Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Πως να παράγεις ατμό χωρίς να βράσεις νερό; Οι ερευνητές το κατάφεραν και αυτό…

Ο ατμός είναι μία από τις παλαιότερες πηγές ενέργειας που έχει χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος, αλλά η συνεχής αύξηση των ενεργειακών αναγκών και...

η μεγάλη “χασούρα” από τη διαδικασία παραγωγής του (καύση άνθρακα ή πετρελαίου για τη θέρμανση δεξαμενής νερού) οδήγησε σε διαφορετικές λύσεις.

Παρόλα αυτά, μια ομάδα ερευνητών αποφάσισε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον ατμό, καταφέρνοντας να εξαλείψει τις ενεργειακές απώλειες χάριν σε μια επαναστατική διεργασία που βασίζεται στην ηλιακή ακτινοβολία και τη χρήση μαγνητικών νανοσωματιδίων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ατμού χωρίς να απαιτείται θέρμανση μιας ολόκληρης δεξαμενής νερού.

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να τοποθετήσουν τα μεταλλικά νανοσωματίδια σε δεξαμενή νερού και να τα φωτίσουν με ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία τους να φτάσει ταχύτατα τους 100 βαθμούς Κελσίου (το σημείο βρασμού του νερού). Όπως καταλαβαίνετε, κάθε νανοσωματίδιο θερμαίνει το νερό γύρω του και ο ατμός που σχηματίζεται γύρω από την επιφάνεια του σε μορφή νανοφυσαλίδων, ανεβαίνει μετέπειτα στην επιφάνεια της δεξαμενής για να διαφύγει.

Αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε μια δεξαμενή νερού μπορούν να προστεθούν εκατομμύρια τέτοια νανοσωματίδια, τότε η θέρμανση μιας δεξαμενής νερού για την παραγωγή ατμού μπορεί να γίνει ταχύτατα (5-20sec είναι αρκετά για να φτάσουν σε σημείο βρασμού), σχεδόν ανέξοδα και χωρίς ενεργειακές απώλειες (82% της ακτινοβολίας πηγαίνει απευθείας στην παραγωγή ατμού), ανοίγοντας το δρόμο για πολλές εφαρμογές όπως νέες μεθόδους αποστείρωσης, καθαρισμού, αποχέτευσης και αφαλάτωσης σε φτωχές περιοχές με εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και πιο ενεργειακά αποδοτικές μεθόδους απόσταξης αλκοόλ.


πηγή:ScienceDailyhttp://www.techgear.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.