραχθεί και πανευρωπαϊκά το αδίκημα του ξεπλύματος, σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες και από τη χώρα μας συμβάσεις. Το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε δημιουργεί εκτός από πολιτικές και ποινικές ευθύνες, κάτι που θα ελεγχθεί εμμέσως για τους συμμέτοχους, αλλά και για τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η μεγάλη κατάθεση

Εντατικά συνεχίζονται και οι έλεγχοι των άλλων αρχείων της λίστας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον έλεγχο των μεριδιούχων της μεγάλης κατάθεσης των 550 εκατ. δολαρίων. Θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις η κυρία Μαρία Παντελή, κάτοικος Μασσαλίας σήμερα - πόλη στην οποία κατέφυγε κατά συγκυρία και ο Γαλλοϊταλός Φαλτσιανί που υπέκλεψε και τη λίστα. Συγχρόνως εξηγήσεις θα ζητηθούν και από τον κ. Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος είχε στην ιδιοκτησία του τον όμιλο που έκανε την επίμαχη κατάθεση.

Σε σχέση με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, την απόφαση για την παραπομπή του ή όχι για τις καταθέσεις της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου (1,5 εκατ. ευρώ) θα πάρει η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, αρμόδια για τον έλεγχο «πόθεν έσχες». Το ίδιο θα γίνει και για τα άλλα πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί.


Τα ξαδέρφια
Ωρα για εξηγήσεις

Τα ξαδέλφια του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ροσσώνης (σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου), που είχαν δύο λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC, είχαν κληθεί να εμφανιστούν χθες, Παρασκευή, στους εισαγγελείς. Επρόκειτο να ελεγχθούν κυρίως για το αδίκημα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η δήλωση της Ελένης Παπακωνσταντίνου ότι τα χρήματα (1.222.000 δολάρια) προέρχονται από νόμιμες πηγές δεν αποκλείουν, μας έλεγε αρμόδια ελεγκτική αρχή, το γεγονός να μην έχουν φορολογηθεί μετά το 2005, όταν ανοίχτηκε ο λογαριασμός στη Ελβετία και κατατέθηκε το πρώτο ποσό των 800.000 δολαρίων. Παράλληλα μετά το εύρημα της απάλειψης των ονομάτων της οικογένειας θα ελεγχθεί αν έχει διαπραχτεί το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας της υπεξαγωγής εγγράφων, αφού η λίστα χάθηκε, αλλά και της αλλοίωσης εγγράφου, αφού από τη λίστα αφαιρέθηκαν τα ονόματα.

Δεν αποκλείεται οι ελεγχόμενοι τρεις ύποπτοι να ζητήσουν προθεσμία για να πάρουν και αντίγραφα της δικογραφίας. Ισως πάντως κρίνουν ότι είναι έτοιμοι να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον των εισαγγελέων. Και για τους τρεις θα ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών τους στην Ελλάδα... Παράλληλα θα ελεγχθούν επισταμένως η δραστηριότητα και η συμμετοχή του Σ. Σικιαρίδη στη χρηματοδότηση του ιδρύματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες στα Μελίσσια, αλλά και οι δραστηριότητες του Α. Ροσσώνη σε σχέση με προμήθειες.
*ρεπορτάζ: Γιάννα Παπαδάκου/Βημα της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.