Μόνο ως προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ για το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ...
Με την κατάθεση της διακοίνωσης, η Τουρκία επιχειρεί να απαντήσει στην ελληνική επιχειρηματολογία για τα όρια της υφαλοκρηπίδας.
Να σημειωθεί ότι το θέμα της παράνομης παραχώρησης εκ μέρους της Τουρκίας αδειών έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έθεσε η Ελλάδα στον ΟΗΕ, με την κατάθεση ρηματικής διακοίνωσης στις 20 Φεβρουαρίου.
Ειδικά για το Καστελόριζο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα, σε μία προσπάθεια να παρακάμψει το Δίκαιο της Θάλασσας, που η Άγκυρα δεν έχει επικυρώσει μέχρι σήμερα.
"Ο ελληνικός ισχυρισμός ότι τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ορίζονται ξεκάθαρα από το άρθρο 2 του νόμου 4001/2011 είναι παραπλανητικός και αβάσιμος. Το προκείμενο άρθρο του νόμου έρχεται ξεκάθαρα σε αντίθεση με νόμους και αρχές του διεθνούς δικαίου προσπαθώντας να εγκαθιδρύσουν τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μέσω της μέσης γραμμής ανάμεσα στην ηπειρωτική περιοχή και τα νησιωτικά συμπλέγματα" αναφέρεται μεταξύ άλλων στη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να υποβάλλει και νέο έγγραφο στον ΟΗΕ όπου θα περιγράφονται οι συντεταγμένες της χώρας ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από το Διευνές Δίκαιο.
Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η Τουρκία "αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας. Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο".
Σήμερα, Πέμπτη, στο ευρωκοινοβούλιο θα ολοκληρωθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για τον ενεργειακό οδικό χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει δυο άρθρα για την ΑΟΖ και όπου επί της ουσίας κατοχυρώνεται η διπλωματική στήριξη της Ελλάδας έναντι τρίτων χωρών που θα αντιδράσουν. Εισηγήτρια της έκθεσης είναι η ευρωβουλευτής, Νίκη Τζαβέλλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.