Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Κι όμως, προχωρά το Mega deal ΔΟΛ-Πήγασου

Φουντώνουν οι φήμες πως ΔΟΛ και Πήγασος σύντομα έσονται εις σάρκαν μιαν, και μάλιστα διά μέσω εξαγοράς του δεύτερου από τον πρώτο. Παρά το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη και των δύο ομίλων...


 δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει γνώση τέτοιας εξέλιξης, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το εγχείρημα προχωρά και μάλιστα υπό τη σκέπη και τις οδηγίες μεγάλου τραπεζικού ομίλου. Ο τραπεζικός αυτός όμιλος, άλλωστε, ήταν εκείνος που έριξε την ιδέα συνένωσης των δυνάμεων των δύο πλευρών δι’ εξαγοράς της Πήγασος από τον ΔΟΛ, και οι συζητήσεις γίνονται σε κορυφαίο επίπεδο, γεγονός που δικαιολογεί την έλλειψη ενημέρωσης ακόμα και σε ανώτερα στελέχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΟΛ πρόσφατα ολοκλήρωσε αύξησε κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 7 εκατ. ευρώ, ενώ νωρίτερα σε κεφαλαιακή ενίσχυση προέβη και ο όμιλος Πήγασος. Η νέα αύξηση κεφαλαίου του ΔΟΛ φαίνεται να οδηγεί σε ποσοστά τέτοια τον κ. Σταύρο Ψυχάρη που να του επιτρέπουν να βγάλει την εταιρεία εκτός Χρηματιστηρίου, όπως φαίνεται να είναι η πρόθεσή του. Πριν την αύξηση ο κ. Ψυχάρης κατείχε ποσοστό της τάξεως του 85%. Από την πλευρά της Πήγασος η οικογένεια Μπόμπολα μετά και την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατέχει ποσοστό της τάξεως του 88,87%, ενώ 6,69% είναι το ποσοστό που έχει απομείνει στη ΝΕΠ Εκδόσεις και μόλις 4,44% βρίσκεται σε ευρεία διασπορά. Ουσιαστικά και ο όμιλος Μπόμπολα θα μπορούσε να βγάλει την εταιρεία εκτός Χρηματιστηρίου.

Πολλά τα σενάρια

Όμως σε περίπτωση εξαγοράς από τον ΔΟΛ η προσφορά μπορεί να περιλαμβάνει μετοχές και μετρητά και να μην αφορά στο σύνολο των μετοχών του Πήγασου. Για παράδειγμα, ο ΔΟΛ μπορεί να αποκτήσει ένα ποσοστό της Πήγασος παραχωρώντας ένα δικό του ποσοστό (αυτό που κατέχει ο Στ. Ψυχάρης), με αποτέλεσμα η Πήγασος να γίνει θυγατρική του ΔΟΛ τον οποίο θα ελέγχουν από κοινού οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι των δύο εταιρειών. Τα σενάρια είναι πολλά, όπως και οι συνέργιες μεταξύ των δύο εταιρειών, δεδομένου ότι έχουν πλήθος κοινά ελεγχόμενες θυγατρικές επιχειρήσεις (ΕΚΤYΠΩΣΕΙΣ IRIS, ΜΕΛΛΟΝ GROUP, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ).

Τι θα γίνει με τα έντυπα

Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ερώτημα τι θα γίνει με τα έντυπα, δεδομένου ότι οι δύο όμιλοι ελέγχουν δύο ημερήσιες απογευματινές εφημερίδες, εκδίδουν δύο κυριακάτικα φύλλα, και ο Πήγασος έχει τον έλεγχο και της οικονομικής εφημερίδας «Ημερησία». Αυτό όμως που θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπές είναι ότι η νέα εταιρεία θα ήταν απόλυτος κυρίαρχος στο Mega Channel. Και αυτό διότι οι δύο όμιλοι ελέγχουν πάνω από το 50%, και συγκεκριμένα το 50,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος.

Οι περικοπές

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Mega πλέον θεωρούνται ειλημμένη απόφαση οι μεγάλες περικοπές, καθώς παρά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αλλά και την αναχρηματοδότηση του δανεισμού με πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ η εταιρεία συνεχίζει να «καίει» κεφάλαιο. Και αυτό διότι ναι μεν έγιναν περικοπές και απολύσεις αλλά τα διαφημιστικά έσοδα συνεχίζουν να κινούνται καθοδικά, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα κάθε επιχειρηματικό σχέδιο που μπορεί να εκπονηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει συμφωνηθεί σε πρώτη φάση να πραγματοποιηθούν περί τις 100 απολύσεις, ενώ εφόσον το κλίμα στην αγορά συνεχίσει να είναι αρνητικό η μείωση του προσωπικού δεν αποκλείεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 300 άτομα. Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση είναι απορίας άξιον αν θα μπορεί ο τηλεοπτικός σταθμός να έχει επαρκές πρόγραμμα και κάλυψη της ειδησεογραφίας. Ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης του «Μεγάλου Καναλιού» είναι ότι βρίσκεται στον αέρα ο τελικός της εκπομπής Master Chef 2, καθώς παραμένουν απλήρωτοι οι τεχνικοί. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα και επίσης ότι «Το ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΑΤΑ όλο αυτό το διάστημα είχε ως μόνιμη δικαιολογία ότι δεν έχει εισπράξει χρήματα από την Τηλέτυπος», αλλά όταν έφτασαν τα χρήματα πληρώθηκαν μόνο οι μοντέρ. Ωστόσο, απομένουν τα γυρίσματα για τον τελικό, όπου είναι αναγκαία η εργασία τεχνικών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.