Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Βενιζέλος: Δεν αποφασίσαμε εμείς τα μέτρα λιτότητας!

Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου φιλοξενεί η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», στην οποία αναφέρεται σε όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, μεταθέτοντας παράλληλα τις ευθύνες για τα ληφθέντα μέτρα λιτότητας στους διεθνείς εταίρους. Ερωτώμενος αρχικά για την...


 ύφεση της ελληνικής οικονομίας και τον χρονικό ορίζοντα ανάκαμψης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει για σαφή βελτίωση χάρη και στην βοήθεια των διεθνών μας εταίρων, για θετικά μηνύματα από τους Οίκους Αξιολόγησης, χαρακτηρίζει ωστόσο την κατάσταση «όχι καλή». Γι’ αυτό απαιτείται η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που προϋποθέτει όμως και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντικρούει την άποψη ότι η Ελλάδα έχει εισπράξει πολλά χρήματα, χωρίς να έχει προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, τα εργατικά κόστη έχουν μειωθεί, το συνταξιοδοτικό σύστημα εντελώς μεταρρυθμισθεί και η αγορά εργασίας έχει ελαστικοποιηθεί. Πολλές επαγγελματικές ομάδες απώλεσαν τα προνόμιά τους και γενικά έχουν μπει τα θεμέλια για μια ανταγωνιστική οικονομία. Ως δικαιολογία για την μη επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων προβάλλει την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και απευθύνει πρόσκληση προς ξένους επενδυτές, ειδικά από τη Γερμανία. Ως θέλγητρο παρουσιάζει την επίτευξη κατά το 2013 πρωτογενούς πλεονάσματος και την μεγάλη μείωση του ελλείμματος, ενώ ισχυρίζεται ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την χώρα, γεγονός κορυφαίας σημασίας, μιας και τα μέτρα λιτότητας απειλούν, όπως λέει, την κοινωνική συνοχή.

Στην εύλογη ερώτηση γιατί, ενόψει τόσο σοβαρών απειλών, η κυβέρνηση εφαρμόζει μολαταύτα αυτά τα μέτρα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά:

«Δεν ήταν δική μας απόφαση! Δεν το διαλέξαμε εμείς. Βρισκόμασταν ανάμεσα στην επιλογή να αποδεχθούμε τους όρους των εταίρων μας ή να επιτρέψουμε την χρεοκοπία».

Η τελευταία, όπως υποστηρίζει, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις συντάξεις, για τον δημόσιο τομέα, για τις καταθέσεις και την αγορά ακινήτων. Επομένως, η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να διαλέξει την κακή έναντι της καταστροφικής λύσης.

Το γεγονός ότι το μεγάλο μέρος των φορολογικών βαρών εξακολουθεί να μην εναποτίθεται στους πιο εύπορους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος το αποδίδει στο δομικό πρόβλημα της Ελλάδας: Στην ιστορική, όπως θεωρεί, έλλειψη «φορολογικής υπευθυνότητας» από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, την οποία πάντως η κυβέρνηση προσπαθεί να πολεμήσει με την πρακτική άρση του τραπεζικού απορρήτου και των έλεγχο των σημαντικότερων συναλλαγών προς το εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει εξ αφορμής και για την λίστα Λαγκάρντ. Ισχυρίζεται ότι από την έρευνα του ελληνικού κοινοβουλίου προέκυψε ότι τα στοιχεία της ήταν ήδη στην διάθεση των φορολογικών Αρχών πριν ο ίδιος γίνει υπουργός και η ευθύνη βαρύνει εκείνες. Λέει ακόμα ότι υπάρχουν πολλές ακόμα λίστες και ότι το συνολικό ποσό των αλλοδαπών καταθέσεων ανέρχεται σε 90 δισ. ευρώ περίπου. Αυτό είναι πολύ σημαντικότερο σε σχέση με τα 2 δισ. ευρώ της λίστας Λαγκάρντ, τα οποία άλλωστε αφορούσαν στην περίοδο 1996 έως 2007. «Αυτό ήταν ήσσονος σημασίας», λέει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ερωτώμενος για το εάν οι Γερμανοί τουρίστες μετά από τα μέτρα λιτότητας εξακολουθούν να είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών υπερτονίζει τη σημασία τους και χαρακτηρίζει τη Γερμανία ως «τον σημαντικότερο οικονομικό εταίρο» στα πλαίσια μιας φιλοευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής πορείας.

Οι ομοσπονδιακές εκλογές πλησιάζουν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντά και στο ερώτημα αν θα επιθυμούσε την παράταση της συνεργασίας με την Angela Merkel. Η άποψή του είναι επ’ αυτού ότι χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή θέση στη Γερμανία. Η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ευρωζώνη με ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της Νομισματικής Ένωσης, δεδομένων και των κερδών που αποκομίζει από αυτήν. Επικρίνει το Βερολίνο για τον μη αποκλεισμό της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, στάση που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα επιζήμια όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και για την ίδια τη Γερμανία. Αυτή προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, αλλά θεωρεί ότι στο τέλος επικράτησαν οι λογικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, μετά και από τη συνάντησή του με τον ηγέτη του ιδεολογικού συγγενή του ΠΑΣΟΚ, δηλ. με τον Peer Steinbrück του SPD, αφήνει να εννοηθεί διακριτικά ότι θα προτιμούσε μια νίκη των Σοσιαλδημοκρατών. Όμως, αυτή η απόφαση ανήκει στους Γερμανούς, προσθέτει.

Τέλος, αναφερόμενος στην σταθερότητα της ελληνικής δημοκρατίας και την άνοδο της Χρυσής Αυγής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για συμμαχία των κομμάτων που σέβονται το Σύνταγμα της χώρας εναντίον των νεοναζί, του ρατσισμού και της ξενοφοβικής βίας και για έναν συνασπισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων κατά της κρίσης. Αυτό καθρεφτίζεται και στην παρούσα τρικομματική κυβέρνηση. Και κλείνει με την αισιόδοξη κρίση ότι «θα τα καταφέρουμε».


πηγή

1 σχόλιο:

  1. Δεν τα αποφασίσατε αλλά τα εφαρμόσατε. Δεν μας πείθεις οτι δεν τα αποφάσισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.