Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Δεν τα βρίσκουν για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.


Εν μέσω διαφωνιών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων αλλά και με τρίωρη καθυστέρηση ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ....



Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να οριστικοποιήσουν απόψε στις Βρυξέλλες τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2021, ωστόσο, εμφανίζονται και πάλι χωρισμένοι σε τουλάχιστον δύο στρατόπεδα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ήθελε να θέσει υπ' όψιν τον ευρωπαίων ηγετών ένα σχέδιο προϋπολογισμού το βράδυ της Πέμπτης, όμως το ανέβαλε, αφότου φάνηκε πως δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι κάποια ώρα αν ο κ. Ρόμπεϊ θα έβαζε τελικά την πρότασή του στο τραπέζι αργότερα την Πέμπη ή αν θα το καθυστερούσε έως την Παρασκευή, κάτι που διπλωματική πηγή άφησε να εννοηθεί πως είναι πιθανό. Ωστόσο, όταν η σύνοδος άρχισε, οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν μπροστά τους κάποια πρόταση.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ η οποία κατά την άφιξή της στη Σύνοδο είπε ότι «οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι ακόμα διχασμένοι για τον 7ετή προϋπολογισμό».

Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, εμφανίστηκε αποφασισμένη για την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «για τη Γερμανία, μπορώ να πω πως θα κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρξει συμφωνία καθώς λόγω της υψηλής ανεργίας είναι μεγάλης σημασίας το να έχουμε την ικανότητα να σχεδιάζουμε».

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έστειλε ένα σαφές μήνυμα κατά την άφιξή του στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Χωρίς περικοπές, δεν θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κάμερον και τόνισε ότι το ποσό που προβλεπόταν για τον προϋπολογισμό στη Σύνοδο του Νοεμβρίου ήταν «πολύ υψηλό» και πρέπει να μειωθεί.

«Την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ, το Νοέμβριο, τα νούμερα ήταν πολύ υψηλά: πρέπει να μειωθούν και, αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξει συμφωνία» προειδοποίησε.

«Για να μιλήσω ευθέως, η ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι απρόσβλητη από το είδος των πιέσεων που ασκήθηκαν σε εμάς, προκειμένου να μειώσουμε τις δαπάνες» συμπλήρωσε, για να καταλήξει ότι οι «27» θα πρέπει «να βρουν αποδοτικούς τρόπους και να διασφαλίσουν ότι θα ξοδεύουμε χρήματα με σύνεση».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι η πιέσεις για περικοπές δεν θα πρέπει να αποσταθεροποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μέχρι ενός σημείου.

"Νέες καθυστερήσεις θα στείλουν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε αυτή τη στιγμή της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

Στη σκληρή μάχη έχει μπει και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με το επιχείρημα της ύφεσης και της ανεργίας.

Φτάνοντας στο κτίριο που συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται κεφάλαια για ανάπτυξη.

«Πιστεύω ότι τα διαρθρωτικά κεφάλαια (structural funds) είναι μια εγγύηση επιτυχίας, διότι χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ανάκαμψη και ανάπτυξη, καθώς γίνονται οι απαραίτητες μεταρυθμίσεις, σε διαρθρωτικό και δημοσιονομικό επίπεδο και είναι αναγκαίο να είναι επιτυχημένες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει από 12 έως 14 δισ. ευρώ έναντι 20,2 δισ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

πηγή: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.