Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Τρία σενάρια στην τρόικα για τον φόρο στα ακίνητα [ΠΙΝΑΚΕΣ]


Στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας βρίσκονται όλα τα σενάρια που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών με τις μειώσεις και αλλαγές στο νέο «χαράτσι», τον «ενιαίο φόρο ακινήτων» για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα εισπραχθεί φέτος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ...



Για κάθε σενάριο οι τεχνοκράτες της τρόικας υπολογίζουν τις απώλειες εσόδων που θα προκύψουν μετά τη μείωση των συντελεστών του φόρου.

Παράλληλα κάνουν προβολές για τα έσοδα που θα εισπραχθούν κυρίως από την αύξηση του φόρου στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για τα έσοδα που πιθανόν να μην καταφέρει να εισπράξει το Δημόσιο λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών ακινήτων να ανταποκριθούν στην πληρωμή του φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων είχε πέσει αρχικά ένα σενάριο που προέβλεπε οριζόντια μείωση των συντελεστών του φόρου κατά 30%, το οποίο αμέσως απορρίφθηκε από την τρόικα λόγω μεγάλου κόστους (500 -700 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπα τρία σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν μείωση του «Ενιαίου Φόρου» του 2013 κατά 10%, 15% και 20%.

Η πρόταση για μείωση του φόρου κατά 10%, έχει μεν μικρές απώλειες εσόδων, καθώς οι φορο-ελαφρύνσεις είναι περιορισμένες, αλλά αυτό που φοβάται το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι ακόμη και μετά τη μείωση κατά 10% δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον φόρο. Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ότι συμφέρει, και επικοινωνιακά, μείωση των συντελεστών κατά 15%, ενώ τις λιγότερες πιθανότητες να «περάσει» από την τρόικα συγκεντρώνει η πρόταση για μείωση των συντελεστών του φόρου κατά 20%.

Τρία σενάρια στην τρόικα για τον φόρο στα ακίνητα

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής της τρόικας προβλέπει:
1 Την οριζόντια μείωση κατά 10%-15% ακόμα και 20% των συντελεστών (που εφαρμόζονται στις τιμές ζώνης) με βάση τους οποίους υπολογίζεται σήμερα το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).
Το ειδικό τέλος προκύπτει από το πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί τον συντελεστή που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης των ακινήτων επί τον συντελεστή προσαύξησης, ο οποίος έχει καθοριστεί ανάλογα με την παλαιότητα του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Τρία σενάρια στην τρόικα για τον φόρο στα ακίνητα

Για παράδειγμα σήμερα ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. δεκαετίας πληρώνει ΕΕΤΗΔΕ που ανέρχεται στο ποσό των 460 ευρώ. Στην περίπτωση που ο συντελεστής μειωθεί κατά 10% ο φόρος θα ανέλθει στα 414 ευρώ. Με μείωση της τάξης του 15% το τελικό ποσό του φόρου περιορίζεται στα 391 ευρώ, ενώ με μείωση 20% ο φόρος μειώνεται στα 368 ευρώ.
2 Η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εναλλακτικά σχεδιάζεται η μείωση του ΕΕΤΗΔΕ να αφορά μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
3 Την κάλυψη της απώλειας εσόδων που θα προκύψει από τη μείωση του φόρου στα ακίνητα με τρεις παρεμβάσεις:

Τρία σενάρια στην τρόικα για τον φόρο στα ακίνητα
  •  
  • Τη διόρθωση των συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν χαμηλότερους συντελεστές για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους, με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική απώλεια εσόδων. Επίσης ορισμένοι δήμοι δεν επιβάλλουν σήμερα καθόλου το ΕΕΤΗΔΕ σε διάφορα ακίνητα. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πολλοί δήμοι διαθέτουν λανθασμένα στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
  • Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Στα ακίνητα αυτά το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται με τον χαμηλότερο συντελεστή που είναι σήμερα 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πλέον θα υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των τιμών που ισχύουν στον δήμο που ανήκουν ή στους όμορους δήμους.
  • Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ. Πρόκειται για παλαιές μισθώσεις του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν πληρώνει δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα να μην επιβάλλεται παρατύπως και το ΤΑΠ αλλά και το ΕΕΤΗΔΕ. Στις νεότερες μισθώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο πληρώνουν κανονικά και το ΤΑΠ και το ΕΕΤΗΔΕ.
Ποιοι χάνουν - ποιοι κερδίζουν

Περιορισμένες αναμένεται να είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει την επιβολή του νέου «χαρατσιού» το οποίο μετονομάζεται σε ενιαίο φόρο στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, μέσω της ΔΕΗ, με συντελεστές μειωμένους έως 10% - 15%.

Αντίθετα όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα υποστούν πρόσθετες φορο-επιβαρύνσεις, λόγω σημαντικής αύξησης του συντελεστή με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί ο φόρος. Αντιμέτωποι με σημαντικές φοροεπιβαρύνσεις θα βρεθούν για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης και όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ, αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο «χαράτσι», καθώς θα ενταχθούν στους υπόχρεους καταβολής του.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να πλήξει και όσους έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν και για το έτος 2013 Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ταυτόχρονα με την καταβολή του νέου «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους και αφού προηγουμένως έχουν κληθεί να καταβάλουν τον ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012.

Κατά πάσα πιθανότητα, τη φορολογία γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων για φέτος, καθώς ο μηχανισμός και το θεσμικό πλαίσιο για την ένταξη των ακινήτων αυτών στον νέο φόρο δεν αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους, οπότε η εφαρμογή του μέτρου μετατίθεται στο 2014.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο χέρια της τρόικας:

1 Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα είναι της τάξης του 10% - 15%, ανάλογα με το σενάριο που τελικά εγκριθεί από την τρόικα. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης κατοικίας 70 τ.μ., 20ετίας με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ το τ.μ. από 367,50 ευρώ που πληρώνει σήμερα θα κληθεί να πληρώσει για το 2013 φόρο ύψους 330,75 ευρώ, στην περίπτωση που ο συντελεστής μειωθεί κατά 10%, ενώ εάν ο συντελεστής μειωθεί κατά 15% το ποσό του φόρου που θα πληρώσει θα μειωθεί στα 312,37 ευρώ. Για μονοκατοικία 150 τ.μ. με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το τ.μ., σήμερα το ΕΕΤΗΔΕ ανέρχεται σε 990 ευρώ. Με μείωση του συντελεστή 10% ο ενιαίος φόρος για το 2013 θα διαμορφωθεί στα 891 ευρώ ενώ με μείωση του συντελεστή 15% ο φόρος περιορίζεται στα 841,50 ευρώ.
2 Κερδισμένοι του νέου σχεδίου αναμένεται να είναι πολύτεκνοι, ανάπηροι και μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς είτε πληρώνουν υπό προϋποθέσεις μειωμένο ειδικό τέλος 0,5 ευρώ το τ.μ. ή εξαιρούνται πλήρως.
3 Σημαντικές φορο - επιβαρύνσεις θα προκύψουν για όσους έχουν ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες σε περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Ο συντελεστής με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί ο φόρος για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμα και στα 6 ευρώ ευρώ το τ.μ., από 3 ευρώ το τ.μ που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα κατοικία 100 τ.μ. σε τουριστική περιοχή εκτός σχεδίου με μέση τιμή ζώνης στον δήμο που ανήκει 1.500 ευρώ το τ.μ., ενώ μέχρι σήμερα πλήρωνε 300 ευρώ φόρο με τον υπολογισμό της τιμής ζώνης στα 1.500 ευρώ ο φόρος θα ανέλθει στα 500 ευρώ.

πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.