Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Σκληρά παζάρια για το “plan b” της Κύπρου

των Γ. Παπανικολάου - Στ. Κοτζαμάνη*

Σε δύο μέτωπα τρέχουν τώρα οι εξελίξεις αναφορικά με την Κύπρο: στη Μόσχα όπου ο υπουργός Οικονομικών διαπραγματεύεται με τους Ρώσους για ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια και στη Λευκωσία όπου η κυπριακή κυβέρνηση και η τρόικα εμπλέκονται σε μπαράζ επαφών ώστε να βρεθεί λύση, μετά τη χθεσινή καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων...



Εν τω μεταξύ, με βάση πληροφορίες που επικαλείται το ΡΙΚ, τα επικρατέστερα σενάρια αυτήν τη στιγμή είναι δύο:

Το ένα προβλέπει την εύρευση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, των 5,8 δισ. ευρώ ή μέρους του ποσού αυτού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, με πώληση μιας ή και των δύο κυπριακών τραπεζών, με δάνεια από τη Ρωσία ή με εσωτερικό δανεισμό. Στο τραπέζι βρίσκεται και η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία θα αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία της κυπριακής δημοκρατίας και έναντι αυτών θα εκδόσει ομόλογα. Θα πρέπει όμως επ’ αυτών τω σχεδίων να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Με βάση το δεύτερο σενάριο, σε περίπτωση όπου δεν προχωρήσει το προηγούμενο, θα υπάρξει διάσπαση τραπεζών μέσα από δύο νομοσχέδια. Το ένα θα προβλέπει έκτακτα μέτρα με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και το άλλο για το ελεγχόμενο κλείσιμο των δύο μεγάλων τραπεζών και τη δημιουργία "καλής" και "κακής" τράπεζας.

Σαρρής: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τη Ρωσία - Στο επίκεντρο η Λαϊκή

Χθες ο Ν. Αναστασιάδης και ο Βλ. Πούτιν είχαν 30λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής, όπου και είχε έναν πρώτο γύρο επαφών με τον Ρώσο ομόλογό του, Anton Siluanov.

"Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τη Ρωσία για το δάνειο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις", δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση. "Είχαμε μια πολύ έντιμη συζήτηση, υπογραμμίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να βρούμε λύση με την οποία ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποια στήριξη".

Όταν ερωτήθηκε για την επέκταση του δανείου των 2,5 δισ. από τη Ρωσία, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες επεκτείνονται "πέραν του δανείου". Σημειώνεται ότι πληροφορίες του Reuters κάνουν λόγο για κυπριακό αίτημα νέου δανείου ύψους 5 δισ. από τη Ρωσία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε ότι συζητά με τον κ. Σιλουάνοφ όλους τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση. "Η απόφαση της βουλής είναι σεβαστή, μας αφήνει τώρα να διαχειριστούμε την κρίση όπως εξελίσσεται. Προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, τα προβλήματα παραμένουν, είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα μεγάλα ποσά τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσουμε στη διάσωση της χώρας", ανέφερε ο κ. Σαρρής, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, υπάρχει καταρχήν συμφωνία για πώληση της Λαϊκής Τράπεζας σε Ρώσους επενδυτές, γεγονός που θα μειώσει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου κατά 4 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει, δεν έχουν πέσει υπογραφές και η συμφωνία φέρεται να είναι προφορική. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος τύπου της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι "η κυβέρνηση διαψεύδει δημοσίευμα που αναφέρει ότι η Λαϊκή Τράπεζα έχει πουληθεί σε ξένους επενδυτές". Ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει συμφωνία πώλησης εξέδωσε και η CPB.

Να σημειωθεί πάντως ότι στο ταξίδι του στη Ρωσία ο κ. Σαρρής συνοδεύεται από κλιμάκιο στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας.


Κύπρος: Βαρύ κλίμα στη Βουλή μετά το ραντεβού με την τρόικα

Βαρύ φαίνεται να είναι το κλίμα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη βουλή με την τρόικα. Οι βουλευτές αποχώρησαν από το κοινοβούλιο χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, ενώ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης, η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Άδωνης Γιάγκου μέλος του ΠΓ των Οικολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, στη Βουλή, κατά τη συνάντηση οι επικεφαλής της τρόικας ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τη νέα πρότασή τους μετά την καταψήφιση χθες από τη βουλή του νομοσχεδίου για το κούρεμα όλων των καταθέσεων.

Οι πληροφορίες φέρουν το κλιμάκιο της τρόικας να απορρίπτει εναλλακτικές λύσεις που τέθηκαν από την κυβέρνηση.



Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Ν. Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς και συζητήθηκαν οι προτάσεις των κομμάτων για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και την εύρεση των 5,8 δισ. Οι συζητήσεις μετά το πέρας της συνάντησης μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα για νέο γύρο διαβουλεύσεων, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης.

"Έχει μεταφερθεί μία ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα για να συζητήσει ένα Plan B που έχει σχέση με τη χρηματοδότηση και τη μείωση των 5,8 δισ. ευρώ. Πήγαν τώρα στην κεντρική τράπεζα για να διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο και να ξέρουν οι τεχνοκράτες των κομμάτων τι είναι ακριβώς αυτό το σχέδιο", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως δήλωσε ο υποδιοικητής της Κ.Τ., Σπύρος Σταυρινάκης, αντικείμενο της νέας συνάντησης είναι να βρεθούν τρόποι να βγει η Κύπρος από την κρίση. Σημείωσε ότι δεν κατατέθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης νέο σχέδιο στην τρόικα, ενώ τόνισε ότι είναι αβέβαιο κατά πόσον θα οδηγηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μετά από συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, πρότεινε την υποθήκευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.


Ο ρόλος της Gazprom

Ήδη από χθες κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν η ρωσική πλευρά να συμμετέχει στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών επίσημα, με αντάλλαγμα ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (μάλλον τη Λαϊκή Τράπεζα), αλλά και εγγυήσεις μέσω ομολόγων, συνδεδεμένων με το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Κατά ορισμένες πηγές, η ρωσική χρηματοδότηση θα πρέπει να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να βρει η Κύπρος για να "συμπληρώσει" το πακέτο των 10 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής διάσωσης, χωρίς να χρειαστεί να "κουρέψει" καταθέσεις. Πρόσθετη χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει μέσω "εσωτερικού δανείου", που ενδεχομένως θα περιλάβει και διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων της Μεγαλονήσου.

Σε ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρονται πληροφορίες για το ενδεχόμενο ανάληψης της Λαϊκής Τράπεζας από την Gazprombank, τον χρηματοοικονομικό βραχίονα του ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται επίσης και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια εταιρεία κρατικής περιουσίας στην οποία θα μπορούσε να έχει συμμετοχή η Ε.Ε. ή και η Ρωσία.

Σημειώνεται ότι ακόμη και σε περίπτωση αγοράς τράπεζας από τη Μόσχα κρίσιμος παραμένει ο ρόλος της ΕΚΤ που θα πρέπει να διατηρήσει τις γραμμές χρηματοδότησης για τις κυπριακές τράπεζες. "Πώς θα ανοίξουν τις τράπεζες χωρίς την ΕΚΤ;", διερωτάται σχετικά αξιωματούχος της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, φέρεται να συζητείται και το ενδεχόμενο "επιμήκυνσης" του υπόλοιπου χρέους της χώρας, με την προοπτική της αποπληρωμής του μέσω και των μελλοντικών εσόδων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, στα πρότυπα άλλων ρυθμίσεων χρέους.

Αντίστοιχο ρεπορτάζ φιλοξενούν και οι New York Times, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει ιδιωτικό σχέδιο της Gazprom για βοήθεια προς την Κύπρο, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.


Τα ρίσκα

Η επιθυμία για σχέδιο Β παρουσιάζει σειρά αδύνατα σημεία, τα οποία φέρεται να αφορούν τόσο την αντίδραση της ευρωζώνης και του ΔΝΤ στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης των χρεών -άρα και περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης ΑΕΠ-χρέους τα επόμενα χρόνια- όσο και το θέμα των μελλοντικών εγγυήσεων μέσω φυσικού αερίου.

Το σενάριο "ρωσικής βοήθειας" ενισχύει το γεγονός ότι τα ρωσικά συμφέροντα απειλούνταν με απώλειες της τάξεως των 2 δισ. ευρώ αν περνούσε το «κούρεμα», ποσό το οποίο θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί σε ενδεχόμενο "ατυχήματος" στην Κύπρο.

Παράλληλα, έχει και ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις, καθώς η Ρωσία χάνει την ιδιαίτερη σχέση που διατηρούσε με τη Συρία του καθεστώτος Άσαντ, περιλαμβανομένης και μεγάλης ναυτικής βάσης, της μοναδικής που διαθέτει πλέον στη Μεσόγειo. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί την ενέργεια όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ως πολιτικό όπλο, όπως έχει φανεί συχνά από τη στενότατη σχέση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Gazprom.

Πάντως, ως τώρα, οι επίσημες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων φαίνεται πως κινούνται προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, με προειδοποιήσεις ότι μπορεί να μη συναινέσουν ούτε στην επιμήκυνση του υφιστάμενου ρωσικού δανείου προς το κυπριακό κράτος.


Οι κατευθύνσεις των κομμάτων

Με βάση όσα υποστήριξαν τα κόμματα της Κύπρου στη Βουλή, υπήρξαν δύο γενικότερες κατευθύνσεις:

Η πρώτη θέλει την εύρεση λύσης και χρηματοδότησης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, το ΑΚΕΛ πρότεινε την απόσυρση του αιτήματος από τον μηχανισμό στήριξης και εύρεση χρηματοδότησης με άλλον τρόπο. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο το Ευρωπαϊκό Κόμμα (προτείνει τρίτη επιλογή, χωρίς τη συμμετοχή της τρόικας, καθώς αυτή δεν μπορεί να δώσει λύση), όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα, που τόνισε πως "καμιά συζήτηση για επιμέρους αλλαγές δεν έχει νόημα, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και θα πρέπει να βολιδοσκοπηθούν η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες".

Αντίθετα, άλλα πολιτικά κόμματα άφησαν περιθώρια νέας διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, η ΕΔΕΚ μπορεί μεν να καταψήφισε την απόφαση του Eurogroup, ωστόσο ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το κόμμα του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Οι προτάσεις, πάντως, που κατατέθηκαν από τα πολιτικά κόμματα και φαίνεται πως συνεξετάζονται είναι:

· Η έκδοση ομολόγου αλληλεγγύης εθνικής σωτηρίας.
· Δανεισμός από τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλες.
· Η στήριξη της Κύπρου από ξένες τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο και έτσι θα αποφύγουν το κούρεμα που κινδύνευσαν να υποστούν.
· Συμπληρωματική χρηματοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
· Πώληση μιας τουλάχιστον τράπεζας σε ξένους και πιθανή διάθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, προκειμένου να μειωθούν τα απαιτούμενα κεφαλαιακά ανοίγματα.
· Πώληση μειοψηφικών ποσοστών ημικρατικών οργανισμών.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την επιφύλαξή τους για το κατά πόσον ένα τέτοιο σχέδιο είναι επιτεύξιμο, καθώς οι συζητήσεις για δανεισμό από κράτη ή για εξαγορά κυπριακών τραπεζών από το εξωτερικό έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εκτιμούν όμως πως η κυπριακή αντίδραση, η κατακραυγή από τους αναλυτές και οι παρενέργειες που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές στις διεθνείς αγορές θα μπορούσαν να πείσουν τους Ευρωπαίους να βάλουν νερό στο κρασί τους. Προς τούτο συντείνουν και οι δηλώσεις που έγιναν από τις Βρυξέλλες αργά χθες το βράδυ, οι οποίες συνοψίζονται στο "η προσφορά των 10 δισ. ευρώ ισχύει, καλύψτε τη διαφορά".

*στο euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.