Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Το διαζύγιο με την ΕΕ θα σας κοστίσει, προειδοποιεί τη Βρετανία ο Βαν Ρομπάι


Την επίσημη απάντηση της ΕΕ στα σχέδια της Βρετανίας να θέσει σε δημοψήφισμα το ενδεχόμενο παραμονής στην Ένωση έδωσε από το Λονδίνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, προειδοποιώντας ότι το διαζύγιο θα είναι νομικά και πολιτικά εξαιρετικά περίπλοκο και θα έχει τίμημα για τη Βρετανία....



Αναφορικά με τα σχέδια του Ντέιβιντ Κάμερον να ζητήσει επανεξέταση των συνθηκών που αφορούν τη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια να προσφύγει σε δημοψήφισμα (μετά το 2015), ο Βαν Ρομπάι επισήμανε ότι ο Βρετανός ηγέτης μάλλον δεν θα βρει αρκετή υποστήριξη από άλλους ηγέτες.

Αν και απέφυγε να πάρει θέσει εξ ονόματος των άλλων 26 χωρών της ΕΕ, ο Βαν Ρομπάι εκτίμησε ότι στους άλλους ηγέτες «ούτε αρέσει πολύ, ούτε και φοβούνται πολύ» τη στάση της Βρετανίας, η οποία πάντως δεν πέρασε απαρατήρητη από τις Βρυξέλλες.

«Πώς να πείσεις τη σύνοδο, όταν είσαι με το ένα πόδι στην έξοδο;» αναρωτήθηκε, «πώς να ενθαρρύνεις ένα φίλο να αλλάξει όταν εσύ ψάχνεις να βρεις το παλτό [για να φύγεις];»

Η αποχώρηση από την Ένωση «είναι μια απόφαση που παίρνεται εθελοντικά, ελεύθερα και είναι απολύτως θεμιτή, αλλά αυτό έχει ένα τίμημα», προειδοποίησε, μιλώντας για ένα νομικά και πολιτικά περίπλοκο ζήτημα. Είναι σαν διαζύγιο μετά από 40 χρόνια γάμου, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας εξάλλου πόσα χρόνια είναι μέλος της ΕΕ η Βρετανία.

Από τα όσα είπε ο Βαν Ρομπάι, φαίνεται ότι οι προτάσεις του Κάμερον θα μπορούσαν να τεθούν το πολύ σε μια σύνοδο κορυφής και όχι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιαπραγμάτευσης των συνθηκών. Η ΕΕ θα ακούσει τα θέματα που θα βάλει το Λονδίνο, αλλά το θέμα δεν θα μπει στο τραπέζι της διμερούς διαπραγμάτευσης με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Αυτή, όπως μεταδίδει ο Guardian, φαίνεται να είναι η κυρίαρχη θέση στις Βρυξέλλες και στις άλλες κυβερνήσεις.

Ο Βαν Ρομπάι προσπάθησε ακόμη να εξηγήσει όχι μόνο ότι η συμμετοχή στην Ένωση αποφέρει στη Βρετανία οφέλη αλλά και ότι η προσπάθεια της Βρετανίας για επαναφορά αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο δεν είναι προτεραιότητα: «Πρέπει να γίνει κρίσιμη δουλειά, δεν βλέπω όμως επιτακτική ανάγκη» να αλλάξουν οι συνθήκες, είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του Όλι Ρεν που, πέρα από την έκκληση «να μην αποδιαρθρώσει η Βρετανία την κοινότητά μας», επιστράτευσε μια ποδοσφαιρική μεταφορά για να πείσει τους Βρετανούς ότι πρέπει να παραμείνουν στην Ένωση.

Αν και ο ίδιος ήμουν Βρετανός, είπε, θα ήθελα η χώρα μου «να είναι παίκτης του κέντρου, παίκτης που κάνει παιχνίδι, παρά να βλέπει από τις κερκίδες. Κανένας δεν έβαλε γκολ καθισμένος στον πάγκο».


Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.