Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Έτσι θα παρακολουθούν τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς

Τον Απρίλιο κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη διασύνδεση των ελεγκτικών υπηρεσιών με το τραπεζικό σύστημα. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την αποστολή στοιχείων από τις τράπεζες καθημερινά στον Τειρεσία.

Από εκεί τα στοιχεία θα διοχετεύονται...


 στον κόμβο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόσβαση θα έχουν όλοι οι διαβαθμισμένοι χρήστες των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και η Οικονομική Αστυνομίας και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Οι χρήστες κατά τη διενέργεια των ελέγχων,σύμφωνα με το fpress.gr, θα αναζητούν τους λογαριασμούς μέσω του ΑΦΜ κάθε ελεγχόμενου. Με το νέο σύστημα οι ελεγκτικές αρχές δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν αίτημα απλά θα μπαίνουν οποιαδήποτε στιγμή στον λογαριασμό του ελεγχόμενου. Με τον τρόπο αυτό, η διασταύρωση των στοιχείων και ο φορολογικός έλεγχος θα ολοκληρώνονται ταχύτατα.

Ειδικότερα το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών λογαριασμών θα λειτουργεί ως εξής:

- Αυτοματοποιημένη Πρόσβαση. Οι πιστοποιημένοι χειριστές θα αναζητούν αυτόματα με κωδικό τον ΑΦΜ του ελεγχόμενου με πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό χωρίς να γνωρίζει η τράπεζα ποιος και πότε ελέγχεται.

- Πρόσβαση (από διαβαθμισμένους υπαλλήλους). Θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του μοναδικού κόμβου διασύνδεσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Οι πληροφορίες στον κόμβο της ΓΓΠΣ προέρχονται από τον κόμβο του τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα τον Τειρεσία.

- Ροή Πληροφοριών. Οι τράπεζες καθημερινά θα αποστέλλουν στον Τειρεσία όλες τις κινήσεις που έγιναν στους λογαριασμούς που διατηρούν. Από τον server του Τειρεσία θα αποστέλλονται τα στοιχεία στον server της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στον κόμβο της ΓΓΠΣ θα έχουν πρόσβαση διαβαθμισμένοι ελεγκτές από το ΣΔΟΕ, τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, τη ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων, την Οικονομική Αστυνομία και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

- Η ενημέρωση του Συστήματος θα γίνεται καθημερινά. Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων από το 2002 και μετά. Ωστόσο οι κινήσεις λογαριασμού που θα διατίθενται θα είναι από το 2008.

- Οι χρήστες θα διαπιστώνουν σε ποιες τράπεζες έχει λογαριασμό ο ελεγχόμενος, το υπόλοιπο του λογαριασμού και τις κινήσεις που έκανε

- Η εφαρμογή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον προσεχή Σεπτέμβριο. Εντός του Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 η διαβίβαση πληροφοριών θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.