Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Τα επόμενα βήματα για την ελληνική οικονομία


Με τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, να έχουν ολοκληρωθεί και το νομοσχέδιο που επικυρώνει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να ψηφίζεται σήμερα, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη στρέψει...



την προσοχή του σε αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα για να εγκριθεί και η δόση του Φεβρουαρίου (2,8 δισ. ευρώ).

Σήμερα συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG). Είναι προγραμματισμένο να ασχοληθεί με την Ελλάδα για 75 λεπτά. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να διαρκέσει τόσο πολύ η εξέταση της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τα πάντα. Άλλωστε, το κεντρικό θέμα θα είναι η Κύπρος. Έτσι, το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου θα εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 16η Ιανουαρίου, Τετάρτη, οπότε και συνεδριάζει το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να εγκρίνει το μερίδιο της δόσης που του αναλογεί ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αφού η Ελλάδα έχει πράξει ότι έπρεπε και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πάνω στα προαπαιτούμενα του Φεβρουαρίου. Το βασικό είναι να θεσπιστούν πλαφόν τριετίας στις δαπάνες των υπουργείων. Αυτό θα συμβεί μέσω της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου. Και θα πρέπει να έχει γίνει έως τις 31 Ιανουαρίου. Τότε συνεδριάζει το EWG και θα εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα θα δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση του επόμενου μήνα.

Στο υπουργείο Οικονομικών και ιδίως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) αυτές τις μέρες προσπαθούν να εντοπίσουν και να εξιδεικεύσουν τις ανελαστικές δαπάνες των υπουργείων. Και αυτό γιατί τα πλαφόν που θα τεθούν από τώρα, θα είναι δεσμευτικά για τα επόμενα 2 χρόνια. Δηλαδή, για το 2014 και το 2015. Μόνο για το τρίτο έτος (το 2016) θα υπάρχει μία ελαστικότητα και θα μπορεί να αναθεωρηθεί το πλαφόν στην επόμενη αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου. Οπότε, από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική η δουλειά που γίνεται και ακριβή τα νούμερα που δίνουν τα άλλα υπουργεία για τις ανάγκες τους.

Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται άλλη μία δουλειά. Με την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου, θα προκύψει και ένα νέο μακροοικονομικό σενάριο για την ελληνική οικονομία. Δεδομένου ότι θα ληφθούν υπόψη οι θετικές επιπτώσεις στις δαπάνες για τόκους από την επαναγορά ομολόγων και από την 10ετη αναβολή της πληρωμής τόκων προς την Ευρωζώνη. Εκτιμάται ότι το ποσό που δεν θα πληρώνει για τόκους η Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι περίπου 1-2 δις ευρώ κατ’ έτος, οπότε οι προοπτικές του προϋπολογισμού και της οικονομίας αναμένεται να είναι καλύτερες.

Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς τα δύσκολα έπονται. Η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις αρχές Μαρτίου να έχει ολοκληρώσει το σχέδιο για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο κάθε τρίμηνο από τώρα έως το τέλος του 2014. Μέτρο το οποίο αναμένεται να εγείρει τις μεγαλύτερες πολιτικές αντιδράσεις, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα και η τρόικα για τον τριμηνιαίο έλεγχό της.

πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.