Η πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον να αποφασίσει με δημοψήφισμα ο βρετανικός λαός εάν επιθυμεί ή όχι την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από ευρωπαίους πολιτικούς πέραν της Μάγχης, οι περισσότερες συνοδευόμενες από αρνητικά σχόλια...
«Κοινό μας όραμα είναι μια καλύτερη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μία νέα δέσμευση για την αρχή της αλληλεγγύης. Δεν πρέπει όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και από τις Βρυξέλλες. Εχουμε πράγματι διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά ούτε μπορεί να αποτελεί προοπτική μία ευρωπαϊκή πολιτική «αλά καρτ». [...] Στην πρόκληση της εποχής της παγκοσμιοποίησης εμείς ως ευρωπαίοι επιβαίνουμε όλοι στην ίδια βάρκα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.
«Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έχει καθαρά εκφράσει την επιθυμία του να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της ΕΕ, [...] αλλά το να είναι κάποιος μέλος της Ενωσης συνεπάγεται υποχρεώσεις» ανακοίνωσε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, εκπρόσωπος του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
«Χρειαζόμαστε μία Βρετανία που θα προσφέρει όλες της τις δυνάμεις, όχι κλεισμένη στο λιμάνι του Ντόβερ. Η Βρετανία μπορεί να διαμορφώσει την ΕΕ συνεργαζόμενη με τους εταίρους της. Ομως η "α λά καρτ" Ευρώπη του Κάμερον δεν αποτελεί προοπτική. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις δουλειές και την ανάπτυξη, αντί να χαθούμε σε ατέρμονες συζητήσεις για τις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Αυτοί [ σσ: οι Βρετανοί] που είναι κυρίως υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις στην Ευρώπη, είναι οι ίδιοι που κουνούν το δάκτυλο στην Ευρώπη» είπε ο Μάρτιν Σούλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Καλή ακούγεται η ευελιξία, αλλά αν ξανοιχτείς σε μία Ευρώπη 28 ταχυτήτων στο τέλος δεν θα υπάρχει πλέον Ευρώπη. Μόνο χάος» τόνισε ο βετεράνος πολιτικός Καρλ Μπιλντ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.
«Η Φινλανδία δεν θα ήθελε ποτέ να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ. Οι δύο χώρες μας έχουν πολλά κοινά σημεία στην αντίληψή τους για το εμπόριο, οπότε θα χάναμε μία σημαντική σύμμαχο» είπε ο Πέκε Ουχτανιέμι, φινλανδός πρεσβευτής στο Λονδίνο.
Και ο Πράσινος πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ έγραψε σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστέψει κανείς ότι η πολιτική των Βρετανών Συντηρητικών υπέρ του δημοψηφίσματος θα πυροδοτήσει μία δυναμική η οποία πλέον θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί και η οποία μπορεί ακόμη και να καταλήξει σε έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ακόμη και σε αντίθεση με τις βρετανικές προθέσεις. Για την ΕΕ αυτό θα είναι ισχυρό πλήγμα, αλλά για τους Βρετανούς θα είναι αληθινή καταστροφή. Η πεποίθηση ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εμπλακεί σε νέες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και ότι η Γερμανία θα μπορούσε να την στηρίξει σε αυτό, θυμίζει αυτούς που πιστεύουν στα θαύματα».
πηγή: Βημα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.