Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Υπουργοί έκαναν τα στραβά μάτια για τους επίορκους υπαλλήλους

Νέα προβλήματα στην εφαρμογή του αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου για το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων προκαλούνται με την εμπλοκή στη συγκρότηση και λειτουργία των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων (για τους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ) της άρνησης των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) να συμμετάσχουν σε αυτά, καθώς...



 θεωρούν αντισυνταγματικές τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4057/12.

Η γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών του ΕΣ έκρινε ότι οι πάρεδροι ΕΣ δεν μπορούν για συνταγματικούς λόγους να συμμετάσχουν στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά, γιατί κατά παράβαση του Συντάγματος και της αρχής της δικαστικής ανεξαρτησίας, δεν εξασφαλίστηκε από την Πολιτεία η προηγούμενη συγκατάθεση των δικαστών του ΕΣ, προκειμένου να ανατεθούν σε αυτούς διοικητικά καθήκοντα.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τα μακροχρόνια φαινόμενα ατιμωρησίας, τα πειθαρχικά που έριχναν «στα μαλακά» τους επίορκους, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις στη λειτουργία του νέου αυστηρότερου πειθαρχικού δικαίου, ήταν η ομιλία του Γ. Σταυρόπουλου, βαθύ γνώστη του αντικειμένου, αφού επί χρόνια προήδρευσε στο ΣτΕ και για τέτοιες υποθέσεις, ενώ ήταν ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αυστηροποίηση του πειθαρχικού με τον ν. 4057/12.

Ο επίτιμος αντιπρόεδρος ΣτΕ και πρώην υπουργός επέκρινε την επί χρόνια συχνή αδιαφορία υπουργών και προϊσταμένων διεύθυνσης απέναντι σε πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα υφισταμένων τους. Αλλοτε κάνουν «τα στραβά μάτια» -τόνισε -και δίνουν συνήθως την εντύπωση ότι δεν έχουν διάθεση να πολεμήσουν τη διαφθορά στον χώρο ευθύνης τους επιλαμβανόμενοι μετά από καταγγελία ή δημοσιοποίηση του περιστατικού.

Χαρακτήρισε απογοητευτική την πρακτική των ΕΔΕ, μίλησε για «ξεχασμένα πορίσματα», καθυστερήσεις και παραγραφές, αλλά και για την απογοητευτική αδυναμία της δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και σε εύλογο χρόνο τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, δείχνοντας κάποιες φορές ανεξήγητη επιείκεια ή εμμονή σε τυπολατρικές ακυρώσεις.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Γ. Σταυρόπουλος για τα πειθαρχικά προ του ν. 4057/12, αφού η πλειοψηφία ανήκε σε υπαλλήλους που με τον ορισμό τους αποκτούσαν διευθυντικό βαθμό, χωρίς διαδικασία επιλογής και ήταν φυσικό να του οφείλουν χάρη. Μίλησε για προφανή κομματικό δεσμό με τον υπουργό που όριζε τον πρόεδρο του πειθαρχικού και για έλλειψη αμεροληψίας των υπολοίπων εκλεγμένων που αν και ανήκαν σε διαφορετικές συνήθως παρατάξεις, εξυπηρετούσαν με συνέπεια τους κομματικούς ψηφοφόρους και συνεννοούνται άψογα μεταξύ τους, παρά τις πολιτικές διαφορές. Αποτέλεσμα ήταν οι απαλλακτικές αποφάσεις ή οι πολύ χαμηλές πειθαρχικές ποινές. «Ηταν όλοι έτσι ευχαριστημένοι -είπε- αφού οι εγκαλούμενοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης, αθωώνονταν ή "έπεφταν στα μαλακά" κι έτσι ο υπουργός εξασφάλιζε και με τον τρόπο αυτό συνδικαλιστική ειρήνη στο υπουργείο και η διαφθορά καλά κρατούσε, διαχρονικά και διακομματικά»!


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.