Με τον ανοδικό ορίζοντα να καθαρίζει όλο και περισσότερο και την περιοχή των 1.100 μονάδων να γίνεται σταδιακά ορατή, τουλάχιστον για όσους «βλέπουν» τα πράγματα με κάπως μακρύτερο ορίζοντα σε σχέση με εκείνους που παίζουν στο ταμπλό μέρα με τη μέρα...
το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκει εκτός από τη χαμένη του αξιοπιστία και ρευστότητα που είναι σαφές πως το βοηθά να σπάσει κρίσιμες αντιστάσεις. Αυτός δε (η ρευστότητα ή αλλιώς τα νέα κεφάλαια) ήταν και ο παράγοντας που έχει προστεθεί το τελευταίο διάστημα στον κύκλο των συναλλαγών και επιδρά υποστηρικτικά στην αγορά.
Προφανώς κανείς δεν πιστεύει πως η μεταβλητότητα θα μας εγκαταλείψει τόσο εύκολα, αντιθέτως έμπειροι διαχωριστές γνωρίζουν πολύ καλά πως όσο η αγορά ανεβαίνει, τόσο ενισχύεται το volatility. Ωστόσο, από εκεί που όλοι περίμεναν το σήμα για πωλήσεις, όταν κατά τις προηγούμενες προσπάθειες αντίδρασης η αγορά «γύριζε» πτωτική, τώρα περιμένουν μεν το «γύρισμα», όχι τόσο για να σπεύσουν να ρευστοποιήσουν, αλλά για να βγουν χαμηλότερο σημείο εισόδου.
Θεωρεία διπλής ανάγνωσης
Υπάρχουν φυσικά και οι απόψεις που λένε πως οι μεγάλοι παίκτες «τράβηξαν» προς τα πάνω τα ελληνικά Blue Chips, προκειμένου να μην προλάβει να αντιδράσει η ευρύτερη επενδυτική μάζα, αναγκάζοντας έτσι τους καθυστερημένους να αγοράσουν στα ψηλά, τακτική που δεν είναι πρωτόγνωρη. Είναι όμως και μια «θεωρία» διπλής ανάγνωσης, μια και από τη στιγμή που τα «μεγάλα κεφάλια» (βλέπε επενδυτικά σπίτια όπως της Goldman Sachs, της Morgan Stanley ή της Credit Suisse) αντελήφθησαν πως το momentum αλλάζει, επόμενο ήταν να προχωρήσουν σε πιο συντονισμένες αγορές, με αποτέλεσμα βέβαια ο Γενικός Δείκτης να βλέπει από πολύ κοντά το σημείο των 1.030 μονάδων και το επόμενο τεχνικό σημείο αντίστασης των 1.100 μονάδων περίπου. Οι κάπως πιο υποψιασμένοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν καθόλου το επόμενο χρονικό διάστημα να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ευχάριστες εκπλήξεις (αντίδρασης), ούτως ώστε να σπάσουν οι οποίες αναστολές εξακολουθούν να υπάρχουν και να πειστούν όλο και περισσότεροι πως το ελληνικό ταμπλό ήταν όντως αδικημένο.
Τα τεχνικά σήματα
Και τεχνικά όμως όλοι οι παραπάνω στόχοι σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, και συμπεριλαμβανομένου του «στοιχήματος» των 1.100 μονάδων, αποτελούν πια εφικτό σενάριο, με τους αναλυτές σχεδόν να «παρακαλάνε» για μια διορθωτική κίνηση, προφανώς για να την αξιοποιήσουν για τοποθετήσεις. Από την άλλη μεριά είναι γνωστό σε όλους πως τα χρηματιστήρια συνήθως κάνουν αυτό που δεν περιμένουν οι πολλοί και αυτό το είδαμε να συμβαίνει και στο τελευταίο ριμπάουντ, όπου ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν πως το μίνι ράλι θα μας φέρει στις 1.000 μονάδες. Βέβαια, στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί πως το βραχυπρόθεσμο αλλά και το απώτερο μέλλον της «Λ. Αθηνών» εξαρτάται από τις μεγάλες αγορές, όπως και το γενικότερο παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον.
Βέβαια, χρηματιστήριο χωρίς παρασκηνιακές κινήσεις δεν υπάρχει και το Χ.Α. δεν εξαιρείται του κανόνα, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο, που οι ενεργοί επενδυτικοί πόλοι είναι συγκεκριμένοι και συνεπώς οι οποίες κινήσεις και στρατηγικές φυλάσσονται μυστικές όσο είναι δυνατόν για μια αγορά στην οποία είναι γνωστό πως δεν υπάρχουν στεγανά, τουλάχιστον στο εσωτερικό. Κατά πάσα πιθανότητα, το παιχνίδι θα παραμείνει επικεντρωμένο στις μετοχές της Large Cap αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Όσον αφορά στις τράπεζες η τάση, σύμφωνα με τους αναλυτές δεν έχει ξεκαθαρίσει, όποτε οι πιθανότητες για αντίδραση ή πτώση είναι μοιρασμένες.
πηγή: parapolitika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.